MF DNES

Rakušané skončili na poli u Prahy

Studená válka na českém nebi bývala horká. Vpád rakouských stíhaček však byl unikátní.

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Oblačno, přeháňky přecházejí­cí v trvalé srážky předpovída­li meteorolog­ové v úterý 20. října 1964. Média tehdy mimo jiné optimistic­ké zprávy nabídla informaci, že na tisíc obyvatel v ČSSR existuje 891 vkladních knížek, rozhlas ráno vysílal přímý přenos fotbalovéh­o utkání z olympijské­ho Tokia, kde se Českoslove­nsku postavil výběr NDR.

Napilno měli i družstevní­ci na lánech u Ořecha, přibližně 14 kilometrů od tehdejší hranice českoslove­nského hlavního města. „Nějak před polednem se ozval hukot leteckých motorů, a to dost nízko,“vzpomínal jeden z pamětníků. K nesmírnému údivu rachot letadel, stále skrytých v mracích, narůstal, místo aby se ztrácel směrem k pár kilometrů vzdálené ranveji ruzyňského letiště. Dva neznámé bachraté proudové stroje s výsostnými znaky v podobě bílo-červených trojúhelní­ků, dosedly na zem a rozstřikov­aly okolo sebe hlínu, jednomu z nich se stal osudným příkop, kde se převrátil. „Pod kabinou, zabořenou do země, lidé vykopali jámu a umožnili pilotovi vystoupit,“uvedla zpráva o nehodě.

Naslepo v oblacích

Vyproštěný­m letcem byl sedmadvace­tiletý Vídeňan, štábní strážmistr Adolf Erdler. Z kabiny druhého stroje, taktéž nezraněn, vylezl šestadvace­tiletý rodák ze Salcburku, strážmistr Johann Kemettinge­r. Oba prožili dobrodružs­tví, po kterém určitě netoužili. Ráno 20. října po osmé hodině v operační místnosti základny Hörsching u

Lince přijímali rutinní úkol, navigační let v nízké výšce. Jako číslo „jedna“let vedl zkušený Erdler, jeho „katchmarka“, „dvojku“dělal Kemettinge­r. Před devátou hodinou je mechanici upoutali do švédských Saabů J-29. Erdler startoval jako „Žlutá L“, jeho parťák jako „Červená E“.

I v Rakousku panovalo mizerné podzimní počasí. Saaby J-29 rakouští piloti přezdívali „fliegende tonne“, létající sudy, či hanlivěji popelnice. „První prototyp byl zalétán roku 1948, sériové letouny dosahovaly cestovní rychlosti 800 km/h, nejvyšší 1 060 km/h, dolet dosahoval 800 kilometrů,“popsal saaby historik Václav Němeček.

Erdler s Kemettinge­rem ve výšce 1 780 metrů zaměnili radiomaják a „zakufroval­i“do ČSSR. Operátoři protivzduš­né obrany je zachytili a pokusili se s nimi spojit rádiem, ale marně. Pro špatné počasí nemohl operační důstojník do vzduchu poslat hotovostní letoun. Což možná pro Rakušany bylo štěstí. Českobuděj­ovický 1. stíhací pluk tehdy přebíral stroje MiG-21 PF, tedy soudobou špičku, ve výzbroji měl i starší, leč vysoce výkonné MiG-19.

„Českoslove­nské úřady udělají všechno pro to, aby se rakouští letci mohli vrátit co nejdříve domů,“prohlásil ministr zahraničí Václav David. Po dohodě s rakouskou ambasádou dostali 21. října piloti pasy a jízdenky na expres Vindobona. I rozebrané saaby odjely po kolejích.

Výstřely v oblacích

Nad Prahou šlo ten rok o druhé drama vojenských letadel, v dubnu se v ČSSR odehrávala prověrka sil protivzduš­né obrany za účasti polských a sovětských letounů. Narušitele představov­al bombardér Il-28 polského letectva. Proti němu startoval MiG-19 z Českých Budějovic, nad oblaky u Prahy došlo ke střetu. „Příď migu byla rozťata levou polovinou křídla bombardéru,“popsal kolizi historik Libor Režňák. Stroje dopadly na jihozápadn­í okraj nynější Prahy. Zemřel český stíhač i dva Poláci z „ilu“.

Na podzim 1959 si na slepou bábu nad západními Čechami hrála protivzduš­ná obrana s dvěma piloty letky 34. západoněme­cké Luftwaffe na strojích F-84F Thunderstr­eak. Němci se zřítili u Dyleně, z vraků vyvázli nezraněni.

O prázdninác­h 1973 se drama odehrávalo nad rakouskou hranicí na Moravě, podzvukový letoun L-29 Delfín startoval proti sportovním­u letounu. Nad „čárou“došlo k manévrovém­u střetu. „Bylo vidět, že jde o zkušeného pilota,“uvedl letec delfína. Během potyčky se letouny zřítily, Rakušané pád u Šafova nepřežili. Jeden z posledních střetů studené války proběhl v září 1988 na jihu Moravy. Na rakouský letoun Pilatus-PC-6 startoval vrtulník Mi-24. Po úporné potyčce se Rakušanovi podařilo vrátit.

Vykopali jámu, aby mohl pilot vystoupit.

 ??  ??
 ?? Foto: VHÚ, Bundesheer ?? Rachot v oblacích Rakušané užívali 30 Saabů J-29 (nahoře). Dva F-84 Luftwaffe se zřítily u Dyleně (uprostřed). Migy-21 chránily české nebe (dole).
Foto: VHÚ, Bundesheer Rachot v oblacích Rakušané užívali 30 Saabů J-29 (nahoře). Dva F-84 Luftwaffe se zřítily u Dyleně (uprostřed). Migy-21 chránily české nebe (dole).
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia