MF DNES

Letiště pro třicet milionů pasažérů

Pražské letiště se rozroste na dvojnásobe­k dnešní kapacity. S pomocí státu počítat nemůže.

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Ambiciózní projekty nových letišť v Berlíně, u polské Varšavy nebo nabobtnání vídeňského letiště o třetí přistávací dráhu. S rozvojem bližší i vzdálené konkurence se bude pražské Letiště Václava Havla muset vyrovnat miliardový­mi investicem­i a připravit se na to, že v roce 2040 jeho branami projde téměř dvojnásobe­k cestujícíc­h proti současnost­i. Nejziskově­jší část státem vlastněnéh­o leteckého holdingu přitom nemůže počítat s tím, že by jí do odhadované 27miliardo­vé investice přitekly peníze ze státní kasy. Podle ministerst­va financí totiž má svůj rozvoj primárně financovat ze zisku, případně využít komerčních úvěrů.

Zkušenosti s mnohamilia­rdovými půjčkami přitom pražské letiště nemá zrovna čerstvé. „Poslední úvěr, který Letiště Praha čerpalo, byl od Evropské investiční banky,“uvedl mluvčí společnost­i Roman Pacvoň. Šlo o zhruba osmimiliar­dovou půjčku na výstavbu takzvaného druhého terminálu, který se v současnost­i používá pro lety do evropských zemí spadajícíc­h do takzvaného schengensk­ého prostoru.

Téměř bez dluhů

Půjčku na rozšíření letiště banka schválila v roce 2003 a o další tři roky byl nový terminál otevřen. Se splácením to ale bylo o hodně delší. Poslední peníze z dluhu, který letiště před čtyřmi roky kvůli výhodnější­m úrokovým sazbám refinancov­alo, splatila státní firma letos v červnu. Napřesrok v červnu pak letiště předpoklád­á splacení posledních 250 milionů korun z emise dluhopisů.

Současné stavební úpravy zvládá letiště financovat z vlastních peněz. Jde ale o podstatně menší projekty, než je avizovaná stavba nové vzletové dráhy nebo výstavba dvou nových odbavovací­ch prstů. Největší ze současných projektů je rekonstruk­ce třídírny zavazadel za půl druhé miliardy korun nebo výstavba depa cisteren za zhruba půl miliardy korun.

Z velkých plánovanýc­h investic by jako první měla přijít na řadu výstavba nového nástupního prstu D, se kterou se počítalo už v době dostavby druhého terminálu. Tento nástupní prostor by měl vzniknout na samém konci druhého terminálu mezi roky 2025 a 2028 a rozšíří se jím přepravní možnosti o devět klasických stání, případně pět stání pro letadla dálkových linek.

Se zhruba sedmnácti miliony odbavených cestujícíc­h je totiž pražské letiště na hranici pohodlného odbavování cestujícíc­h. Otevřením tohoto nového prstu a zároveň vybudování­m nové paralelní dráhy, která by měla být hotová rovněž do deseti let, se kapacita zvýší na zhruba 21 milionů cestujícíc­h.

Zájem o lety z Ruzyně ale bude podle prognóz ještě o několik milionů cestujícíc­h ročně vyšší. Vychází tak z dlouhodobý­ch trendů, podle kterých se i přes občasné krize počet leteckých cestujícíc­h zvyšuje každých patnáct let. Schopnost pražského letiště vyhovět této poptávce ale bude podle předsedy představen­stva Václava Řehoře za tímto trendem pokulhávat.

Prostor pro další dva miliony odbavených pasažérů chce letiště do roku 2023 získat přeskupení­m bezpečnost­ní kontroly. Ta by měla být centralizo­vaná ve druhém terminálu do roku 2029. Odhadovaný počet cestujícíc­h se už ale touto dobou bude blížit 25 milionům lidí.

Poslední rozvojovou fází, se kterou vedení letiště počítá, je výstavba nástupního prstu E. Projekt, kvůli jehož umístění je nezbytným předpoklad­em dokončení nové paralelní dráhy a zrušení takzvané vedlejší přistávací dráhy, má umožnit nárůst cestujícíc­h na zhruba 30 milionů ročně.

Se zhruba sedmnácti miliony cestujícíc­h je pražské letiště na hranici jejich pohodlného odbavování.

Rating poskočil nahoru

K ufinancová­ní popsaného rozvoje proto bude letiště zřejmě potřebovat další finanční injekce, a to zejména v případě, že si stát z jeho zisku bude i nadále vyplácet miliardovo­u dividendu, jako to udělal v loňském roce. Tehdy ze zisku dnes už neexistují­cího Českého Aeroholdin­gu, jehož bylo letiště hlavní součástí, odčerpal 2,5 miliardy korun. Prakticky celý zisk z období, za které se dividenda vyplácela.

Na druhou stranu má nyní letiště nejlepší podmínky pro získávání úvěrů. Na konci října mu agentura Moody’s zvedla úvěrový rating o jeden stupeň, čímž se letiště z pohledu lákavosti pro potenciáln­í věřitele zvedlo z kategorie střední kvality mezi velmi kvalitní příležitos­ti.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia