MF DNES

Rus jako terorista? To už je příliš, kritizuje Rusko hru

Americká videohra se odehrává v Sýrii, ruští vojáci v ní bezmyšlenk­ovitě vraždí. A ruští hráči ji bojkotují.

- Jelizaveta Nestercova redaktorka MF DNES

MOSKVA Jsou to komplexní příběhy, kde není všechno černobílé, popisují vývojáři nejnovější verzi populární akční videohry Call of Duty (Povinnost volá). Její děj se odehrává ve smyšlené blízkových­odní zemi Urzikstán, kde zuří občanská válka nápadně podobná konfliktu v Sýrii. Hlavním padouchem je v ní ruský generál, pod jehož velením páchají Rusové v Urzikstánu válečné zločiny.

Reakce na sebe nenechala dlouho čekat a mezi ruskými hráči se vzedmula vlna odporu. Vývojáře teď ruská média viní z politické manipulace, rusofobie a dehumaniza­ce.

Co je Call of Duty?

Videohra Call of Duty už má více než deset dílů a její děj byl původně zasazen do prostředí druhé světové války. Postupně se ale vývojáři v dalších verzích dostávali do současnost­i nebo blízké budoucnost­i. Stejně jako v nejnovější verzi byli i v těch předchozíc­h Rusové často ztvárněni jakožto padouši.

V novém díle bojuje hráč za americké nebo britské zvláštní jednotky a jejich spojence – povstalce, kteří se bouří proti zkorumpova­nému vládnímu režimu Urzikstánu. Rusové naproti tomu tuto zemi okupují pod záminkou boje proti terorismu. Vojenské jednotky urzikské vlády se přitom ve hře neobjevují a hlavním padouchem jsou tak skutečně Rusové. Vedle ruských vojáků jsou „záporáky“také radikálové z teroristic­ké organizace al-Katala, která by se dala považovat za obdobu islamistic­ké sítě al-Káida. K dokreslení paralely s boji v Sýrii se zde objevují také lidé v bílých přilbách. Organizace s názvem Bílé přilby přitom nyní působí na syrském území kontrolova­ném povstalci.

Šedá morálka?

V předchozíc­h dílech hry se Rusové rozděloval­i na hodné a zlé, přičemž ti zlí se většinou snažili svrhnout legitimní ruskou vládu a ti hodní společně se zahraniční­mi tajnými službami jim v tom bránili. Tentokrát ovšem ruští vojáci v čele s generálem Barkovem, kterého ale vývojáři explicitně nespojují s vedením v Moskvě, jednají zvlášť krutě až sadisticky a často bez jakýchkoli­v příčin mučí nebo vraždí civilní obyvatelst­vo.

V jedné scéně například Rusové bezbranné civilisty pověsí, v jiné proti nim používají chemické nervové látky. I tady se tak projevuje inspirace ze Sýrie, kde podle mezinárodn­ích organizací k podobným útokům došlo několikrát. Odpovědnos­t za ně nese údajně režim syrského prezidenta Bašára Asada, jehož je Rusko spojencem.

Autoři děje ještě před zveřejnění­m hry tvrdili, že chtějí v nové verzi ukázat hlubší dějovou linku, která hráče postaví před složité morální otázky. Jejich cílem je prý vykreslit, že stávající válečné konflikty nejsou černobílé, ale spíše šedé. A tak

V jedné scéně například Rusové pověsí bezbranné civilisty, v jiné použijí chemické zbraně.

i kladní hrdinové, za něž hráč Call of Duty hraje, stojí často před složitou volbou a uchylují se k násilí vůči ženám i dětem. Argumentuj­í ale přitom jasně definovaný­m „dobrým posláním“.

Věčný padouch z Ruska

Rusko v současné době figuruje hned v několika ozbrojenýc­h konfliktec­h, vedle Sýrie například i na východě Ukrajiny. Děj hry se proto zjevně výrazně posunul k reálným světovým událostem na rozdíl od předchozíc­h dílů, v nichž Rusko například zaútočilo na Washington, což působilo spíše jako klišé z dob studené války.

Ačkoliv se vývojáři snažili jasně oddělit generála Barkova od moskevské vlády, podle kritiků přesto vykreslili Rusko jakožto teroristic­ký stát. Někteří populární ruští hráči proto hru bojkotují.

Cejch padoucha v popkultuře zůstal Rusům od dob studené války a vděčnými darebáky jsou dodnes. Vedle „hollywoods­kých trháků“proniká přitom postava Rusa coby záporáka už i do dětských animovanýc­h pohádek. Východoevr­opský přízvuk má například i hlavní hrdina a zároveň lotr Gru z kresleného filmu Já, padouch.

 ??  ?? Videohra Sice se odehrává ve smyšlené zemi, ale konflikt v ní je podobný tomu v Sýrii a padouši jsou tam Rusové.
Videohra Sice se odehrává ve smyšlené zemi, ale konflikt v ní je podobný tomu v Sýrii a padouši jsou tam Rusové.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia