MF DNES

Druhá Prašina působí jako seriál 24 hodin

- Vladimíra Šumberová redaktorka MF DNES

Tajemstvím zahalená, temná a na pokračován­í. To je Prašina. Loňský debutový román Vojtěcha Matochy si kromě nominací na Magnesii Literu, Cenu Jiřího Ortena nebo Zlatou stuhu a ocenění učitelů za přínos k rozvoji dětského čtenářství získal i nemalou základnu fanoušků. Ty teď čeká minimálně jedna bezesná noc s druhým dílem Prašiny s podtitulem Černý merkurit, kterou znovu umně podtrhují ilustrace Karla Osohy.

Stejně jako první kniha je i ta druhá intenzivní a napínavá. Nelze ji odložit dříve než s poslední stránkou. Navozuje dojem akčního seriálu 24 hodin, ačkoli v tomto případě jde o ohraničení nadupanými třiceti hodinami, které však s hlavním tématem tak úzce nesouvisí.

Nová část Krchleby

Do tajemné části Prahy s křivolakým­i uličkami, kde se pokrok zastavil na konci 19. století a dodnes zde nefunguje elektřina, je hlavní hrdina, čtrnáctile­tý Jirka, unesen. Tím se rozhýbe koloběh řady útěků a nečekaných odhalení. Třeba nové prašinské části Krchleby, která je ještě temnější a specifičtě­jší než celý zbytek čtvrti.

Kromě toho je tentokrát Prašina snově zasněžená, což kontrastně podkresluj­e hustou atmosférou honby za černým merkuritem, který by v nesprávnýc­h rukou mohl posloužit jako ničivá zbraň. Mimoto se komplikuje vztah protagonis­tů, kdy je Jirka nepříjemně zaskočen, protože zjišťuje, že jeho kamarádka En má tajemství. Navíc se zdá, že se i názorově začínají rozcházet.

Záhady zůstávají

Na scéně se objevují noví nepřátelé včetně uprchlého zločince. Drama však umí rozptýlit i autorův jemný humor, kdy se sháňka malé holčičky po panu Plecháčovi, který působí jako smyšlená postava z její fantazie, promění nenadále v podstatný moment příběhu.

Matocha v pokračován­í Prašiny rozhodně nezklamal a netěží jen z myšlenky prvního dílu. Napětí umí navodit nejen slovně, ale především stylistick­y. Při hltavém čtení tak přimhouřít­e oči i nad některými situacemi ze sekce deus ex machina, kdy se zvratem vyřeší neřešiteln­ý problém. A i když se zápletka příběhu černého merkuritu rozmotá, záhad na Prašině je stále dost, a tak nezbývá něž čekat na rozuzlení. Příště.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia