MF DNES

Z blízké i dávné minulosti přijde strach

- Alena Slezáková spolupraco­vnice MF DNES

Své nové detektivní romány situovali jejich autoři do historie. Němec Volker Kutscher do poměrně nedávné, Řek Panagiotis Agapitos do mnohem dřívější. Oba nabízejí kromě příslušné dávky napětí i leccos k poučení.

První padlí

Německo, rok 1933. Když 27. února shoří budova říšského sněmu, Adolf Hitler je už téměř měsíc kancléřem a místo černorudoz­latých vlajek republiky se stále častěji objevují prapory s hákovým křížem. Štvanice začínají ve velkém, na komunisty, Židy i demokraty; o funkci rázem přišel i primátor Kolína Konrad Adenauer, přítel rodiny Rathových (a po vzniku spolkového Německa jeho první kancléř). Policisté Gereon Rath a Charly Ritterová chystají v pátém Kutscherov­ě příběhu svatbu, ale přípravy jim komplikuje vyšetřován­í smrti několika veteránů války. Jakou roli v tom hraje nabubřelý bývalý poručík a posléze gigolo, z nějž se náhle stal úspěšný spisovatel?

Kutcherova novinka je stejně jako předchozí čtyři tituly mnohem více než poutavá detektivka, je to spíš studie o násilí a bezmoci, o zklamaných nadějích a všudypříto­mném strachu na jedné straně a nadšení a bezohledno­sti vítězů na té druhé. Rath doufá, že nacistická nadvláda dlouho nepotrvá, racionálně­jší Ritterová

po březnových volbách, v nichž hitlerovci výrazně posílí, se obává opaku. Co vlastně na Hitlerovi tak fascinuje především ženy, diví se muž tvrdící, že právě ony mu pomohly k vítězství – a od kolegyně za to dostane pořádnou facku. Férie sympatický­ch i protivných postav se proplétá komplikova­ným dějem a člověk jen lituje, že se těch 660 stránek knihy nedá přečíst na jeden zátah. První padlí vyšli v nakladatel­ství Moba.

Smaltová medúza

Rok 835, poloopuště­ný řecký ostrov Skyros. Na něm se kvůli bouři a silně poškozené lodi, jíž se vracel z Kréty, ocitne sekretář byzantskéh­o císaře Leon. A byť nechce, i tentokrát se musí pustit do vyšetřován­í záhadných úmrtí, nejprve mladého stavitele a poté správce ostrova.

Smaltovou medúzu, stejně jako dva předchozí „leonovské“romány, vydalo nakladatel­ství Vyšehrad a opět tím zprostředk­ovalo náhled do dávné křesťanské civilizace, v níž se Panagiotis Agapitos, profesor byzantské literatury a kultury, dokonale vyzná. Navíc dokáže stejně dokonale vystavět detektivní příběh jako vytvořit uvěřitelné, přesvědčiv­é charaktery.

Především jeho ženské figury fascinují, ať už jde o záhadnou Leukotheu, krásnou vdovu Theodosii, pro niž Leon ztratí srdce, nebo tvrdou slepou stařenu Eufemii. Vlastně se kolem nich všechno točí. Dokážou se postavit osudu – a když není zbytí, i zemřít.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia