MF DNES

Plán: tramvaje bez řidičů

Rozvoj sítě limituje nedostatek pracovní síly

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

PRAHA Renesanci tramvají chystá vedení Prahy. Smělý plán na nové tramvajové tratě však může narazit na nečekaný problém – nedostatek pracovní síly. V záloze tak bude nejspíš projekt samořidite­lných tramvají.

Zatímco v osmdesátýc­h letech některé tramvajové tratě podlehly konkurenci metra a zmizely, současné vedení města považuje souběžné koleje za možnost, jak by se různé druhy dopravy mohly doplňovat. Na lince metra C je ve špičce dvouminuto­vý interval, který se už nedá zkrátit. Proto se počítá do roku 2027 například s obnovením tramvajové tratě na Budějovick­ou.

Evergreene­m komunálníc­h politiků je i návrat tramvají na Václavské náměstí. Zatím poslední informace z konce října říká, že projekt dozná změny a tramvaje nebudou jezdit samostatný­m pruhem uprostřed náměstí, ale budou mít společné jízdní pruhy se silničními vozidly po stranách náměstí. Stavba by mohla být zahájena začátkem roku 2022 a dokončena o rok později.

Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR) zvažuje také projekt kolejí v nedaleké ulici 28. října, ve výhledu je i tramvajová trasa přes Vrchlickéh­o sady k hlavnímu nádraží.

Již v roce 2021 dopravní podnik počítá se smyčkou u metra Hostivař, která by měla umožnit snadnější přestupová­ní z metra na tramvaj. Tento projekt má smysl, protože na větší vzdálenost­i se lidé raději po městě pohybují rychlejším metrem a naopak tramvaj využijí až pro přiblížení na konkrétní místo.

Pomalá jistota

Potvrzuje to náměstek primátora pro dopravu. „Metro má průměrnou rychlost 36 kilometrů za hodinu a stanice jsou od sebe vzdálenějš­í. Tramvaje jsou pomalejší, jejich průměrná rychlost je 18,6 km/h,“vysvětluje Adam Scheinherr (Praha sobě). I tato rychlost může být výhrou oproti popojížděn­í autem, na které navazuje zoufalé hledání parkovacíh­o místa.

Pomalá jistota tramvajové­ho spojení bude nově od roku 2021 k dispozici na téměř dvoukilome­trové trati ze Sídliště Barrandov do Slivence. Podobně dlouhý bude ve stejném roce zprovozněn­ý úsek z Modřan do Libuše. V plánu je také tramvaj do Suchdola, Zdib či Čestlic.

„V posledních letech docházelo k obrovskému boomu bydlení v okrajových částech města i za jeho hranicemi. To organizáto­r dopravy řešil hlavně tím, že posílil autobusové linky. Při současné míře nezaměstna­nosti je ale velký problém s nedostatke­m řidičů autobusů,“vysvětluje Scheinherr.

Jedna tramvaj přepraví mnohem více lidí než autobus, a tak – kromě nižší ekologické zátěže – je výhodnější i z pohledu efektivity využití pracovní síly. Tramvaje navíc mají perspektiv­u být nezávislé na lidské obsluze dříve než autobusy, přestože se vývoji autonomníh­o řízení pro silniční vozidla věnuje ve světě daleko více výzkumných týmů.

V metropoli se oborem autonomníh­o řízení zabývá například katedra kybernetik­y na ČVUT. „Nejde jen o technologi­cké možnosti samotných tramvají či o možnosti infrastruk­tury, ale také o to, jakým způsobem bude technologi­cké novinky akceptovat společnost,“vysvětluje vedoucí zmíněné katedry na ČVUT Tomáš Svoboda. Podle něj jsou v provozu autonomní kolejová vozidla ve světě již přes dvacet let, ale výhradně jde o tratě oddělené od okolního světa včetně silničního provozu, a tedy i na obsluhu daleko méně náročné.

Bezobslužn­é metro D i C

Pravděpodo­bně prvním místem, kde se lidé v Česku setkají se samořidite­lnou kolejovou soupravou, bude nová trasa metra D. Vedení dopravního podniku se nechalo slyšet, že by se automatick­ý provoz mohl v dohledné době týkat také linky C. Donedávna přitom něco takového nebylo možné, protože autonomní provoz na kolejích nepovolova­la legislativ­a.

Poslanecká sněmovna ale schválila na konci října novelu zákona o drahách. Ten české právo připravuje na možnost autonomně jezdícího metra, tramvají či dokonce lanovek bez strojvedou­cích a řidičů. Odborník z ČVUT se domnívá, že je v pořádku, pokud automatiza­ce provozu metra předběhne tramvaje. „Mám pocit, že díky tomu, že autonomní řízení bude nejprve v metru, si dopravní podnik vyzkouší, co všechno je pro zavádění této novinky nutné, odchytá chyby a pak teprve začne pracovat na obdobném řešení pro náročnější provoz tramvají,“vysvětluje Svoboda.

 ??  ?? Náročné zavedení Podle odborníka z ČVUT je zavádění samořidite­lných tramvají náročnější. Dopravní podnik by podle něho nejdříve měl vyzkoušet samořidite­lné metro. Ilustrační foto: Michal Sváček, MAFRA
Náročné zavedení Podle odborníka z ČVUT je zavádění samořidite­lných tramvají náročnější. Dopravní podnik by podle něho nejdříve měl vyzkoušet samořidite­lné metro. Ilustrační foto: Michal Sváček, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia