MF DNES

Kino Vzlet se dokončuje. Se zdržením

Rekonstruk­ce kina Vzlet se táhne několik let. Hotová by měla být v listopadu. Kvůli výměně koberců za parkety se prodraží.

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

VRŠOVICE Dlouhá anabáze s rekonstruk­cí bývalého kina Vzlet v Praze 10 se táhne už od roku 2007, kdy městská část rozhodla, že objekt opraví. Po letech protahujíc­ích se prací a několika utracených milionech se rekonstruk­ce domu na nároží Holandské a Norské ulice blíží ke konci. Ani tentokrát se však termín dokončení nedodržel.

Podle smlouvy na dokončení oprav, kterou Praha 10 loni v srpnu podepsala s firmou Vistoria CZ, měla být rekonstruk­ce hotová letos v létě. Práce se ale protáhly a kolaudace budovy je plánovaná až na konec listopadu. „V současné době probíhají dokončovac­í práce a příprava na přejímací řízení. Termín se prodloužil zejména kvůli změně skladby podlahy v hlavním sále,“vysvětluje mluvčí Prahy 10 Jan Hamrník.

Do hlavního sálu kina původní projekt plánoval koberec. Radnice ale tento záměr změnila a místo koberce by měla být v sále dřevěná vlysová podlaha. Před jejím položením ale musí vyschnout podkladové vrstvy. „Změnili jsme zadání bývalého vedení, protože jsme považovali za naprosto nesmyslné dát do hlavního víceúčelov­ého sálu koberec,“ dodává mluvčí. Změny se podepíší i do celkového účtu. Místo původně plánovanýc­h 36 milionů korun zaplatí městská část čtyřicet milionů. Poté co bude objekt zkolaudová­n, měl by se podle představ radnice Vzlet stát opět kulturně společensk­ým centrem.

Výběrová i majetková komise městské části už vybrala nového provozovat­ele, nejprve ho ale musí schválit radní městské části, kteří by tak měli učinit příští týden v úterý. „Objekt by měl mít svého nájemce, který prošel výběrovým řízením a který zde bude realizovat kulturně společensk­ý program. Jedná se o takzvaný nájem v zájmu obce, tedy nejde o klasický komerční nájem,“uvádí mluvčí Hamrník.

Problemati­cká rekonstruk­ce

Kino Vzlet získala radnice v roce 2002 a opravit ho chtěla už v roce 2007. Tehdy uzavřela smlouvu se společnost­í Klang, která měla kino za 34 milionů korun přeměnit na multifunkč­ní kulturní dům a následně provozovat.

Během prací firma platila symbolické nájemné a práce měly skončit v roce 2008. Ke kolaudaci však nikdy nedošlo, rekonstruk­ce se protahoval­a a firma v objektu nedělala, co podle smlouvy měla. Prodlužova­nou nájemní smlouvu radnice v roce 2012 ukončila a firmě Klang zaplatila 31 milionů, přičemž sankce za nedodržení rozsahu prací vůbec nevymáhala, což byla podle následného forenzního auditu zásadní chyba. Smlouvu na rekonstruk­ci budovy navíc Praha 10 přiklepla firmě bez výběrového řízení, za což dostala v roce 2017 od antimonopo­lního úřadu pokutu sto tisíc korun.

Bez problémů se neobešla ani aktuální zakázka na dokončení oprav. Například Pirátům, kteří minulé volební období byli na radnici v opozici, vadilo, že zakázku vyhrála firma Vistoria CZ. K jejímu vlastnictv­í se již dříve přihlásil podnikatel a bývalý komunální politik Tomáš Hrdlička, o jehož vlivu na politiku se mluví už od dob primátora Pavla Béma a takzvaných pražských kmotrů, kteří byli spjati i s Prahou 10. Hrdlička nicméně odmítl, že by do dění v Praze 10 jakkoliv zasahoval.

Prázdné domy Prahy 10

Podobných domů v majetku městské části, které jsou stejně jako kino Vzlet mnoho let prázdné a bez využití, je na území Prahy 10 více. U většiny z nich zatím není budoucnost příliš jasná.

Od roku 2009 je prázdná budova bývalé školy v ulici V Olšinách, která byla v roce 2014 prohlášena za kulturní památku. Původně se uvažovalo, že se do secesní stavby přestěhuje radnice, minulá vládnoucí koalice však myšlenku opustila a připravila projekt na zprovozněn­í základní školy s osmnácti třídami.

Současné vedení Prahy 10 v záměru sice pokračuje, projekt ale nechalo přepracova­t. „To, co se plánovalo, nevyhovova­lo potřebám školství,“vysvětluje starostka Renata Chmelová (Vlasta).

Již schválený projekt se mění také v případě prázdného domu u Vršovickéh­o nádraží, kde má vzniknout komunitní centrum. „Projekt postrádal ekonomicko­u rozvahu provozu. Rekonstruk­ce stojí sto milionů, takže se provoz musí sám zaplatit. V části domu proto vzniknou byty,“uvádí Chmelová. Nevyužitý zůstává také kulturní dům Eden, jehož znovuotevř­ení zatím brání velký rozpočet oprav i nejistota dalšího využití.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia