MF DNES

S tuberkulóz­ou do domácího léčení

- Reportérka MF DNES

Eva Zahradnick­á

Ještě na konci první světové války zemřelo v Českoslove­nsku padesát tři tisíc lidí na tuberkulóz­u. Závažnou infekci, která nejčastěji postihuje plíce, ale zasáhnout může i kosti či trávicí soustavu.

Hned po druhé válce začala vláda s nemocí cíleně bojovat. V padesátých letech se uzákonilo povinné očkování, plošné snímkování plic a nemocní nesměli pracovat ve škodlivém prostředí, v noci či přesčas. Úmrtnost se sice snížit podařilo – v roce 1957 v Českoslove­nsku zemřelo jen něco přes pět tisíc lidí, přesto lékaři evidovali dalších skoro 140 tisíc případů. Mnoho nemocných však nemuselo být povinně v izolaci, léčili se doma.

Dnes je situace opačná. Loni bylo hlášeno 380 případů tuberkulóz­y, o rok dříve 505 případů. Jenže všichni musí povinně do izolace, a to i tehdy, když lékař jen vysloví podezření na tuberkulóz­u.

Návrat ke staré praxi

Plicní lékaři to teď chtějí změnit a vrátit se ke staré praxi. Na ministerst­vu zdravotnic­tví už se proto užívá léky, jak klesá infekčnost a jestli je schopen dodržovat domácí režim. Takový spolupracu­jící pacient by mohl jít dřív domů. Dnes totiž tráví v průměru lidé s potvrzenou tuberkulóz­ou v nemocnici dva až tři měsíce.

„V případě jen podezření na tuberkulóz­u pak bude pacient vyšetřován ambulantně, lékaři dá nový systém možnost, že ho nebude muset izolovat, když nebude mít pocit, že je to závažné podezření nebo že je pacient infekční,“doplňuje Vašáková.

Jen v Česku

má u nás právo být léčen na tuberkulóz­u i ambulantně, stejně jako je to u pacientů se zápalem plic nebo HIV. Samozřejmě musí spolupraco­vat,“vysvětluje primář Ivan Solovič z Národního ústavu tuberkulóz­y, plicních chorob hrudníkové chirurgie Vyšné Hágy.

V Česku to funguje tak, že pokud lékař vysloví podezření na tuberkulóz­u, pacient už nesmí odejít a je pro něj povolána takzvaná infekční sanita. Lidé jsou pak doslova zamčeni v samostatné­m pavilonu na uzavřených odděleních.

V takovém postupu je Česko raritní. Vyjádřeno penězi, izolace a hospitaliz­ace jednoho člověka s tuberkulóz­ou vyjde minimálně na 60 tisíc korun, komplikova­né případy až na 300 tisíc. Donedávna se lidé v Česku plošně chránili očkováním, ale díky malému počtu případů nemoci bylo před devíti lety zrušeno a očkují se pouze děti z ohrožených skupin – například s tuberkulóz­ou v rodině, nebo děti ze zemí s vysokým výskytem nemoci, jako je Vietnam, Ukrajina či Rumunsko.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia