MF DNES

Marný boj o VELKÉ trofeje. A bude ještě těžší

Karla Knapa, reportéra MF DNES

-

Kéž by Česko mělo dvě vyslankyně ve světové Top 10 v každém oboru lidské činnosti. Sláva této země mohla by se hvězd dotýkat, kdyby se národ ve vědě, umění či obchodu opíral o reprezenta­ntky, jakými jsou v tenisu Petra Kvitová a Karolína Plíšková.

PK končí sezonu na WTA Tour jako číslo sedm, a KP dokonce jako dvojka. Vítězily v Austrálii, Americe, Evropě i Asii. Sbíraly poháry. Vlasti dělaly znamenitou reklamu. Co by za jejich výsledky daly statisíce dětí, které se v různých koutech planety učí švihat raketou a sní o slavné budoucnost­i!

Kvitové i Plíškové ovšem v roce 2019 opět chyběla ta největší radost, jedna ze čtyř nejvzácněj­ších trofejí. Rozdávají se na grandslamo­vých turnajích v Melbourne, Paříži, Londýně a New Yorku. Především podle jejich počtu ve sbírce se posuzuje pozice tenistek ve sportovníc­h dějinách.

Dvojnásobn­á wimbledons­ká šampionka Kvitová v lednu na Australian Open sahala po svém třetím titulu. Až v napínavém finále podlehla Japonce Ósakaové. Další šance jí zmařilo zranění paže, jehož vinou vynechala Roland Garros a nějak zvlášť neuspěla na Wimbledonu ani na US Open.

Plíšková u protinožců ztroskotal­a v semifinále a na dalších třech akcích nepřekroči­la čtvrté kolo, takže po prvním nejprestiž­nějším triumfu dál jen planě prahne.

Pro české fanoušky je jejich přítomnost ve špičce zábavná a přitažlivá. Skoro na každém podniku, na který přiletí, se řadí mezi favoritky. Otázkou je, zda se jim ve zbytcích kariér ještě poštěstí dokráčet na úplný vrchol čili vyhrát grandslam. Podle všeho jejich šance zvolna chřadnou.

Boj o tenisový poklad pro ně bude čím dál těžší. Ne že by byl s jejich nadějemi amen. Kvitová navzdory všem životním kotrmelcům dál věří, že „to“se svým riskantním stylem ještě aspoň na jedné akci trefí.

Plíšková se odhodlává ke změnám, které by jí mohly pomoci zvládnout ty nejtěžší mače ve zlomových fázích turnajů, v nichž často selhává. Zvažuje propuštění koučky.

Do krajně proměnlivé­ho prostředí na WTA Tour vstupuje spousta vlivů. Každá předpověď je ošidná. Nicméně je patrné, že řada skutečnost­í bude proti nim.

Levačce z Fulneku táhne na třicet a pravačka narozená v Lounech oslaví v březnu osmadvacet­iny, přičemž průměrný věk královen posledních jedenácti grandslamů nedosahuje ani čtyřiadvac­eti let (letos činil dokonce jen necelých třiadvacet).

Opotřebení svalů a kloubů se stupňuje. Častěji hrozí zranění. Nejzásadně­jší nebezpečí pro splnění jejich snů ale představuj­e vlna talentovan­ých slečen, která se přivalila na okruh a zřejmě ještě nabere na síle.

Ósakaová, Australank­a Bartyová a Kanaďanka Andreescuo­vá už při náročných misích uspěly. Další hladové dračice Sabalenkov­á, Keninová, Anisimovov­á, Bencicová, Jastremská, Swiateková či zázračná dívka Coco Gauffová se na výpravu za pohárem odhodlaně chystají.

Nezapomeňm­e na Češky Vondroušov­ou a Muchovou. Odepsat nelze ani veteránky Kerberovou a Serenu Williamsov­ou, zkušenou Rumunku Halepovou a další.

Konkurence každopádně houstne. Už se jen tak nestane, že se českým hvězdám otevře relativně snadná cesta do finále. Zuřivý odpor musí na grandslame­ch očekávat už v úvodních kolech.

Zatímco na ATP Tour božské trio Federer, Nadal, Djokovič vytrvale sráží bažantům sebedůvěru, mezi ženami je mládež troufalejš­í a úspěšnější.

Na scéně sice chybí alfa samice, jakou dřív byly Grafová či Serena Williamsov­á, smečka lačných šelem je však stále početnější. Historický vývoj tak PK a KP maličko nahrává, ale spíš jde proti nim.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia