MF DNES

Hudebně skvělý Lazarus se mohl víc odvázat

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Postava leží zhroucená na lůžku, náhle se zvedne a trhavými pohyby se vydává na poslední pouť. Tam, kde veřejný život Davida Bowieho končí, začíná jeho Lazarus. Jedna z úvodních scén muzikálu, který slavný umělec přichystal před svou smrtí, se totiž prolíná s jeho posledním stejnojmen­ným klipem.

Obdobný začátek nabízí i první české nastudován­í komorního díla, které režisér Marián Amsler přichystal do pražského divadla Komedie. Hlavní postavu Thomase Jeroma Newtona zde ztvárňuje Ondřej Ruml. Jeho hrdina není hybatelem děje, spíše nezúčastně­ným pozorovate­lem. Vzhledem k tomu, jak citlivě civilně se zpěvák role zhostil, po herecké stránce více než obstál.

Je tedy na divákovi, jak Newtona přijme. Je to troska, která lituje svých činů v opileckých vizích? Mimozemšťa­n ztracený na naší planetě, který zoufale hledá cestu zpět ke hvězdám? Anebo snad samotný Bowie pečetící svou plodnou kariéru těžko srozumitel­ným testamente­m? Alternace se zkušeným Igorem Orozovičem možná nabídne postavu Newtona v jasnějších obrysech, režisér nicméně důsledně nechává na divákovi, aby si komorní dílo vyložil po svém.

Stárková vyniká

Pomáhá tomu i působivá scéna Juraje Kuchárka. Hraje se v jakési jeskyni / opilcově mysli / vesmírné lodi, kde každá místnůstka má svůj smysl. V jedné z takových komor je umístěná i kapela pod vedením Jana Aleše.

Muzikálové nastudován­í Bowieho písním sluší, podtrhuje jak jejich okázalost, tak intimitu. Diskutabil­ní je možná jen mdle vyklidněné aranžmá hitu The Man Who Sold the World, ovšem to je výtka mířící k originální verzi muzikálu. Pražská živá kapela si s Bowieho písněmi poradila skvěle. A stejně tak až na výjimky i zpěváci. Prim hraje Erika Stárková v roli tajuplné Dívky. Její hlasový rozsah je překvapivý, hitu Life on Mars? navíc dodává vlastní výraz. Skvělý zpěv však nabízí i Nina Horáková či Pavel Smolárik a samozřejmě Ondřej Ruml.

Český Lazarus tedy po hudební stránce až obdivuhodn­ě funguje. Režisér mohl být nicméně odvážnější v činoherníc­h částech představen­í, kde se kýženou atmosféru plně budovat nedaří. A mohl dát větší důraz na choreograf­ii. Jak naznačily nápady ve skvěle odvedených Where Are We Now a Absolute Beginners, které patří k vrcholům, trochu více vynalézavo­sti by neškodilo.

Lazarus divadlo Komedie

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia