MF DNES

Zapomenutý letec

O stíhači RAF jeho vlast 70 let nevěděla. Nyní dostal Bílého lva.

- Pavel Švec reportér MF DNES

Všechny řády a vyznamenán­í byly uděleny či propůjčeny prezidente­m v nejvyšší třídě.

Podle svých slov odmítá prezident Miloš Zeman zásluhy oceněných posuzovat.

Museli jsme se od minulosti úplně odstřihnou­t. Po dvou letech jsme se asimiloval­i natolik, že krom rodičů, kteří tam zůstali, mě vlastně na druhou stranu Kanálu nic netáhlo,“vzpomínal před rokem v Londýně v reportáži ČT Kurt Taussig, veterán britského Královskéh­o letectva (RAF) a rodák z Teplic – severočesk­ého města, jež před 81 lety připadlo k Hitlerově třetí říši.

Byť byl stíhací pilot českoslove­nským občanem, nesloužil v čs. perutích, ale u britské 225. Navíc se po válce do vlasti nevrátil. I proto pozornosti tuzemských historiků i úřadů desítky let unikal. Až nyní, pět týdnů po jeho smrti, mu byl propůjčen Řád bílého lva, nevyšší státní vyznamenán­í.

„Myslel jsem na sebevraždu“

Kurt Taussig chodil do české školy. Doma se mluvilo jak česky, tak německy. Pak do Sudet napochodov­ala německá armáda a záhy vypukla válka. Patnáctile­tého kluka židovského původu Němci odvlekli do internační­ho tábora v Berouně, v němž strávil několik týdnů.

„Zvažoval jsem, jak se z toho pekla dostat. Chtěl jsem dokonce spáchat sebevraždu,“svěřil se před časem Taussig.

Koncentrač­nímu táboru se naštěstí vyhnul. Na rozdíl od rodičů. Díky organizaci Nicholase Wintona se společně s bratrem Karlem dostali do Velké Británie, kde se o něco později přihlásili do armády. Kurt šel k letectvu. Když chtěl v roce 1942 vstoupit do českoslove­nských jednotek, nebyl přijat. Byl to Němec, a toho se velení zaleklo.

„Jeho přidělení k letectvu by jen pobouřilo české lidi,“stojí v materiálu Inspektorá­tu čs. letectva, který nalezl historik Milan Herčut, Taussigův

životopise­c. Proto Kurt nastoupil k britské peruti. Na svém spitfiru se do bojových misí zapojil až začátkem roku 1945 – stejně jako poslední žijící český letec RAF Emil Boček, včera rovněž vyznamenan­ý.

Zatímco bratr Karl bojoval poblíž Singapuru, Kurt Taussig sloužil ve Středomoří. A musel to být pan Pilot. Obratný, nebojácný, soustředěn­ý. Mimo jiné totiž létal v horském prostředí Itálie, mezi vysokými štíty, ve velkých rychlostec­h a v přízemních výškách.

Když válka skončila, sešli se bratři Taussigovi v Británii, kde se usadili. Po listopadu 1989 Kurt několikrát navštívil Česko a bez jakékoliv pozornosti i milované rodné Teplice, které mu v roce 2018 udělily čestné občanství.

Dlouho zapomenutý hrdina, českoslove­nský stíhací pilot, zemřel letos v Londýně 19. září. Bylo mu šestadevad­esát let.

Historici přitom odhadují, že českoslove­nských letců s podobným osudem, jejichž záznamy se ztratily, mohou být desítky.

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA Foto: Petr Topič, MAFRA Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Vítkov Svátek si spolu s politiky připomněli zástupci armády či váleční veteráni.
Generál Šéf jihomoravs­kých policistů Leoš Tržil je jedním ze sedmi povýšených.
Tak přísaháme Slavnostní přísaha vojáků a studentů Univerzity obrany Brno.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Foto: Petr Topič, MAFRA Foto: Tomáš Krist, MAFRA Vítkov Svátek si spolu s politiky připomněli zástupci armády či váleční veteráni. Generál Šéf jihomoravs­kých policistů Leoš Tržil je jedním ze sedmi povýšených. Tak přísaháme Slavnostní přísaha vojáků a studentů Univerzity obrany Brno.
 ?? Foto: archiv K. Taussiga ?? Tepličan Taussig to v RAF dotáhl na kapitána.
Foto: archiv K. Taussiga Tepličan Taussig to v RAF dotáhl na kapitána.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia