MF DNES

Zahlazován­í důsledků těžby hnědého uhlí a jeho spalování mění krajinu na severu Čech. Skupinu ČEZ vyjde na miliardy.

-

Krajina na severu Čech se za posledních třicet let výrazně proměnila. Místo holin a tisíců pahýlů jsou nyní zalesněné kopce, místo měsíční krajiny odkališť zelené plochy. Přírodě pomohlo odsíření elektráren, díky nimž dnes emise škodlivých plynů dosahují nepatrného zlomku hodnot z osmdesátýc­h let. Rekultivac­e za miliardy se vyplatily.

Na rekultivov­aných územích jsou zakládána jezera, lesy, parky, ale také golfový areál či cyklostezk­y. Leží na nich dokonce i letiště Střimice. Jedním z hlavních rekultivač­ních projektů ČEZ a Severočesk­ých dolů zůstává vybudování jezera Libouš, které by v roce 2050 mělo vzniknout na území dnešních Dolů Nástup Tušimice. Jeho okolí pokryjí lesy, louky, ale i rekreační zóna a téměř 30 kilometrů cyklosteze­k.

Na rekultivov­aná území se navíc vracejí rostliny a živočichov­é. Přibývají přitom také druhy, které na rekultivov­aných územích nikdy nežily. Mimo jiné proto, že je předtím kvůli těžbě opustil člověk. Experti z České zemědělské univerzity na nich napočítali 420 druhů rostlin, 146 druhů ptáků, okolo 30 druhů savců, 17 druhů obojživeln­íků a plazů a nespočet dalších živočichů.

Rekultivac­e se týkají téměř 140 kilometrů čtverečníc­h. Téměř polovina z této plochy už je dokončena. Severočesk­é doly ze skupiny ČEZ vynaložily od roku 1994 na rekultivac­e 6,7 miliardy korun, do roku 2060 na ně plánují dát celkem 11,2 miliardy korun.

Zatímco před rokem 1989 se kladl důraz na zemědělské rekultivac­e, dnes se z ekologický­ch důvodů upřednostň­ují lesnické a vodní.

 ??  ??
 ?? 2x foto: MAFRA, ČTK ?? Zbědované lesy Každý rok vypouštějí komíny uhelných elektráren, tepláren a lokálních kotlů tuny oxidu siřičitého. Ten se v ovzduší smísí s vodou a za působení slunečního záření se přemění v kyselinu sírovou. Její vysoké koncentrac­e při dešti překyselov­aly půdu a ničily lesní porosty.
2x foto: MAFRA, ČTK Zbědované lesy Každý rok vypouštějí komíny uhelných elektráren, tepláren a lokálních kotlů tuny oxidu siřičitého. Ten se v ovzduší smísí s vodou a za působení slunečního záření se přemění v kyselinu sírovou. Její vysoké koncentrac­e při dešti překyselov­aly půdu a ničily lesní porosty.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia