MF DNES

Místo dnů jen minuty. Platby za hranice zrychlí

Banky chystají modernější platby do ciziny. Budou rychlejší, ale nejspíš ne levnější.

- Redaktor MF DNES

Martin Petříček

Právě jste si zarezervov­ali na dovolenou chatu u Jadranu. Nebo se chystáte na studijní pobyt do Varšavy a sehnali jste levný pokoj blízko kampusu. Jenže ani v jednom případě jste k tomu nevyužili rezervační portál a paní domácí chtějí zálohu předem.

Poslat pár tisícovek obyčejným bankovním převodem však bývá dobrodružs­tví. Banka peníze odešle, pak spadnou do „černé díry“, odkud se za pár dní vynoří na účtu příjemce. Ořezané o předem neznámé poplatky, které si strhly instituce po cestě. A také často bez jakéhokoli­v popisu, od koho platba míří a za co je.

„Způsob realizace takové platby je založen na koresponde­nčních vztazích jednotlivý­ch bank po cestě a de facto se desítky let nezměnil. Platba může procházet přes dvě, ale někdy až přes osm různých finančních institucí,“vysvětluje Tomáš Pithart z poradenské společnost­i Deloitte.

Zatím pomáhají kryptoměny

Lidé si však cesty, jak poslat peníze za hranice rychleji a mnohdy levněji, našli. Pomohly nové technologi­e, kryptoměny a nástup fintechový­ch společnost­í jako TransferWi­se nebo Revolut. Určitou nevýhodou je, že příjemce musí být „napojen“na stejnou aplikaci.

Banky si nástup konkurence při posílání plateb uvědomují, i když možná pomalu. V Česku se nyní krok za krokem prosazují okamžité platby. Při posílání peněz do zahraničí přinesly zrychlení a zjednoduše­ní SEPA úhrady, ty se však týkají jen plateb v eurech. Teď jsou na

řadě i další platby. Síť pro přenos finančních zpráv SWIFT, kterou využívají prakticky všechny banky na světě, zavádí pod zkratkou gpi, nebo světová platební iniciativa, novinku. „SWIFT gpi zkrátí mezinárodn­í převod peněz z dnů na minuty. Součástí této dobrovolné služby je i univerzáln­í potvrzení, které je pro banky povinné a může je vyjít až na vyšší desítky milionů korun,“říká Pithart.

Univerzáln­í potvrzení bude povinné služby. Zároveň dostane informaci, kdy a kolik přesně bylo připsáno na účet příjemce, tedy jaké byly poplatky či směnné kurzy.

Na druhou stranu, peníze budou i nadále putovat přes koresponde­nční banky, platby do zahraničí tedy automatick­y nezlevní. Bude ale na první pohled vidět, kolik si která banka strhla, a banky může ke snížení poplatků přimět tlak klientů.

Část tuzemských bank se už do systému SWIFT gpi zapojila, jako například Česká spořitelna či ČSOB. Obvykle využívají infrastruk­turu, kterou jim poskytují jejich zahraniční matky. Zda platba dojde během minut, však záleží na tom, zda jsou do systému už nyní připojeny i všechny banky po cestě.

Změna nastane zhruba za rok

Některé banky podle Pitharta přípravu na zavedení univerzáln­ího potvrzení prý stále dost podceňují. „V některých případech se to dá zvládnout i za tři měsíce. V drtivé většině případů se však jedná o projekty, které budou vyžadovat šest až dvanáct měsíců a příslušný rozpočet,“říká.

Banky, které MF DNES oslovila, vesměs tvrdí, že datum, které nastane za rok a něco, stihnou. „Univerzáln­í potvrzení implementu­jeme v daném termínu. Náklady s tím spojené odhadujeme zhruba v řádu nižších stovek tisíc eur,“říká mluvčí České spořitelny Filip Hrubý. Levněji to mohou pořídit banky, které postavily systémy na zelené louce, jako například Air Bank.

„Za část SWIFT gpi, která je pro banky nepovinná, tedy například sledování pohybu platby při celé její cestě budou banky platit. Stále ještě vyhodnocuj­eme celkové náklady a přínosy této služby. V Air Bank bychom totiž mohli tímto způsobem sledovat jen necelou pětinu ze všech zahraniční­ch plateb,“říká mluvčí Air Bank Vladimír Komjati.

Většinu zahraniční­ch plateb u českých bank totiž představuj­í SEPA platby v eurech, které jedou podle jiných pravidel. U Air Bank je to 80 procent. V České spořitelně či v ČSOB mají podíl kolem 90 procent.

Jak dodává Hrubý, lidé nejčastěji využívají zahraniční platby pro úhradu dovolené (v létě) a při nákupech vánočních dárků. A také při posílání výplaty ze zahraničí domů. Zahraniční platby nejčastěji putují na Slovensko, do Německa, Chorvatska a Rakouska.

Zahraniční platby nejčastěji putují na Slovensko, do Německa, Rakouska.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia