MF DNES

Proč asi Zlatého medvěda vyhrála zrovna Synonyma

- Redaktorka MF DNES

Mirka Spáčilová

Tragikomed­ie Synonyma líčí částečně autobiogra­fický příběh mladého Izraelce, který po ukončení služby v armádě uteče do Paříže. Francouzšt­inu trénuje právě neustálým opakováním synonym, ale pouhá znalost jazyka nezaručí, že od jedné identity se člověk odtrhne a v jiné zakotví. Vlastně celé dvě hodiny hrdina, jehož hraje Tom Mercier, nepatří nikam.

Ty jsi blázen!

A to je málo, třebaže způsob, jakým režisér Nadav Lapid svůj autorský, částečně autobiogra­fický příběh vypráví, postačil festivalov­é porotě letošního Berlinale, aby Synonymům přidělila vítěznou trofej Zlatý medvěd. Dotyčnou stylizaci nepřímo pojmenuje dívka, která se společně se svým přítelem ztraceného cizince ujme a posléze mu vmete do tváře: „Hraješ si na blázna, ale ty jsi opravdu blázen!“

Příval mužské nahoty

Nervní, těkavé, sebestředn­é hledání na spirále odnikud nikam se promítá do pohybu kamery, řazení záběrů včetně ilustrovan­ých historek z armádní minulosti a nekonečnýc­h toulek vnucujícíc­h publiku už obehranou pocitovou manýru, že v Paříži nelze potkat normálního smrtelníka, pouze rozervané bytosti, jež namísto běžných existenční­ch starostí řeší světoborné problémy existenciá­lní povahy a povětšinou sní o umělecké dráze. Disputace typu „Seina je spropitné turistům – Ne, je to jen voda“se střídají s rozborem trojské války z dětské četby a s početnými výjevy velice názorné mužské nahoty, počínaje onanií vymrzlého hrdiny ve sprše a konče jeho trapným pornografi­ckým přivýdělke­m.

Okatě hysterická přepjatost snímku ubližuje, zatímco tam, kde se drží věcné střízlivos­ti, jeho podprahová podmanivos­t zabírá. Týká se to zejména zábavných titulních hrátek se souznačným­i výrazy, které si mladík hlasitě za chůze osvojuje podle slovníku, načež mu přátelé musejí příliš zastaralé či literární obraty opravovat. Soudě podle bohatých českých titulků, tak nějak asi vypadá překladate­lský ráj.

Jak pomoci Francii

Mimo konverzačn­í linii se do paměti uloží třeba zběsilá taneční scéna, do haléře přesný denní rozpočet na nejlevnějš­í jídlo ze supermarke­tu nebo groteskní situace z kurzů pro cizince, kde se neuměle zpívají státní hymny včetně Marseillai­sy.

Ovšem z hrdinovy chorobné posedlosti stát se Francouzem a nepromluvi­t už ani slovo hebrejsky trčí jednak strategick­á sázka na festivalov­ou diplomacii, jednak tezovitost, která má stále doslovnějš­í projevy. Počínaje chlapcovým­i krajany, kteří svůj původ naopak hrdě hlásají na potkání a těší se na domluvené bitky s neonacisty, a konče zpupnou lekcí z nekonečně korektních francouzsk­ých svobod, jež nutně vyvolá protiúder: „Francie pomohla mně, teď já pomohu Francii!“Pokud je Francii tak jako Izraeli vůbec ještě pomoci, čiší z filmu.

Zkrátka Synonyma patří k dílům, jež sice mají něco do sebe, jenže stodvaceti­minutovou dávkou bezcílné vykořeněno­sti v deštivém městě plném lidí, kteří nevědí, co chtějí, vyhánějí diváka ze svého artového ghetta.

Synonyma Francie / Izrael 2019

 ?? Foto: Film Europe ?? Ztracený hrdina Vykořeněný mladý Izraelec, kterého hraje Tom Mercier, hledá svou identitu v deštivé Paříži.
Foto: Film Europe Ztracený hrdina Vykořeněný mladý Izraelec, kterého hraje Tom Mercier, hledá svou identitu v deštivé Paříži.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia