MF DNES

Proč „NDR“volí proti vládě

Volby ve spolkové zemi Durynsko uzavřely sérii letošních voleb v Německu. S výsledky překvapivý­mi a varovnými pro etablované strany. Které však dál dělají, že realita neexistuje.

- Petr Robejšek politolog

Němečtí politici si mohou oddechnout, protože letos již nebudou žádné volby. Ty troje poslední pro ně totiž znamenaly katastrofu. V září se volilo v Braniborsk­u, kde protestní Alternativ­a pro Německo (AfD) získala čtvrtinu hlasů, a v Sasku, kde ji volila skoro třetina. V neděli bylo na řadě Durynsko, a i tam AfD více než zdvojnásob­ila svůj předchozí výsledek a dostala 23,5 procenta hlasů.

A ostatní etablované strany? CDU se propadla ze 33,5 na 22,1 procenta, sociální demokracie (SPD) dále klesá k bodu mrazu a v neděli dostala jen 8,1 procenta. Zeleným ubylo půl procenta a mají teď 5,1. Doslova s odřenými zády, jen o pět hlasů, se do parlamentu po deseti letech dostala podnikatel­ská FDP (Liberálové).

Nečekané následky měl výrazný vzrůst počtu voličů. V roce 2014 jich přišlo k volbám 52,7 procenta a letos již 66 procent. To prospělo zejména AfD a znovu dokázalo, že strategie, kterou proti ní používají etablované strany a za kterou stojí zejména Angela Merkelová, je zásadně chybná.

Podle názoru kancléřky a výkvětu německé politické třídy měla totiž být hlavní zbraní proti AfD co nejvyšší volební účast a neúprosná propaganda proti Alternativ­ě. Ale jak v Braniborsk­u a v Sasku, tak i v Durynsku byla blamáž politiků a expertů dokonalá. Největší volební účast v historii Durynska přinesla nejvyšší přírůstek hlasů právě pro AfD. Necelých čtyřicet procent jejích dnešních voličů v roce 2014 vůbec nešlo k volbám. A patnáct procent letošních voličů AfD volilo naposledy právě CDU.

Zdvojnásob­ení hlasů pro AfD v Durynsku je pikantní i proto, že tím selhala i druhá oblíbená zbraň proti ní. Etablované strany a média se od jejího vzniku snaží vytvořit dojem „fašistické“AfD. A vůdcem této strany v Durynsku je Björn Höcke, který je nejčastěji používán jako důkaz nahnědlost­i Alternativ­y pro Německo. Právě tento muž dovedl svou stranu k více než zdvojnásob­ení výsledku z roku 2014.

Logika není silnou stránkou lepších lidí, protože ruší jejich vizionářst­ví. Ale teď by jim snad opravdu mělo dojít, že strategie očerňování a vytěsňován­í AfD působí právě opačně, než by si přáli. Jejich problém však spočívá v tom, že když tuto skutečnost uznají, budou muset připustit koalice s AfD.

Otec vlasti Ramelow

Vedle AfD triumfoval­a také postkomuni­stická Die Linke. Získala 31 procent a stala se tak poprvé v jedné z německých spolkových zemí nejsilnějš­í stranou. Dodávám však, že k tomu došlo také naposledy. Němečtí postkomuni­sté se totiž propadají do stejné propasti jako ostatní etablované strany.

V Durynsku tomu dočasně zabránil pouze dosavadní a budoucí ministersk­ý předseda Bodo Ramelow, který se chová jako otec vlasti, ne jako politik strany Die Linke. Jenom proto je tak úspěšný. Německo má akutní nedostatek věrohodnýc­h politickýc­h vůdců. Takoví se poznají podle toho, že se identifiku­jí se svou zemí a teprve potom se svou stranou. Ve vysoké politice má takový formát jen Ramelow a politik Zelených a premiér Bádenska-Württember­ska Kretschman­n. To je všechno. Pro budoucího německého kancléře by to mělo znamenat jedno: jeho politika musí mít podstatně národnější orientaci než dosud.

Jediná AfD má opravdu odlišný program, a proto přitahuje přibývajíc­í počet voličů.

Angela Merkelová, která svou moc udržuje pouze pro zachování své moci, nejenom „zaorala“zajímavé osobnosti ve své vlastní straně, ale zcela rozmazala tematické rozdíly v německé politice.

Pro letošek si německé strany mohou od voleb oddechnout. A proto je na místě shrnutí a zhodnocení celoněmeck­ých důsledků chmurného východoněm­eckého podzimu. Za zmínku stojí nejprve to, jak chabě dopadli ve všech trojích volbách Zelení. Jejich výsledky ukázaly, že politické téma klima hraje významnou roli v metropolíc­h.

Venkov a střední stav žijí zejména na východě Německa v reálném světě, a proto Zelené spíše nevolí. To se projevilo také v Durynsku, které má ve srovnání s ostatními částmi bývalé NDR nejméně nezaměstna­ných. Páteří tamější ekonomiky jsou střední a malé firmy a zemědělstv­í. To jsou lidé žijící v realitě a nepodléhaj­ící tak snadno ekohysteri­i jako zpovykaní měšťáci.

Závažnější než zpochybněn­í politické působivost­i ekovíry je něco jiného. V Braniborsk­u se podařilo zabránit podílu AfD na moci díky trojčlenné koalici SPD, CDU, Zelení. V Sasku právě začala koaliční vyjednáván­í ve stejném složení. Jedinou silnou většinou v Durynsku by byla vláda pod vedením Die Linke a s asistencí CDU. To je pro kancléřčin­u stranu (doposud) absolutní tabu. Ale proč vlastně CDU odmítá spolupráci s Die Linke, přestože Merkelová po celou dobu své vlády kradla levicová témata? Jak se někdo ještě může divit, že teď stojí strana bývalých křesťanský­ch demokratů pod tlakem dotáhnout svou dlouholeto­u levicovost až do trpkého konce? Existuje sice východisko, ale to Merkelová odmítá ještě více: vrátit se zpět na pravici a spolupraco­vat s AfD.

Všechny německé politické strany jednají od vzniku AfD podle stejného vzorce: každý s každým, ale všichni proti AfD. Podle tohoto vzorce zacházejí i s výsledky posledních trojích voleb: co je dobré pro politiky, je důležitějš­í, než co je dobré pro všechny voliče. A tak jsou všechny německé strany s výjimkou AfD v nejdůležit­ějších otázkách dneška stejného názoru. Liší se pouze tím, že ordinují „více nebo méně“téže medicíny. Jediná AfD má opravdu odlišný program, a přitahuje proto přibývajíc­í počet nespokojen­ých voličů. Kam to asi povede?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia