MF DNES

Sobotní zápisník z Malé Strany

- Miroslav Korecký

● ČSSD je v předsmrtný­ch křečích, ale stále ještě nevzdala starý sen Bohuslava Sobotky, že na ni někde čeká její volič, mladý liberální měšťan. Místopředs­eda Tomáš Petříček coby hlavní nositel Sobotkova odkazu příští týden v Praze slavnostně zahájí největší evropskou konferenci na podporu gayů, leseb, bi, trans a intersex lidí. A pronese zásadní projev. Hodně se tam angažují také Piráti, ale ti z toho na rozdíl od ČSSD opravdu něco vytěží.

● „Stojíme před těžkou Sophiinou volbou,“prohlásila ve Sněmovně poslankyně ANO Helena Válková, aby ukázala, jak je těžké volit mezi dvěma verzemi zavírací doby supermarke­tů. Tak ještě že Sophie Zawistowsk­á ve Styronově románu nemusela kromě toho, které ze dvou dětí pošle do plynu, řešit ještě tohle osudové dilema, to by jí rozhodně nepřidalo.

● V téže sněmovní bitvě jiná koaliční poslankyně, Alena Gajdůšková z ČSSD, dojemně argumentov­ala, že zavřenými obchody dává stát lidem informaci, „že tohle je vzácný den, který se pojí s českou státností“. Ano, třeba o Velikonočn­ím pondělí si mnohé slečny a dámy z úcty k české státnosti večer ani nemohou sednout.

● Andrej Babiš je pro Agrofert úplný poklad. Nejdříve se paní Monika nechala vidět při pečení, jak používá mouku i máslo od jiných než koncernový­ch značek. A teď sám premiér vychválil konkurenčn­í pekárnu Radotín: „Z jejich žitného chleba jsem nadšený a kupuju si ho pravidelně.“Není nad dobrou antireklam­u.

● Lubomír Zaorálek řádí na sněmovním webu jako nebezpečný virus. Už jsme zde informoval­i, že nového ministra kultury po jeho nástupu Sněmovna všude uváděla jako ministra zahraničí, v kteréžto funkci skončil už před dvěma lety. Teď už je to sice správně, ale když si jeho jméno rozkliknet­e, hodí vás to na vládní web, kde je Zaorálek opět ministrem zahraničí, protože je to stará stránka z časů Sobotkovy vlády. Je-li muž přezdívaný Zao Ce-tung opravdu nad síly sněmovních ajťáků, pak autor zápisníku nabízí, že by jim s tím jeho sedmiletý syn bezplatně helfnul.

● Předseda ODS Petr Fiala přijel do Řeporyjí veřejně podpořit tamního starostu za tuto stranu Pavla Novotného v jeho policejním vyšetřován­í. Novotný alias Protekční spratek totiž předtím vyzval k vraždě

poslance KSČM Zdeňka Ondráčka. „To vyžaduje moji plnou podporu,“řekl humanista Fiala. Tak ještě že Novotný neplácl také něco o židovských výborech ,nato jsou teď modří ptáci extrémně hákliví.

● V souvislost­i s kauzičkou, kdy se šéfka pirátského klubu na pražském magistrátu

Michaela Krausová tajně scházela se souzeným manažerem firmy JCDecaux, zveřejnil Tomio Okamura fotky této slečny z hanbatých serverů. Krausová oznámila, že se snahami o diskredita­ci nedá zastrašit a i nadále bude postupovat zcela

transparen­tně. Tak se budeme těšit!

● Vláda schválila Národní kosmický plán na léta 2020 až 2025. Což je přesně ta nepříliš častá chvíle, kdy se člověk i v provinčním Česku cítí jako vědeckotec­hnický pupek světa. Nashle na Marsu!

● Na dvacet let protáhl soud bývalému příteli mnoha mocných, lékaři Jaroslavu

Bartákovi, trest za to, že nutil k sexu své asistentky a následně prý z vězení plánoval vraždy a útěk. Autor zápisníku místopříse­žně prohlašuje, že Bartáka osobně poznal, považuje ho za regulérníh­o magora a jeho plány na útěk z basy vrtulníkem byly asi stejně reálné, jako by tvrdil, že se vězeňskou lžící prokope do Austrálie.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia