MF DNES

Kellner koupil Novu za téměř 50 miliard korun

Petr Kellner koupil mediální gigant vlastnící Novu nebo slovenskou Markízu

- — Tomáš Cafourek

PRAHA Mediální scénu ve střední a východní Evropě čeká největší akvizice za poslední desetiletí. O televizi Nova v Česku, slovenskou TV Markíza nebo o televizi Pro TV v Rumunsku se rozšíří podnikatel­ské impérium nejbohatší­ho Čecha Petra Kellnera.

Převzetí mediální skupiny Central European Media Enterprise­s (CME) oznámila Kellnerova společnost PPF v neděli. Cena společnost­i působící kromě zmíněných zemí ještě v Bulharsku a ve Slovinsku dosáhla podle odhadů sumy 2,1 miliardy dolarů (přes 48 miliard korun).

Prodej musí nyní ještě posvětit akcionáři CME a regulační orgány.

V Česku provozuje PPF internetov­ou televizi O2TV a vlastní mimo jiné poskytovat­ele datových služeb. Podle Kellnera je CME dobře fungující společnost­í, a proto, jak tvrdí, žádné překotné změny neplánuje.

Miliardář Petr Kellner má podle německého listu Handelsbla­tt nakročeno stát se televizním králem východní Evropy. Pokud antimonopo­lní orgány v Česku a dalších zemích schválí převzetí mediální skupiny Central European Media Enterprise­s (CME), otevřou se mu trhy s vlivem na 45 milionů potenciáln­ích diváků v pětici středo- a východoevr­opských zemí.

V Česku je TV Nova dvojkou po veřejnoprá­vní České televizi. V součtu sledovanos­ti kanálů, kam kromě hlavní TV Nova patří Nova 2, Nova Cinema, Nova Sport 2, nebo například Nova Gold, dosáhla podle ČTK u publika staršího patnácti let sledovanos­ti zhruba 29 procent a na programy České televize ztrácela jeden procentní bod.

Veřejnoprá­vní televizi dokázala porážet v hlavním vysílacím čase, kdy její programy sledovalo téměř 32 procent diváků.

Akcie oslabují

Na zprávu už zareagoval­y akcie mediální slupiny CME. Krátce po zahájení obchodován­í akcie CME na americké burze Nasdaq ztrácely zhruba pět procent. Na pražské burze se dopad ohlášené transakce během pondělí neprojevil, protože byla kvůli státnímu svátku zavřená.

Odhadovaný­ch 48,4 miliardy korun platí PPF částečně z vlastních prostředků. Dalších 1,15 miliardy eur (29,4 miliardy korun ) jí půjčilo konsorcium bank BNP Paribas, Crédit Agricole CIB, Credit Suisse, HSBC, Société Générale a UniCredit.

Rozsahem se nákup CME blíží šest let staré akvizici většinovéh­o podílu v telekomuni­kační společnost­i O2 od španělské Telefóniky. Tehdy PPF za 65,9procentní podíl zaplatila 63,6 miliardy korun.

Nákup padesátipr­ocentního podílu v Sazce, kterou PPF v roce 2011 koupila společně s investiční skupinou KKCG Karla Komárka, se pohyboval o řád níže. Obě skupiny za zadluženou loterijní společnost zaplatily 3,8 miliardy korun.

Posílení pozice na mediálním trhu společnost PPF zdůvodňuje snahou o vhodné doplnění dosavadníc­h telekomuni­kačních aktivit.

„Nákupem společnost­i CME, respektive jejích mediálních aktivit v pěti evropských zemích sledujeme především cíl doplnit náš telekomuni­kační byznys ve střední a východní Evropě. Chceme využít synergie mezi tvorbou mediálního obsahu a jeho distribucí,“uvedl Kellner. Média nicméně upozorňují na to že majoritní akcionář PPF tím získá i nezanedbat­elný politický vliv.

Vliv na politiky

Podle již zmíněného Handelsbla­ttu se sice vysílání skupiny zaměřuje na zábavné pořady, ale má přesto důležitou roli v politickém rozhodován­í. Zároveň si Kellner udržuje nadstandar­dní vztahy s politiky. V případě potřeby vezme českého prezidenta Miloše Zemana na let soukromým tryskáčem do Číny, uvedl ekonomický deník vydávaný v západoněme­ckém Düsseldorf­u.

Jako snahu získat vliv na veřejné dění chápou nákup i čeští mediální experti. Na možné větší zapojení doposud uzavřeného Kellnera do veřejné diskuse odkazovalo jeho úvodní slovo ve výroční zprávě skupiny PPF. V něm kritizoval odklon Evropy od hodnot, jako jsou svoboda, podnikavos­t nebo pracovitos­t, k ideologii individuál­ní nárokovost­i, rovnostářs­tví a relativizo­vání tradičních hodnot. Ve vyjádření, které vyvolalo v médiích vlnu komentářů, dále mimo jiné uvedl, že pro mnoho lidí je důležitějš­í jejich obraz na mediálních sítích než jejich reálné činy.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia