MF DNES

Štreka za trofejí

Richard Trophy zatím připomíná blýskavé mámení kdesi v dáli. David Pastrňák ale patří mezi favority na její zisk.

- Karel Knap hokejový reportér MF DNES

Blíží se k hranici 1 100 profesioná­lních gólů. V NHL pětkrát vyhrál bodování. A stejně se v ní Jaromír Jágr nikdy nestal králem střelců. Fenomén s číslem 68 na dresu čtyřikrát skončil druhý.

Jediný Čech, Milan Hejduk v životní sezoně 2002/03, byl ve slavné lize kanonýrem číslo 1.

Navázat na něj může David Pastrňák, jeden z mála světlonošů v současné době temna, v níž se zdejší hokej zoufale potácí.

V pondělí pravé křídlo z Bostonu zazářilo čtyřmi zásahy proti Anaheimu, ve čtvrtek přidalo dva v utkání s Tampou. S celkem osmi trefami se tak dotáhlo na první místo tabulky, o nějž se před pátečními zápasy dělilo s Nealem z Edmontonu.

Třiadvacet­iletý borec se opět prosazuje s úžasnou lehkostí a ohlašuje svou kandidatur­u na prestižní Maurice Richard Trophy. Větší radost by mu přinesl triumf ve Stanley Cupu, ve kterém Boston na jaře ztroskotal až ve finále. Ale ani cena pojmenovan­á po montrealsk­é sportovní modle není k zahození.

„Má velké sebevědomí, čímž je odskočený od jiných hráčů,“ řekl trenér Aleš Pařez, s nímž Pastrňák v létě piluje fyzičku. „Není nafoukaný, prostě si věří. Stát se králem střelců? Pro něj reálná věc.“

Už loni v listopadu se „Pasta“se 17 góly v 18 utkáních ocitl ve čtyřgólové­m trháku před nejbližším­i soky. Vzápětí ovšem ubral, když v dalších 21 mačích skóroval jen šestkrát. O naději jej pak nadobro připravil úraz palce, který v únoru utrpěl při návratu z týmové večeře.

Ač promarodil 16 partií, vytvořil si osobní rekord s 38 brankami. Jeho tempo by při absolvován­í všech 82 střetnutí základní části vydalo na 47 zásahů. Na vítězného Ovečkina by tudíž ztrácel čtyři trefy. „Kdyby David zůstal zdravý, nejspíš by v závodě o Richard Trophy vydržel až do úplného závěru,“tvrdí bývalý kanonýr Radim Vrbata. „Šanci na korunu pro krále má i v téhle sezoně. Je o rok starší a zkušenější.“

Usměvavý Pastrňák často opakuje:

„Chci se pořád zlepšovat.“A jak říká, tak také činí. I proto by chlapík z Havířova mohl dokázat, co se nepodařilo ani Jágrovi. Umí zakončit různými způsoby. Nespoléhá se na jeden nebo dva

triky. „Dovede vymíchat beka i s gólmanem, pálí z voleje, cpe se před branku, odkud tečuje a doráží,“oceňuje Vrbata.

V první lajně Bruins si Pastrňák úžasně rozumí s parťáky Bergeronem a Marchandem. Dynamickém­u triu to ve spolupráci s obráncem Krugem náramně klape při přesilovká­ch.

V kabině je díky veselé povaze oblíbený, třeba i všetečnost­í při napadání si zasloužil přízeň kouče

Cassidyho. Podpora okolí se při únavné štrece za trofejí hodí.

„Počítají se i góly do prázdné, když soupeř odvolá brankáře,“připomíná Vrbata. „Jen potřebuje, aby ho trenér v takové chvíli poslal na led a spoluhráči mu dali puk.“

Aby na slavnosti v Las Vegas mohl v červnu 2020 hrdě pózovat s Richardovo­u cenou, musí se vyhnout delším krizím. Klíčové je pevné zdraví. Šikne se špetka sobeckosti, jež jinak hračičkovi s osmaosmdes­átkou není úplně vlastní. Stačí se podívat na styl Ovečkina z Washington­u, který si střeleckou korunu přivlastni­l osmkrát v posledních dvanácti ročnících. Zatímco Pastrňák v nadějných pozicích častěji přihrává, Rus bez okolků pálí.

Ani brilantní sezona Pastrňákov­i nemusí stačit, o čemž se přesvědčil čtyřikrát druhý Jágr.

1995: Slovák Bondra jej ve zkrácené sezoně porazil 34-32.

1996: Spoluhráči Lemieuxovi podlehl 62-69.

1999: Fin Selänne mu unikl o tři góly (47-44).

2006: Kanaďan Cheechoo ho předehnal na poslední chvíli (56-54).

V současné éře se titul vládce střelců uděluje za součet okolo 50 branek. Tuto metu z krajanů pokořili v minulosti jen Jágr (třikrát) a Hejduk. Na čtyřicítku dosáhli ještě Klíma, Reichel, Nedvěd a Eliáš.

Před Pastrňákem se každopádně tyčí ohromná výzva. Za stejným cílem se žene smečka dravců Stamkos, Ovečkin, Kane, Crosby, McDavid, Draisaitl. Poslední dva jmenované, esa Edmonton Oilers, nejvíc favorizuje Vrbata: „Znám kouče Tippetta, vedl mě ve Phoenixu. Vím, jak pracuje s hráči. S McDavidem a Draisaitle­m se určitě musí počítat.“

Pastrňákov­a šance na Richard Trophy by se tedy neměla přefukovat. Ovšem bylo by moc fajn, kdyby žila třeba ještě začátkem dubna.

Dovede vymíchat beka i s gólmanem, pálí z voleje, cpe se před branku, odkud tečuje a doráží.

Radim Vrbata o Davidu Pastrňákov­i

 ?? Foto: Getty Images ?? Chci se pořád zlepšovat! Jednoduché­ho kréda se drží David Pastrňák.
Foto: Getty Images Chci se pořád zlepšovat! Jednoduché­ho kréda se drží David Pastrňák.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia