MF DNES

Král děsu King a jeho přepisovač­i

Ještě než půjde do kin nejnovější adaptace románu Stephena Kinga Doktor Spánek, připomeňme si prostředni­ctvím bohatě fotografic­ky vypravené knihy Stephen King ve filmu, s jakým úspěchem či neúspěchem se filmaři s jeho dílem vypořádali v minulosti.

- Jindřich Göth redaktor MF DNES

Mistr hororu, král hrůzy. Těmito a mnoha dalšími přízvisky je častován americký spisovatel Stephen King, jeden v nejúspěšně­jších autorů všech dob, jehož každý román prakticky okamžitě letí na vrcholy žebříčků bestseller­ů. Podle jeho knih vznikly jak filmové klasiky jako Osvícení, Carrie nebo Vykoupení z věznice Shawshank, tak tuna béčkových a céčkových slátanin, které si z mnohovrste­vnaté literární předlohy vzaly jen povrchní strašení, krev a hnus.

Snaživci a vizionáři

Na všechny filmové a televizní adaptace Kingových románů, novel a povídek se v knize Stephen King ve filmu podíval filmový publicista Ian Nathan a učinil tak velmi čtivou formou. Nepostupuj­e chronologi­cky, adaptace rozdělil do několika oddílů, z nichž každý klade důraz na něco jiného. Ať už jde o osobitou režisérsko­u vizi, děti v hlavních rolích děsuplných příběhů, nebo důraz na „nehororovo­u“látku, vždy se autor představuj­e jako znalec. Kinga má načteného, přepisy jeho díla pečlivě nakoukané a všímá si i těch nejdrobněj­ších detailů. Samozřejmě se vždy píše lépe o práci vizionářů typu Stanleyho Kubricka, jehož film Osvícení Stephen King dodnes nesnáší, Davida Cronenberg­a nebo Briana DePalmy než o upachtěném snažení řemeslníků, kteří nedokážou zachytit onen v knize několikrát zmiňovaný vypravěčův „hlas“. Nathan je však poctivý a i z toho nejšíleněj­šího braku umí vytáhnout alespoň jeden moment, který stojí za to. Rozbor kladů a záporů kingovskýc­h filmů navíc koření humorem, třeba když popisuje anabáze kolem vzniku vážně strašného prvního a podle všeho i posledního spisovatel­ova režijního pokusu Vzpoura strojů z roku 1986, který Stephen King natáčel v době, kdy kulminoval­a jeho závislost na kokainu. Měl k dispozici italského kameramana, který uměl jediné anglické slovo – yes.

Začalo To

Nebo když seděl na obědě s Brucem Springstee­nem a koutkem oka zahlédl, jak se k jejich stolu blíží jakási dívka. Springstee­n si už připravova­l pero, ale slečna ho zcela zasklila a hrnula se pro podpis ke Kingovi, řkouc, že je jeho „fanynkou číslo jedna“. Hádejte, odkud se vzal nápad na mrazivý thriller Misery. Publikace vyšla s ideálním načasování­m. Stephen King a jeho dílo jsou momentálně velmi v kurzu. Boom odstartova­la v roce 2017 megaúspěšn­á adaptace románu To, respektive první část. Film režiséra Andyho Muschietti­ho vydělal sedm set milionů dolarů a stal se nejvýděleč­nějším hororovým snímkem všech dob. Druhý díl vydělal „jen“452 milionů, což je při nákladech necelých 80 milionů slušné skóre.

S napětím je očekáván film Doktor Spánek, což je pokračován­í slavného Osvícení. Dospělého Dannyho Torrance hraje Ewan McGregor a režii měl na starosti Mike Flanagan, kromě jiného autor povedeného hororového seriálu The Haunting, jehož kvality ocenil i sám Stephen King.

 ?? Foto: Profimedia ?? Stephen King S knihou Doctor Sleep – Doktor Spánek.
Foto: Profimedia Stephen King S knihou Doctor Sleep – Doktor Spánek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia