MF DNES

Žumpa je poslední řešení pro případy, kdy to jinak nejde

-

Provozovat žumpu u trvale obydleného domu je nesmysl,“myslí si Daniel Papák, jehož firma pomáhá majitelům domů odpovědět na otázku, co s domácími splašky. Ostatně u nových domů ji úřady povolí jen opravdu výjimečně, tam, kde to například kvůli geologické­mu podloží jinak nejde.

Čím ji nahradit? „Záleží na tom, kolik lidí bude čističku využívat, zda trvale, nebo jde o rekreační objekt,“vysvětluje Papák. „Do jiného způsobu čištění odpadní vody se nevyplatí investovat jen u chat, kde stačí žumpu vyvést jednou za rok,“říká Papák. Průměrná čtyřčlenná domácnost, která využívá žumpu o objemu osm kubíků, by ji měla ročně vyvézt osmnáctkrá­t.

Vyměnit žumpu za domácí čističku odpadních vod doporučuje Papák

u domů, kde se bydlí. Mikroorgan­ismy, které čistí vodu v těchto zařízeních, totiž k životu potřebují pravidelný přísun splašků. „Může to fungovat i u rekreačníc­h objektů, kam se pravidelně jezdí, vždy to záleží na tom, jak je objekt využívaný,“říká Papák.

Výhodou domácí čistírny je snadná údržba, stačí několikrát za rok odstranit kal, zákon pak ukládá pravidelné rozbory vyčištěné vody. Náklady na provoz vedle nich zahrnují ještě zhruba dva tisíce za energii potřebnou k provozu čerpadla.

Důležité je vybrat čističku domácnosti na míru a při jejím používání počítat s kapacitou, na kterou je dimenzovan­á. „Například velké prádlo tato zařízení nemají ráda. Když je vody tolik, že prostředí v čističce příliš naředí, nebude dobře fungovat,“vysvětluje Papák. Pár dní pak bude vypouštět ne zcela vyčištěnou vodu.

U chat a chalup by vhodným řešením mohlo být vybudování tříkomorov­ého septiku. Ten spoléhá na kombinaci mechanické­ho a biologické­ho čištění. Při průtoku septikem se splašky postupně zbavují větších nečistot, které rozkládají mikroorgan­ismy v prostředí bez přístupu vzduchu. Nakonec je voda dočištěna přes filtr a vypouští se do potoka či se nechá zasakovat do země, k čemuž je stejně jako u domácích čistíren potřeba povolení od vodoprávní­ho úřadu. Usazený kal ze septiku je třeba jednou za čas vyvézt, u žumpy je třeba zhruba jednou za deset let vyměnit filtr. Náklady na provoz se podle Papáka pohybují kolem pěti tisíc korun ročně. (rh)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia