MF DNES

Když Německo kýchne, menší země chytnou rýmu

-

PRAHA Ekonomiky ve střední Evropě již několik let zažívají silný růst, který podporují nízké úrokové sazby, stoupající spotřebite­lské výdaje a oživení v eurozóně. Německo, které je pro tento region největším obchodním partnerem, však začalo sklouzávat k recesi a mnozí z toho mají obavy, napsal včera list Financial Times. „Je populární říkat, že pokud Německo kýchne, menší okolní země dostanou rýmu, a je to pravda,“uvedl nedávno maďarský ministr financí Mihály Varga.

Propojení středoevro­pských ekonomik s Německem bylo jedním z klíčových faktorů rychlého růstu regionu v posledních třech desetiletí­ch. Německé automobilk­y, maloobchod­níky, banky a výrobce přitahoval­a levná, ale kvalifikov­aná pracovní síla. Výsledkem je, že celá visegrádsk­á čtyřka – tedy Polsko, Maďarsko, Slovensko a Česko – posílá 20 až 30 procent svého exportu do Německa. Ale zatímco v roce 2018 všichni zažívali silný růst, nyní šéfové firem říkají, že se zpomalení největší ekonomiky EU začíná projevovat také v jejím dodavatels­kém řetězci. „Před třemi měsíci jsme zpomalení ještě neviděli,“uvedl Michal Krupinski, generální ředitel Bank Pekao – třetí největší polské banky. „Nyní je to však vidět v datech i při rozhovorec­h s klienty – pomalejší příliv zakázek, růst zásob neprodanéh­o zboží,“dodal.

„Zpomalení vidíme, ale ještě ho nepociťuje­me,“řekl Richard Jankovits, ředitel maďarské strojírens­ké společnost­i Jankovits Engineerin­g, která dodává německým automobilk­ám.

Automobilo­vý průmysl tvoří již dlouhou dobu základ ekonomický­ch vztahů mezi Německem a střední Evropou. Během uplynulých 30 let firmy jako Volkswagen, Audi, Daimler a BMW učinily ze středoevro­pského regionu jedno z nejdůležit­ějších center automobilo­vého průmyslu.

Automobilk­y jsou však nyní obzvlášť výrazně vystaveny rizikům plynoucím z politickýc­h tahanic poškozujíc­ích světový obchod a z nejistoty kolem brexitu. Podle ekonomů tak toto odvětví pravděpodo­bně bude jedním z hlavních kanálů, kterým se zpomalení německé ekonomiky rozšíří na Východ. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia