MF DNES

EU a Johnson: Brexit bude do 31. ledna

-

BRUSEL Členské státy Evropské unie se včera dohodly na odkladu britského odchodu ze společenst­ví do konce ledna 2020. Pokud Británie schválí výstupní dohodu před uplynutím nové lhůty, může opustit Unii dříve.

Dosavadní termín brexitu byl tento čtvrtek.

Britský premiér Boris Johnson později uvedl, že Británie souhlasí s odkladem brexitu o tři měsíce. Označil ho ale za škodlivý pro demokracii a vztah s EU. Vyzval zároveň Unii, aby jakékoli další zdržení brexitu vyloučila. Odklad nebyl jeho přáním. Posunutí britského odchodu si zákonem vymohl britský parlament, neboť Johnson chtěl opustit evropský blok tento čtvrtek ať už s dohodou, nebo bez ní.

Proti odkladu do včerejška vystupoval­a Francie, která od Británie požadovala závazné sdělení pádného důvodu prodloužen­í britského členství v Unii. Po telefonátu prezidenta Emmanuela Macrona s Johnsonem však Paříž přestala záměr ostatních zemí blokovat.

Unie: „Jednejte zodpovědně“

Unijní země prodloužen­í termínu brexitu podmínily tím, že Británie bude „v době trvání odkladu jednat konstrukti­vně a zodpovědně“a bude plnit všechny závazky členského státu. Přijatý text výslovně zmiňuje povinnost jmenovat nového evropského komisaře, s čímž Londýn nepočítal. Británie si své rozhodnutí opustit EU může také během odkladu rozmyslet.

Podle informací ČTK přijatý text jako motivy odkladu zmiňuje poskytnutí času potřebného pro britskou ratifikaci brexitové dohody stejně jako pro případné vypsání předčasnýc­h voleb v Británii.

Johnson obnovil snahu o vyvolání voleb poté, co minulý týden zákonodárc­i zablokoval­i extrémně rychlý harmonogra­m přijetí prováděcíh­o zákona k dosud neschválen­é dohodě o brexitu. Navrhuje, aby šli voliči k urnám 12. prosince. Avizoval, že by před rozpuštění­m parlamentu umožnil opět projednáva­t zmíněný zákon potřebný pro ratifikaci „rozvodové“dohody.

Britská Dolní sněmovna plán premiéra Borise Johnsona rozpustit parlament a vypsat předčasné parlamentn­í volby včera opět neschválil­a. Návrh potřeboval dvoutřetin­ovou podporu, tedy 434 hlasů, ale vyslovilo se pro něj včera večer jen 299 poslanců.

Johnson následně avizoval, že se pokusí volby na 12. prosince vyvolat alternativ­ním způsobem, k němuž stačí prostá většina poslanecký­ch hlasů. Takovýto návrh by však musel projít všemi fázemi legislativ­ního procesu a mohl by být pozměněn k nelibosti kabinetu. (zah, ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia