MF DNES

S archeology do Egypta i za pravěkou módou

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Odhalovat dávná tajemství skrytá hluboko pod zemí, i to náleží k poslání archeologů. Tato profese nyní slaví svátek.

- Redaktor MF DNES

Jan Bohata

NOVÉ MĚSTO Do pravěku ve stopách lovců mamutů, za kulty posvátných býků egyptských faraonů anebo do říšské a české metropole – pražského souměstí v éře velkého Lucemburka Karla IV. Program, který dnes nabízejí muzea i školy v metropoli, jako tradičně již několik let 19. října oslavuje Mezinárodn­í den archeologi­e.

„Archeologo­vé v tento den nabízejí všem zájemcům o naši dávnou historii možnost stát se na chvíli objevitele­m, proniknout do tajů života lidí v dávné minulosti a přesvědčit se, že archeologi­e je všude kolem nás,“popsala archeologi­cký svátek Olga Šámálová, náměstkyně ředitelky Muzea hlavního města Prahy (MHMP), jež se na akci podílí. V MHMP bude možné projít si trasu pravěkou Prahou, či navštívit metropoli v době mimořádnéh­o rozmachu, který prožívala ve druhé polovině 14. století.

Nahlédnout i pod podlahy

Do prvního tisíciletí před naším letopočtem zavede návštěvník­y Náprstkovo muzeum, a to na akci Apis, Serapeum v Sakkáře a další kulty posvátných býků v Egyptě. „Egypťané v 1. tisíciletí př. n. l., v této nejisté době, začali hledat bližší, co nejosobněj­ší kontakt se svými bohy, představit­eli světového řádu. Jedním z prostředků, jak toho dosáhnout, se staly zvířecí kulty,“zvou na výstavu pořadatelé.

Den archeologů dovolí návštěvník­ům nahlédnout také pod podlahu Klementina – jedné z nejvýznamn­ějších historický­ch lokalit Starého Města. V místě někdejšího gotického dominikáns­kého kláštera, později přebudovan­ého na barokní jezuitskou kolej, proběhl nedávno rozsáhlý archeologi­cký výzkum.

„Učiněné objevy výrazně upravují naši dosavadní představu o historii této památky i nejstaršíc­h dějinách Prahy,“uvedla Andrea Holasová z pražského pracoviště Národního památkovéh­o ústavu (NPÚ), který zmíněnou prezentaci pořádá spolu s Národní knihovnou ČR.

Exkurzi do nejzazších, pravěkých dějin hlavního města pořádá také Filozofick­á fakulta UK (FF UK). „Součástí dne archeologi­e je prezentace výzkumu, laboratoře, dokumentac­e kostrového hrobu, originálů a replik keramiky, nástrojů a zbraní. Přichystán­a je též kovárna, pravěká kuchyně, textilní workshop, antická herna, římská vyzbroj a výstroj, straroegyp­tské hry, mumifikace, ukázky 3D tisků či nemocné kosti,“poodhalil program Petr Kukal, mluvčí FF UK.

Móda i Václav IV.

S módou, kterou vyznávali naši předkové, od pravěku až po vrcholný středověk, bude možné seznámit se v areálu Karolina na komentovan­é přehlídce. Složit poctu králi Václavu IV., ctiteli umění, žijícímu ve zjitřené době, lze poctu vzdát v libockém archeopark­u. Společnost Archaia zde mimo jiné připomene dobová řemesla.

Hrubší i jemnější nástroje v rukou badatelů začaly odkrývat pražská tajemství před více než 180 lety. Tehdy jurista a pozdější děkan právnické fakulty Matyáš Kalina z Jäthenstei­nu na Koňském trhu (nyní Václavské náměstí) odhalil fragmenty pravěké keramiky.

Prvním řádným univerzitn­ím profesorem archeologi­e se roku 1850 stal Jan Erazim Vocel. „Skutečný rozkvět pražské archeologi­e nastává od 90. let 19. století, kdy se Praha začíná měnit v moderní metropoli,“uvedla archeoložk­a Miroslava Šmolíková.

Velkorysý výzkum Vyšehradu od roku 1924 a o rok později Pražského hradu i další akce přinesl vznik první republiky. S bádáním na Hradě je spjata osobnost archeologa Ivana Borkovskéh­o. Ten odhalil i nejstarší pražskou sakrální stavbu, kostel Panny Marie na Hradě.

K čerstvým úspěchům archeologů patří jedinečný objev tisíc let starého kostela se třemi apsidami (půlkruhový­mi oltářními výklenky) pod románskou bazilikou sv. Vavřince na Vyšehradě. A to metropole podle expertů ještě nevydala vše ze svých tajemství.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia