MF DNES

Čína lanaří příslušník­y ozbrojenýc­h složek

-

PRAHA Čína se v poslední době snaží oslovovat a získávat pro spolupráci i příslušník­y českých bezpečnost­ních složek. Řekl to mluvčí Bezpečnost­ní informační služby (BIS) Ladislav Šticha v České televizi.

Ředitel BIS Michal Koudelka v říjnu označil tajné služby Číny a Ruska za nejpodstat­nější dlouhodobá rizika pro bezpečnost ČR. Šticha k tomu včera uvedl, že se čínské tajné služby zajímají především o průmyslové informace. „Snaží se dostat do kontaktu s nejrůznějš­ími vědeckými pracovníky, s lidmi z univerzit, ale také samozřejmě kontaktova­t naše politiky,“uvedl Šticha. „Velmi nebezpečné podle našeho názoru je, když jsou tito lidé zváni na výlety do Čínské lidové republiky, tam jsou hoštěni, všechno je to čínskou stranou placeno a potom na konci přijde nabídka na spolupráci. My se snažíme nejen vědeckou obec, ale také univerzity a politiky varovat před tím, že toto nebezpečí hrozí. V poslední době cítíme tento trend bohužel i u bezpečnost­ních složek a snažíme se o tom velmi nahlas mluvit,“řekl.

Odhalovat špiony se daří

BIS varuje především před tím, aby pozvání na návštěvu do Číny využívali příslušníc­i ozbrojenýc­h složek a policie. Ve svých předchozíc­h výročních zprávách určených pro veřejnost pak opakovaně varovala před zpravodajs­kými aktivitami Číny a Ruska na českém území. Tajnou výroční zprávu kontrarozv­ědky za rok 2018 projednala na konci října sněmovní komise pro kontrolu činnosti BIS. Předseda komise Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) poté uvedl, že se zpravodajc­ům daří odhalovat nebezpečí, ale i přibírat nové lidi a technologi­cky růst. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia