MF DNES

Pro čest a slávu

Nic než zlato. Ragbisté Nového Zélandu vědí, že jinou medaili z MS jejich země neuznává.

- Miroslav Němý sportovní reportér MF DNES

Program posledních dnů obsahoval podle kapitána i následujíc­í body: filmové komedie, partička šipek, koukání z okna na déšť. Bylo to poměrně dlouhé, nezvyklé, chvílemi vyloženě zvláštní.

„A teď jdeme na věc,“vyhlašuje rázně Kieran Read, šéf mužstva obecně známého jako All Blacks.

Málokterá sportovní reprezenta­ce má takový zvuk a zároveň takové nároky sama na sebe. Dominance hokejové Kanady? Je skvělá, ale konkurence taky. Fotbalová Brazílie, machr nade všechny? No, poslední titul má z roku 2002. Basketbali­sté USA? Letos byli bez superhvězd NBA až ostudně pokořeni.

Ragbisté Nového Zélandu jsou „držáci“. Na šampionátu v Japonsku, kde kvůli řádění tajfunu Hagibis neodehráli poslední zápas ve skupině, kvůli čemuž si krátili volné chvíle i vzpomínaný­mi šipkami, útočí na zlatý hattrick. Světové scéně tak vládnou od roku 2011, heslo „nic než zlato“není v jejich případě vůbec přehnané. Čeká ho jejich země, fanoušci i ragbisté samotní.

Kdo chce tančit haku, musí se s tím umět vyrovnat. „Pokaždé se od nás čekají nejen výhry, ale výhry s velkým rozdílem. Jenže my věříme, že tenhle tlak je naší výhodou,“řekl před turnajem kouč Steve Hansen pro The New York Times.

Považuje to za dědictví velkých hráčů minulosti a zároveň za součást DNA národa, který čítá necelých pět milionů lidí. Hledí kupříkladu k roku 1903, kdy All Blacks sehráli svůj premiérový mezinárodn­í duel.

„Jakožto kolonizova­ný a velmi odlehlý ostrov jsme vždycky chtěli ukázat světu, že umíme být úspěšní,“líčí. „Tihle průkopníci nám dodali víru – proto jsme s nimi pořád svým způsobem spojení. Bude zajímavé sledovat, kdo si s tlakem dokáže poradit a kdo ne. Chcete-li vyhrávat, prostě to musíte umět.“

Mami, tenisky nepotřebuj­u

Pro chasníky z Oceánie představuj­e i sobotní čtvrtfinál­e proti Irsku náročnou zkoušku. „Musíme být mentálně ještě odolnější než dosud,“burcuje kapitán Ried.

On sám ovšem zažil duel, proti němuž by dnešní klání mělo představov­at jen klidné rozcvičení svalů. Mistrovstv­í světa v roce 2011 hostil Nový Zéland, provoz země při finále prakticky ochabl. Ragby, nic než ragby! All Blacks vysloveně urvali triumf 8:7, načež tehdejší kouč Graham Henry pronesl: „Snili jsme o tom nějaký čas, teď můžeme odpočívat v pokoji.“

Pro relativně malý národ platí, že většina mužů si někdy v životě ragby vyzkoušela. I současní reprezenta­nti mají slavné příbuzné, případně sami nové rodinné vazby tvoří. Jako sourozenec­ké trio Barretovýc­h, přičemž Beauden Barrett je cosi jako ragbyový Lionell Messi.

„Vyrůstali jsme na mléčné farmě a určitě nám pomohlo, že kolem byly akry a akry zelené trávy, do které stačilo jen zarazit tyčky a mohli jsme se sourozenci a bratranci řádit,“říkal Beauden Barrett CNN. „Máma po nás chtěla vlastně jedinou věc, abychom nechali školní aktovky u cesty. Nejšťastně­jší jsem byl ve chvílích, kdy jsem mohl běhat bosky, boty jsem si brával jen v neděli do kostela,“vzpomínal.

Chvíle, o níž sní každý kluk

I takové dětství formovalo sportovce kombinujíc­í výbušnost, rychlost, sílu a tvrdost. Oblékat si klasický černý dres je výsada, tančit divokou haku zážitek. I podle Barretta: „Chvějete se a zároveň se vás vaří krev. Je to úžasné. Každý kluk v zemi o tomhle odmala sní.“Jak silný je výběr pro rok 2019? Irové dokázali porazit Nový Zéland ve dvou ze tří posledních vzájemných duelů, příprava a šampionát jsou na druhou stranu odlišné kategorie. „Každý z osmi celků, které prošly do play off, to tu celé může vyhrát,“říká Ried. „Teď se ukáže, komu se neroztřeso­u kolena ve chvíli, kdy se před ním taková příležitos­t otevře.“Jeho tým jde bojovat nejen o slávu, ale rovněž o čest. O to, aby byli spokojení současníci i předkové.

 ?? Foto: Reuters ?? Vstříc titulu Novozélanď­an Anton Lienert-Brown.
Foto: Reuters Vstříc titulu Novozélanď­an Anton Lienert-Brown.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia