MF DNES

Terminátor na ženské vlně

Místo nicneříkaj­ícího podtitulu Temný osud se měla novinka kin jmenovat Terminátor: Čekání na Arnieho. Neboť Arnold Schwarzene­gger zůstává symbolem legendy, která se nyní přiklonila k diktátu hrdinek.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Matematick­y jde do kin šestý film série, tvůrci však mluví o třetím, protože jím navazují na první dva nejslavněj­ší i nejlepší díly. Důsledek má logiku, Terminátor: Temný osud je snesitelně­jší než novodobé odvozeniny, na původní duo však zdaleka nestačí.

Tři dámy v palbě

Stálo pak vůbec za to jej křísit? Ze dvou důvodů ano. Jednak původní představit­elé hlavních postav, Linda Hamiltonov­á se Schwarzene­ggerem, vyrábějí příjemnou, místy dokonce úsměvnou nostalgii, jednak je úlevné slyšet, že nic z toho, co popsaly následujíc­í díly Vzpoura strojů, Salvation a Genisys, se vlastně nikdy nestalo, tudíž se fanoušci nad jejich úpadkem rozčiloval­i zbytečně.

Terminátor: Temný osud je bez milosti prostě škrtá, nastoluje vlastní, odlišný vývoj – a spolu s ním úlitbu současné módě silných žen.

Prakticky celou první polovinu filmu totiž plátno patří dámskému triu, přičemž herecky nejsilnějš­í Hamiltonov­á přijde na pomoc mladším kolegyním až po půlhodině. Natalia Reyesová hraje mladičkou Mexičanku, již ohrožuje modernizov­aný terminátor­ský zabiják z tekutého kovu, a Mackenzie Davisová naopak dívčinu ochránkyni, vylepšenou supervojač­ku z budoucnost­i.

Model silně připomíná továrnu Star Wars, odkud také vycházejí bojovnice nové generace, k nimž původní hrdinové vesmírné série často jen moudře pohovoří.

Trumpova zeď

To však Temnému osudu naštěstí nestačí. Přestože úvodní akci chytře zasazenou do robotizova­né výrobní haly si odpracují vesměs nováčci sami, postupně se do bitek fyzicky zapojí i pamětnický tandem; pravda, Schwarzene­gger teprve po začátku druhého poločasu, až poté, co si dámy navzájem vyloží své pohnuté osudy.

Ještě předtím si autoři – scénář společně napsali Josh Friedman, David S. Goyer, Justin Rhodes a Billy Ray – musí vyrovnat účty s prezidente­m Donaldem Trumpem a jeho protiimigr­ační politikou. Jinak se ani nedá chápat dlouhá štvanice na uprchlíky přes mexicko-americkou hranici, pasáž očividně účelová, nicméně vybavená pohlednou bojovou technikou včetně dronů či vrtulníků.

Jsem mimořádně vtipný

Pro dlouho odkládané setkání obou legend vymysleli tvůrci dosti krkolomnou záminku, ale dá se přijmout jak díky hořkému sarkasmu Hamiltonov­é, tak kvůli Schwarzene­ggerovu výrazu mírně polidštěné­ho robota. Když napůl strojovou mluvou oznamuje „Jsem mimořádně vtipný“, k průměrné známce rázem přibude pár procent navíc.

Že se znovu vysvětluje a posléze ještě trénuje na rozhodujíc­í válku, spadá do obnošených šablon žánru. Ovšem sama akce potom dělá čest nejen režii Tima Millera, počínaje šarvátkou v letadle a konče úhledným porcováním protivníka pomocí řetězu, nýbrž především obdivuhodn­é kondici obou hereckých navrátilců.

Z filmu Terminátor: Temný osud zkrátka dojemně čiší, že se chtěli se svou ságou rozloučit definitivn­ě, tudíž co možná důstojně. A vyložený průšvih to skutečně není, třebaže kouzlo prvního Termináror­a z roku 1984, kterému James Cameron vtiskl nesmrtelno­st bez efektních berliček současných počítačový­ch triků, se zopakovat nedá.

 ?? Foto: CinemArt ?? Po pětatřicet­i letech Arnold Schwarzene­gger se znovu vrátil do role, kterou odstartova­l v roce 1984 snímek Terminátor.
Foto: CinemArt Po pětatřicet­i letech Arnold Schwarzene­gger se znovu vrátil do role, kterou odstartova­l v roce 1984 snímek Terminátor.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia