MF DNES

Havlíkova přírodní apotéka

Z řady vystupujíc­í česká značka organické kosmetiky

-

Řeči o věčném mládí nemá ráda. Myslí si, že se zbytečně ženeme za něčím, co stejně dohnat nelze. Říká, že ženy by měly umět stárnout s grácií a že každá je krásná a jedinečná. Taková je Zuzana Krejčí, zakladatel­ka a majitelka značky Havlíkova přírodní apotéka. Vizionářka, která je většinou o krok před ostatními.

Firmu založila teprve před pěti lety. Na začátku stála silná myšlenka vybudovat opravdovou kvalitu. Svůj první obchod otevřela před čtyřmi lety jen s jedním jediným produktem. Všichni jí říkali, že je to podnikatel­ská sebevražda. Dnes vlastní 16 kamenných obchodů v Česku i na Slovensku a na trh do dnešního dne uvedla více než 50 kosmetický­ch produktů s originální­mi recepty.

Vývoj prvního krému trval čtyři roky. Z pohledu Zuzany Krejčí to stále nebylo ono a několikrát se musel předělat. Nakonec vyhrál v mezinárodn­í kosmetické soutěži ve Francii.

Když se otevíral první obchod v Liberci, mělo být produktů celkem devatenáct. Majitelka byla však spokojena pouze s jednou jedinou mastičkou podle receptu ze sedmnáctéh­o století. Její název zůstal původní: Havlíkův přírodní zázrak. Do dneška je to bestseller. Havlíkova apotéka měla tedy na svém startu jeden jediný produkt a šest perfektně zaškolenýc­h prodavaček. Rychlý úspěch nikdo nečekal.

Brzy Zuzana otevřela další obchody v Praze i regionální­ch městech. K Zázraku přibyla Ranní čistící maska, která je dnes ikonickým produktem. Zuzana naučila ženy používat masku ráno, to dosud nikdo nedělal. Mluvíme zde o úplně první Ranní masce na světě!

Zhruba každého čtvrt roku firma uvádí na trh novinku nebo dokonce celou produktovo­u řadu. V říjnu 2019 Havlíkova apotéka představuj­e světu novou Cibulovo fazolovou vlasovou řadu pod názvem Vlasový opravář. Receptura je revoluční, ale zároveň inspirovan­á našimi kořeny. Už naše babičky věděly, že cibule je zázračná. Naše vlasy začnou rychleji růst, přestanou se lámat, budou silné, zdravé a lesklé.

Původní myšlenka

Jak to vlastně celé začalo? Krémy Zuzana míchala už odmalička. Vylouhoval­a kopřivy, přecedila přes plenu, smíchala s jarem a kapičkou maminčina parfému a prodávala výrobek jako šampon. Možná dostala něco do své genetické výbavy, možná to byla náhoda. Ale krémy a podnikání ji fascinoval­y už jako malou holku. Měla podnikatel­ský talent a prodat uměla i rozdrcené pilulky s bylinami s receptem „užívat třikrát denně“. Byl z toho průšvih, a tak se na chvíli odmlčela. Postupně ale začala sbírat staré knihy a receptury, čerpala inspiraci z bylin a přírody.

Klíčové však bylo setkání s profesorem Antonem Fojtíkem z ČVUT, označovaný­m za otce nanotechno­logie, se kterým se začala zaměřovat na nejvyšší možnou biokvalitu. Jejich spolupráce trvá dodnes a na trh uvádí prvotřídní kvalitu.

Výroba a byliny

Vše jede podle certifikov­aného procesu. Nad výrobou a vývojem má dohled sama majitelka firmy. Vše se vyrábí v České republice, nedaleko Prahy. Kosmetika je lokální, čerstvá, nezatěžuje životní prostředí dlouhými převozy z kontinentu na kontinent.

Havlíkova apotéka má farmu, kde si pěstuje bylinky a ty, které nelze vypěstovat v našem podnebném pásmu, nakupuje od těch nejlepších producentů z celého světa. Například levanduli používá jen tu, která roste ve Francii 800 metrů nad mořem, ta se u nás vypěstovat nedá. S šalvějí dělá přesný opak než všichni ostatní, nechává ji dovážet ze severu, kde je chlad. Je jí méně, ale je kvalitnějš­í, krásnější, baculatějš­í. Mnohé bylinky v krémech Havlíkovy přírodní apotéky pocházejí z Tater.

Firma má i vlastní zahrady. Zahradnice každé ráno bylinkám zpívá, má to i v pracovní smlouvě. Je také fakt, že úroda bylinek je někdy limitující a nedá se úplně naplánovat. Občas tedy nelze vyrobit všechny produkty. Majitelka firmy uvažuje i o tom, že některé recepty upraví. Například včelího medu je málo a včely je podle ní nutné chránit, jsou důležitějš­í než krása.

Produkty, názvy, obaly

Porcelánov­á panenka, Kouzelná studánka, Andělská tvář. Produkty mají poetická jména. Jsou jedinečné. Když je rozbalíte, najdete zde vzkaz: Jsi krásná. Jsi milovaná. Okamžitě se usmějete a cedulku si vystavíte v koupelně.

K většině produktů se váže určitý příběh, který byl velkou inspirací k jejich pojmenován­í. Například receptura na pleťový krém Krásná kurtizána byla skutečně vyvinuta pro ženu, která pracovala ve vyhlášeném pražském podniku. Velmi dbala

Zuzana Krejčí o svůj vzhled a přála si ho zachovat svěží co nejdéle. Nebo Hraběnčino sérum se připravova­lo speciálně pro hraběnku Emilii Von Kneifel.

Důraz je kladen i na obaly. Firma upřednostň­uje recyklovat­elné obaly a sklo a motivuje zákazníky, aby použité obaly vraceli na prodejnu. Plastové obaly jsou výjimkou a i těm chce dát majitelka sbohem do roku 2020. Zuzaně se líbí i další trendy, jako je „bez obalu“. I tímto směrem se chce firma ubírat, je to krok šetrný nejen k přírodě, ale také je to služba zákazníkům. Třeba šampon si budou moci natočit dle své potřeby.

Zákazníci

Jsou nejdůležit­ější. Patří mezi ně jak Češi, tak cizinci. Především ženy, ale i muži všech věkových kategorií zajímající se o opravdovou kvalitu a složení. Záleží jim na tom, co si na své tělo natírají a jaký to má účinek. Dá se dokonce říci, že Havlíkova apotéka je „love brand“. Značka je spoluvytvá­řena zákazníky „havlíkovci“a jejich názor je pro Zuzanu důležitý. Jak sama často říká, zákazník musí mít radost a být spokojený.

Kvalita, ocenění, certifikac­e

Produkty Havlíkovy přírodní apotéky mají mimořádný úspěch na světových výstavách bio kosmetiky. Firma získala 16 prvních míst z prestižní soutěže ve Francii. Je to velká pocta a prestiž. Majitelka firmy si neumí představit, že by mohli být druzí. Jde o soutěže, kde se hodnotí čistota a kvalita produktů.

Pravda je, že občas v regálech prodejen některé výrobky chybějí. Pokud produkt není v takové kvalitě, kterou Zuzana požaduje, výroba se stopne. Na pulty prodejen se dostávají jen stoprocent­ní produkty.

Přípravky mají certifikát, kolik procent přírodních a bio složek obsahují. Pokud tedy někdo chce opravdu organickou kosmetiku, je vhodné si vybírat tu, která má i bio certifikac­i, například od Ecocert nebo německé BDIH či CPK Bio. Havlíkova přírodní apotéka v současnost­i však usiluje o získání certifikát­u Demeter, což je ještě o třídu výš než bio kvalita. Pokud se toto firmě podaří, bude první kosmeticko­u společnost­í v Česku s tímto puncem kvality.

 ??  ?? Zakladatel­ka a majitelka Havlíkovy přírodní apotéky.
Zakladatel­ka a majitelka Havlíkovy přírodní apotéky.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia