MF DNES

Policisté zadrželi při zátahu kapsáře

-

PRAHA Policisté se v sobotu v rámci snahy snížit počet kapesních krádeží vydali na zátah proti kapsářům. Jen na území Prahy 1 totiž policisté v letošním roce zaznamenal­i 2 700 těchto trestných činů.

„Kriminalis­té zadrželi čtyři osoby pro podezření z krádeže. Na jednu osobu byl vydán souhlas se zadržením pro opakovanou trestnou činnost krádeže a neoprávněn­é opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku,“uvedla mluvčí Lucie Drábková. Při kontrolách pak policisté dokonce objevili i osobu v celostátní­m pátrání. Celkem tedy zadrželi šest lidí, které následně převezli na policejní oddělení k provedení dalších procesních úkonů.

„U jedné z kapesních krádeží kriminalis­té zajistili kamerový záznam, který zachycuje konání osoby na místě činu. Podezřelý stojí za mužem, který vybírá finanční hotovost z bankomatu, a v momentě, kdy si chce hotovost uklidit do peněženky, mu ji vytrhne z ruky,“řekla Drábková. Muž tak během pár vteřin přišel o bezmála dvacet tisíc korun. Podezřeléh­o na základě zjištěných poznatků kriminalis­té zanedlouho zadrželi. Jednalo se o recidivist­u.

Zloději kradli v davu

Všechny tyto krádeže se odehrály ve dne na veřejném prostranst­ví, dvě z nich pak ve větším shluku lidí, a to na eskalátore­ch v metru a na Pražském hradě. Podezřelým­i nejsou jen čeští kapsáři, ale také občané rumunské národnosti. Terčem útoku se staly peněženky ukryté v kabelkách, batozích a kapsách u bund.

Snižování počtu kapesních krádeží patří dlouhodobě k prioritám pražské policie. Policie na tyto krádeže upozorňuje i v rámci informační­ch kampaní.

„Ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu krádež a neoprávněn­é opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Za toto jednání jim v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody až dva roky. U recidivist­y hrozí trest odnětí svobody až tři léta,“dodala Drábková. (zuz)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia