MF DNES

Těžká ztráta pro Slavii

Slavia zvládla šlágr v Plzni, přesto smutní: ztratila zraněného lídra Hovorku

- fotbalový reportér MF DNES David Čermák

Spolehlivý brankář Ondřej Kolář. Neústupný stoper David Hovorka. A neúnavný kapitán Tomáš Souček.

Bez těch tří jmen si trenér Jindřich Trpišovský sestavu fotbalové Slavie dlouhodobě neumí představit. I v důležitých zápasech občas obvyklou jedenáctku nečekaně oživí, ale osa zůstává a tým se o ni ve zlomových momentech opírá.

Teď bude Trpišovský muset – ač nerad – představiv­ost zapojit.

Sešívaná armáda v neděli vyválčila důležité body v bitvě podzimu proti Plzni, vyhrála 1:0 a v čele tabulky má už devítibodo­vý náskok. Luxusní, ale draze vykoupený. Minimálně půl roku, možná do konce sezony a možná ještě delší dobu musí fungovat bez Hovorky – jednoho ze tří klíčových mužů už brzy čeká operace a pak dlouhá rekonvales­cence.

Celý klub Davidovi maximálně pomůže s návratem na hřiště. Michal Býček, tiskový mluvčí Slavie

Přetržený přední zkřížený vaz v koleni? Brrr, to je pro každého fotbalistu strašák, pohroma a hororová diagnóza.

Pro Hovorku, bojovníka, hecíře a šéfa obrany, který umí uskákat o hlavu vyššího hromotluka Lukaka nebo drzou zasekávačk­ou obalamutit génia Messiho, navíc přišla v nejméně vhodnou chvíli.

Z růžového snu se propadl rovnou do pekla.

Byl v životní formě, sebevědomí mu rostlo každou odehranou minutou a fanoušci si ho rychle zamilovali, ač vyrůstal u rivalů ve Spartě.

Přitom ještě v létě pochyboval­i, že dokáže nahradit africké věže Deliho a Ngadeua. On? Střízlík, který neměří ani metr osmdesát?

Brzy je Hovorka přiměl změnit názor. Klidně mohl být reprezenta­čním stoperem číslo jedna ve zbytku kvalifikac­e, a kdyby dobře dopadla, mohl se v létě ukázat na Euru a myslet na velký přestup.

Místo toho mu osud v šestadvace­ti zasadil velkou ránu.

O to krutější, že to samé už jednou prožil: před třemi lety podobně válel v Liberci, když si stejně vážně pochroumal pravé koleno.

„Je to překážka v kariéře, kterou musím překonat. Nic jiného mi nezbývá,“předsevzal si tehdy.

Na hřiště se vrátil po osmi měsících, teď bude stejnou překážku zdolávat znovu, s jediným rozdílem: napodruhé to odneslo koleno na levé noze.

Pár vteřin poté, co Hovorka v souboji o balon s plzeňským Procházkou špatně došlápl, tušil, že je zle.

Chvíli ještě bolest zkoušel překonat, a když pro něj na trávník dojelo zdravotnic­ké vozítko, odmítal nastoupit a chtěl odejít po svých – domácí fanoušci na něj pískali, soupeři vztekle gestikulov­ali a rozhodčí Franěk mu dokonce v tu chvíli ukázal žlutou kartu – i on pojal podezření, že zdržuje. Omyl. Za lajnou se Hovorka postavil na nohy, koleno dlouze prohmatáva­l, chvíli to vypadalo, že se vrátí do hry, jako vyhlášený tvrďák chtěl jít přes bolest.

Ale lékaři ho rychle zarazili a na trenéry gestikulov­ali: Střídáme!

V tu chvíli ze sebe serval dres, vztekle ho hodil na lavičku a věděl, že ho čeká cesta do střešovick­é nemocnice a magnetická rezonance. Ta po zápase potvrdila nejhorší možnou variantu.

Pro Hovorku osobní tragédie, pro Slavii velká komplikace.

S nebojácným stoperem v sestavě dostala na podzim v lize jediný gól, neztratila ani bod. Jistými výkony pomohl do Ligy mistrů, tam obstál proti Dortmundu a zazářil v zápasech s Interem i Barcelonou.

Po vyhraných soubojích hlasitě křičel, pumpoval rukama, hecoval sebe i spoluhráče, bylo na něj ve všech ohledech spolehnutí. A kouč Trpišovský, kterému už dřív prošel rukama na Žižkově a v Liberci, v něm znovu našel jednoho z lídrů. Hovorku často chválil. Když ho občas zabolelo už operované koleno, nechal ho odpočívat. A když šlo do tuhého, věděl, že bude připravený. Jak si poradí teď?

Z čistokrevn­ých stoperů už Slavii na soupisce zbyli jen Kúdela a Frydrych, který v Plzni obstál bez potíží. Ve středu obrany může zaskočit i někdo z trojice Souček, Takács, Hromada. Ale Hovorkův přínos se bude nahrazovat těžko. Zvlášť teď, v dalším událostmi nadupaném týdnu: o víkendu ligový zápas s Ostravou a za týden Liga mistrů v Barceloně.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Dohrál David Hovorka si přetrhl přední zkřížený vaz. Foto: ČTK
Dohrál David Hovorka si přetrhl přední zkřížený vaz. Foto: ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia