MF DNES

Svátek na střeše národní banky

- Aleš Michl člen bankovní rady ČNB

Je pondělí 28. října. Sedím v Praze na střeše České národní banky u sochy Světlonoše se lvem od Antonína Poppa. Můžete ji vidět třeba z náměstí Republiky. Sedím tady a koukám na Hrad, kam za chvíli zamířím na recepci prezidenta ke svátku republiky. Sídlo centrální banky je vlastně také symbol Česka – proto jsem na jeho střechu v den svátku vylezl. Nejsem tady poprvé. Projít si barák bylo to první, co jsem po svém nástupu do bankovní rady udělal. Od sklepa, tedy vlastně trezoru. Až po střechu, kterou jsem si oblíbil. Za rekonstruk­ci domu z let 1997 až 2000 jsme teď mimochodem u příležitos­ti třiceti let obnovy památek po pádu komunismu dostali cenu od iniciativy Architectu­re Week Praha a Národního památkovéh­o ústavu.

Hlavně ta střecha – dobře se na ní dá přemýšlet, od maličkostí až po velké věci: tak například je dobré, že máme tenhle barák a jen málo poboček – že nemůžeme moc nakynout. Počet pracovních míst je omezen těmito zdmi. Je dobré, že do toho baráku budeme dál investovat, abychom se více otevřeli veřejnosti. Uvnitř uděláme hezké Návštěvnic­ké centrum. Chceme přes něj komunikova­t i téma finanční gramotnost­i. Dáváme si na něm záležet, aby to jednou zase nějakou hezkou cenu vyhrálo a vám se to líbilo – vydržte do roku 2021. Je dobré i to, že banka je třetím nejoblíben­ějším pracoviště­m pro absolventy. Zaměstnanc­ům to tady dál zlepšíme, teď třeba děláme po dvaceti letech velkou obměnu kancelářsk­ých židlí. V baráku máme vlastní kuchyň, jídelny, klub – vše decentní, žádné hogo fogo. Je dobré i to, že tu máme i knihovnu – myslím, že nejvíc knížek mám půjčených já. A v neposlední řadě je dobré i to, že v té soše Světlonoše je poklad. No vlastně je to jen plechová schránka, ale dalo se do ní při rekonstruk­ci pár předmětů a teď tam něco přidáme.

Národní banka Českoslove­nská vznikla v roce 1926, v tomhle domě sídlí od roku 1950, tedy příští rok to bude sedmdesát let. Takže doufám, že za dalších sedmdesát let, až tady bude můj nástupce večer na střeše přemýšlet, bude barák stále sídlem naší hlavní banky. Počet zaměstnanc­ů (nebo robotů?) bude stabilní a bude zájem tady makat. Návštěvnic­ké centrum bude šířit finanční gramotnost. Jídelna bude dál vařit (na menu přibudou amarouny?). Já nezapomenu ty knihy do knihovny vrátit. A naše děti pak z té sochy skříňku na chvilku vezmou, otevřou a vzpomenou si na to, že tehdy v tom roce 2019 jsme i po třiceti letech nezapomněl­i, jak jsme rádi, že jsme se zbavili komunismu a můžeme svobodně prožít svátek republiky.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia