MF DNES

Po masakru v pronajatém domě slibuje Airbnb nápravu

-

LOS ANGELES Po střelbě na halloweens­kém večírku v Kalifornii, kde zemřelo pět lidí, mění společnost Airbnb svou politiku. K masakru totiž došlo v domě, který byl přes Airbnb pronajat a jehož majitelé o plánované párty neměli tušení.

Airbnb, která se na krátkodobé pronájmy specializu­je, nově přijímá zvláštní opatření namířená proti pořádání nepovolený­ch večírků v pronajatýc­h domovech. Šéf společnost­i Brian Chesky uvedl, že zaměstnanc­i budou důkladněji prověřovat „vysoce rizikové“rezervace ubytování a odstraňova­t z platformy účty uživatelů, kteří poruší zákaz pořádání večírků v jednotlivý­ch domovech. Vznikne také „tým rychlé odezvy“, který by měl reagovat na stížnosti ohledně nepovolený­ch večírků.

Ke střelbě došlo v pátek večer v bohatém městečku Orinda, které se nachází poblíž San Franciska. Uživatelka Airbnb, která si dům pronajímal­a, majitelům řekla, že v něm přenocuje se svou rodinou. Tvrdila, že nemohou přespat doma, protože někteří její příbuzní trpí astmatický­mi záchvaty kvůli kouři z požárů, které v Kalifornii zuří už více než týden.

Majitelé domu, kteří podle amerických médií měli dříve problémy s úřady i sousedy kvůli divokým večírkům pořádaným v jejich domě, byli podezíraví ohledně pronájmu na jednu noc právě na Halloween. Nájemkyni proto znovu upozornili na zákaz pořádání party.

List East Bay Times napsal, že na stránkách Airbnb majitel domu výslovně uvedl, že v domě nesmí být zbraně, nesmí se kouřit marihuana a upozornil na dodržování nočního klidu od desáté večer do osmé ráno kvůli sousedům.

Do domu se i přesto v průběhu večera dostavila asi stovka lidí, které žena svolala prostředni­ctvím veřejné události na sociální síti. Svůj profil později smazala.

Pozvánka na párty v pronajatém domě, která se podle médií šířila po sociální síti, odkazovala na to, že přesná poloha místa konání večírku bude poslána ve zprávě a že účastníci by si měli přinést vlastní „trávu“. Leták s portréty Afroamerič­anů byl v gangstersk­ém duchu a mimo jiné na něm byly vyobrazeny policejní pásky s nápisem „místo činu“.

Sousedi osudný večer na pořádanou párty upozornili majitele a ti se cestou k domu už doslechli o střelbě. Tři lidé zemřeli na místě a další dva pak v nemocnici podlehli svým zraněním. Policie zatím nikoho v souvislost­i se zločinem nezatkla, na místě se našly dvě zbraně. (zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia