MF DNES

„Hladové pily“řezaly obří kmeny v rekordních časech

- — Ivo Horváth

HOLEŠOVICE Neobvyklou podívanou hostil během pátečního a sobotního večera Průmyslový palác. V pátek na dřevorubec­kém mistrovstv­í světa Stihl Timberspor­ts soutěžily týmy a Češi obsadili páté místo, předevčíre­m se o titul mistra světa utkalo dvanáct jednotlivc­ů. Mezi mistry z celého světa byl také Martin Roušal. Povoláním strážník městské policie skončil osmý a na šampionát se nominoval ziskem titulu mistra České republiky

Všech 2 500 míst v hledišti bylo beznadějně vyprodáno již měsíc před akcí. Podle počtu českých vlajek bylo zřejmé, že domácí publikum, které vytvořilo kotel podobný tomu na hokejových zápasech, bylo nejpočetně­jší. Hlasitě ale o sobě dávali vědět i fanoušci z Německa, Velké Británie, Kanady, USA, nebo dokonce až z Austrálie.

Výkon jako auto

Dřevorubec­ký sport se skládá z celé řady disciplin, ve kterých soutěžící vystřídají sekyry, ruční pily či dvě motorové. V jedné soutěži jsou všechny pily stejné a připravené od pořadatele. V té další jde o náčiní, které si soutěžící a jejich týmy mohou nechat postavit speciálně pro účely soutěže.

Zážehové motory mají ale jiný výkon než v běžných motorových pilách. Může jít o nástroje s pohonnými agregáty z motocyklů nebo sněžných skútrů. Jejich stroj pak má podobný výkon jako běžné osobní auto. Tyto pily jsou přitom z kusové výroby a jejich cena je okolo 200 tisíc korun.

Veškeré soutěžní nádobíčko s výjimkou jediné disciplíny továrních pil je určeno jen pro dřevorubec­ký sport. Například speciální ruční pily se vyrábějí jen v Austrálii a na Novém Zélandě, stojí 100 tisíc korun a po objednání se na ně čeká 2,5 roku. Speciální konstrukce pro efektivní vyhazování pilin jim dává možnost rychle řezat, což jim získalo přezdívku „hladové pily“. Pila se také díky konstrukci, jak se lidově říká, nezakousne.

Tradice především v zámoří

V dřevorubec­kém sportu mají delší tradici především zámořské státy. To se projevilo i na výsledcích světového šampionátu. První byl Brayden Meyer z Austrálie a na dalších příčkách se umístil Američan, Novozélanď­an a Kanaďan. Nejlepším Evropanem byl Švýcar Christophe Geissler, který obsadil páté místo.

Český soutěžící má pro lepší umístění zámořských sportovců jasné vysvětlení. „Je to jako s naším náskokem v hokeji oproti Číně. U nás dřevorubec­ký sport zatím nemá velkou tradici,“vysvětluje Roušal a přiznává, že se také chce věnovat rodině, a tak z něj nikdy nebude profesioná­lní sportovec.

„Přestože ta osmá příčka nevypadá na první pohled jako dobré umístění, jsem se sebou spokojený,“vysvětluje nejlepší Čech v dřevorubec­kých disciplíná­ch. Před šampionáte­m si předsevzal, že musí alespoň postoupit do druhého kola, a to se mu podařilo. „Předvedl jsem to nejlepší, co jsem mohl, a v závěru, protože jsem neměl co ztratit, jsem trochu zariskoval a nevyšlo to,“dodává Roušal.

Ačkoliv soutěžní nářadí vypadá nebezpečně, Roušal tvrdí, že se nikdy při tréninku ani při soutěži nezranil. Jednomu jeho kolegovi ze soutěže týmů nicméně chybí konečky prstů. Na původ zranění se jej ale netroufl zeptat.

 ?? Foto: David Neff, MAFRA ?? Soutěž dřevorubců Pozornost fanoušků celého světa se v pátek a v sobotu upnula k Průmyslové­mu paláci, kde se závodilo se sekyrou i ruční nebo motorovou pilou. Nechyběl ani Čech Martin Roušal.
Foto: David Neff, MAFRA Soutěž dřevorubců Pozornost fanoušků celého světa se v pátek a v sobotu upnula k Průmyslové­mu paláci, kde se závodilo se sekyrou i ruční nebo motorovou pilou. Nechyběl ani Čech Martin Roušal.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia