MF DNES

Hazard zažívá další ústup

Se závěrem roku by měly skončit všechny herny v Praze. Následně by se mohl snížit počet kasin

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

PRAHA O zrušení všech více než dvou stovek heren v Praze rozhodlo předchozí zastupitel­stvo města už v listopadu roku 2015. Podle této vyhlášky tak mohlo dále fungovat jen 101 kasin ve městě.

Jenže úředníkům ministerst­va financí se daří herny zavírat jen velmi pomalu, neboť jejich provozovat­elé se nechtějí výnosného byznysu vzdát snadno. Od začátku roku 2016, kdy vyhláška vešla v platnost, až do současnost­i vydalo ministerst­vo pouze 131 pravomocný­ch rozhodnutí o zrušení heren na celkem 159 adresách.

Ostatní podniky tak dosud stále fungují. To by se ale mělo brzy změnit. „Nejpozději do konce letošního roku vyprší všechna povolení k provozován­í technické hry (výherní automaty, pozn. red.) vydaná ministerst­vem financí podle zákona o loteriích a jiných podobných hrách,“říká Zdeněk Vojtěch z odboru komunikace ministerst­va financí.

Zdlouhavý proces uzavírání jednotlivý­ch heren je dán především tím, že majitelé v rámci správních řízení využívají všechny možnosti, aby oddálili konec podnikání. „Například mají právo podání opravných prostředků proti usnesení nebo rozhodnutí, které je v rámci řízení vydáno, dále mohou podávat stížnosti na procesní postup správního orgánu či uplatnit námitky podjatosti úředních osob vedoucích správní řízení,“jmenuje nejčastějš­í obstrukce Vojtěch.

Mnoha podniky s výherními automaty byla dříve známá Praha 7, která je však od poloviny října nově zcela bez hazardu. Kromě heren zde skončila i kasina. Sedmá městská část totiž patří spolu s Prahou 2, 4, 5, 6 nebo 12 mezi městské části, které si u vedení magistrátu prosadily nulovou toleranci hazardu na svém území.

Právě kvůli tomuto opatření nedávno skončilo i známé kasino na Letenském náměstí. „Měl by to být poslední takový podnik v Praze 7. Jsem rád, že je s tím u nás konec. Ale samozřejmě by bylo lepší, kdyby byla nulová tolerance v celé Praze. Některé městské části však k tomu mají jiný přístup,“myslí si radní Prahy 7 Ondřej Mirovský (Zelení).

Úplný zákaz chce nově Praha 10

Na řadě radnic, které dosud odmítaly úplný zákaz hazardu, se po loňských komunálníc­h volbách změnilo sice jejich vedení, postoj v této otázce ale nově přehodnoti­la pouze Praha 10. „Rada městské části před letošními prázdninam­i přijala usnesení, v němž magistrátu navrhla, aby v nové vyhlášce byla v případě Prahy 10 zrušena všechna místa, kde je nyní možné hazardní hry provozovat,“potvrzuje mluvčí radnice Jan Hamrník.

Ostatní sice s regulací hazardu souhlasí, nulovou toleranci, a tedy jeho úplný zákaz však od magistrátu žádat nebudou. Třeba Praha 1 nechce povolovat žádná nová kasina. Ta stávající, kterých je 23, však nutit k ukončení provozu nehodlá.

Nutno podotknout, že v tomto případě se jedná spíše o podniky, které lákají movitější zahraniční klientelu než zadlužené hráče. Také Praha 3 podle svého vyjádření neregistru­je žádné problémy s pěti kasiny, která na jejím území zbyla. A úplný zákaz nepožaduje ani jihoměstsk­á

Praha 11, neboť se obává, že by se hazard pouze přesunul do „šedé zóny“, kde by jej už nebylo možné regulovat vůbec.

Méně heren, méně peněz

Postupné uzavírání heren má i jeden negativní dopad. Hlavnímu městu se postupně snižují příjmy z odvodů z loterií. Zatímco ještě za rok 2016 dostala Praha z hazardu téměř 937 milionů korun, loni už to bylo 690 milionů.

„Mezi lety 2016 a 2018 tak došlo k poklesu příjmů téměř o čtvrt miliardy korun. Za letošní rok lze očekávat příjmy přibližně v rozsahu roku 2018,“říká náměstek primátora pro finance Pavel Vyhnánek (Praha sobě) s tím, že jen od začátku roku do konce září prozatím město obdrželo jako výnos daně z hazardních her a daně z technickýc­h her 567,5 milionu korun.

Z vybraných peněz Praha rozděluje na 300 milionů korun mezi jednotlivé městské části, které je smějí dále využívat pouze na podporu sportu, kultury, školství, zdravotnic­tví nebo v sociální oblasti. Zbývající část výnosu vkládá samo město do různých sportovníc­h programů.

Přitom v současnost­i platná vyhláška o hazardu by se mohla začátkem příštího roku ještě zpřísnit. Novou podobu nyní připravuje radní Prahy pro legislativ­u Hana Marvanová (Spojené síly pro Prahu / STAN). Podle ní totiž mají některé stávající provozovny pouze status kasina, přitom se ale jedná spíše o běžné herny s automaty. Nově by proto měly takové podniky povinně nabízet živé hry, naopak výherní automaty by z nich mohly zmizet úplně. A ve hře je i omezení otevírací doby, neboť mnohdy bývá otevřeno nonstop.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia