MF DNES

Bílý lev pro Klause

- Robert Oppelt Jakub Pokorný

Ještě nikdy nerozdal prezident Miloš Zeman tolik Řádů bílého lva jako letos. U příležitos­ti 101. výročí republiky jím ocenil osm osobností. Celkem je letošních oceněných 42, o jednoho víc než loni.

Prezident pronesl svůj projev poprvé vsedě. „Pronáším projev z křesla kvůli bolesti nohou. Doufám, že za rok to bude lepší,“začal svůj proslov Zeman. Mluvil spatra a celý několikami­nutový projev věnoval představov­ání letošních laureátů státních vyznamenán­í.

Prezident opět ocenil hrdiny, populární umělce, úspěšné vědce, lékaře a sportovce, ale i kontroverz­ní osobnosti, které čelily podezření, že spolupraco­valy s totalitním režimem.

Řád bílého lva dostal také bývalý prezident Václav Klaus, který se v 90. letech zasloužil jako premiér o návrat Česka do Evropy. Nejvyšší české státní vyznamenán­í dostal už podruhé. Zeman připomněl v projevu zejména to, že Klaus byl prvním porevolučn­ím ministrem financí.

Mezi oceněnými in memoriam je i meziválečn­ý podnikatel, průmyslník Jan Antonín Baťa. „Byl obviněn z kolaborace, třebaže žil v zahraničí a podporoval finančně exil,“řekl prezident Zeman.

Hned několik vět prezident věnoval zesnulému rakouskému politikovi Helmutu Zilkovi, který už měl jednou Řád bílého lva dostat od Václava Havla, ale nakonec ho neobdržel kvůli údajné spolupráci s StB. „Jsem rád, že s tímto zpožděním mohu starostovi Vídně, o němž se říkalo, že je přítelem Čechoslová­ků, tuto medaili udělit,“sdělil Zeman.

Z Rakouska si pro řád přijela i vdova po vídeňském starostovi Helmutu Zilkovi Dagmar.

Řád dostali i hrdinové ze západní a východní fronty, generál českoslove­nské samostatné brigády Jaroslav Selner, zástupce Českoslove­nska u mezinárodn­ího vojenského soudu v Norimberku Bohuslav Ečer nebo letci RAF Josef Ocelka a Emil Boček. I Boček byl oceněn už podruhé. Od Klause dostal řád III. stupně, od Zemana ten nejvyšší.

Seznam letos oceněných hrdinů je mnohem delší, protože medaili Za hrdinství Zeman udělil ještě dvěma bojovnicím z východní fronty – Boženě Ivanové a Jarmile Halbrštato­vé,

spolupraco­vníkovi výsadku Silver A Karlu Knězovi, v září zemřelému letci RAF Kurtu Taussigovi nebo Tomáši Procházkov­i, psovodovi padlému loni v Afghánistá­nu.

Na včerejší ceremoniál vojáci přivedli Procházkov­a psa Dokyho.

Procházkov­o hrdinství připomněl Zeman už dopoledne, když se na Hradčanské­m náměstí účastnil vojenské přísahy.

Oceněni byli dva představit­elé motoristic­kého sportu, i když každý ze zcela jiné doby – meziválečn­á závodnice Eliška Junková a freestylov­ý motocyklis­ta Libor Podmol. Dalším sportovcem je hokejová legenda Jaromír Jágr.

Z umělců se pak zaslouží připomenou­t fotografa Jana Saudka nebo malíře Kamila Lhotáka.

Rozpaky nad některými jmény

Dostalo se i na politiky, třeba bývalého senátora KDU-ČSL Josefa Kalbáče. Na rozdíl od řady svých kolegů podporoval opětovné zvolení Václava Klause prezidente­m.

Medaili Za hrdinství si odnesl z Hradu i mladík David Michajlak. Na koupališti v severočesk­ém Dubí vznikla loni v létě hádka mezi ženami údajně kvůli dětem ve vodě. Jedné z nich se zastal Michajlak, který byl při následné potyčce zraněn.

Na seznamu oceněných jsou jména osobností zapsaných v Archivu bezpečnost­ních složek v seznamu spolupraco­vníků StB. Třeba zpěvák Josef Zíma je evidován jako tajný spolupraco­vník Tulipán a Spěvák.

Jako ideový spolupraco­vník Státní bezpečnost­i pod krycím jménem Stuja je veden oceněný bankéř Jan Struž. Bankéř působil před Listopadem v londýnské pobočce Živnobanky. Dalším oceněným na seznamech je právník Pavel Smutný. Bývalý funkcionář SSM byl ideovým spolupraco­vníkem StB s krycím jménem Oblak.

Mezi oceněnými však jedno jméno chybí. Prezident Zeman slíbil Řád TGM katolickém­u knězi Petru Piťhovi, který na poslední chvíli vypadl ze seznamu. Na dotaz MF DNES odmítl říct, zda řád sám odmítl.

 ??  ?? Nejvyšší vyznamenán­í Bývalý prezident Václav Klaus s Řádem bílého lva. Foto: Petr Topič, MAFRA
Nejvyšší vyznamenán­í Bývalý prezident Václav Klaus s Řádem bílého lva. Foto: Petr Topič, MAFRA
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Projev Prezident Zeman letos při své řeči poprvé seděl. 3x foto: Tomáš Krist, MAFRA
Projev Prezident Zeman letos při své řeči poprvé seděl. 3x foto: Tomáš Krist, MAFRA
 ??  ?? Bílý lev Vdova po vídeňském starostovi Helmutu Zilkovi Dagmar Kollerová.
Bílý lev Vdova po vídeňském starostovi Helmutu Zilkovi Dagmar Kollerová.
 ??  ?? Za sport Hokejista Jaromír Jágr přebírá medaili Za zásluhy.
Za sport Hokejista Jaromír Jágr přebírá medaili Za zásluhy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia