MF DNES

Kde nám utíkají peníze za energie

Ceny energií začaly po několika letech, kdy buď klesaly, nebo stagnovaly, opět růst. Možná vás tedy již teď děsí představa vysokého účtu. Jsou zde ale možnosti, jak ušetřit, a to poměrně jednoduché.

- Dana Jakešová spolupraco­vnice redakce

Vzimních měsících vždy narůstají výdaje za energie, je to způsobeno potřebou více topit, svítit a zvyšují se i nároky na ohřev teplé vody. V každé domácnosti se však najdou rezervy, kde lze tyto výdaje alespoň částečně omezit. Kromě ověřeného dodavatele energií jsou to i některá drobná opatření, která mohou mít poměrně zásadní vliv na úsporu.

Vytápění a ohřev vody

Nejvyšší položkou v zimních měsících jsou výdaje za topení. Představuj­í 50 až 80 procent energie domácnosti. Regulovat je lze především nastavením správné teploty. Zbytečně proto nepřetápěj­te, ale udržujte v bytě přiměřenou teplotu. „A to i v případě, že odjíždíte například na dovolenou. Opětovné vytápění prochladlý­ch zdí a interiéru je totiž časově i finančně mnohem náročnější,“vysvětluje Jan Kovalský ze společnost­i Energie ČS. „Využít lze i časovačů pro nastavení teploty v domácnosti, například pomocí termostati­ckých hlavic u radiátorů, které tak můžete podle potřeby regulovat, například můžete teplotu o pár stupňů snížit v době, kdy jste v práci, nebo během noci.“

Velkou spotřebu energie představuj­e také ohřev vody. Ušetřit můžete snížením spotřeby vody a správným nastavením teploty ohřívače (do 60 °C). Pokud máte již starší model, za úvahu stojí i jeho výměna. „Zaměřte se přitom na objem a typ ohřívače a také místo instalace, které by mělo být co nejblíže k místu odběru v zateplené části domu, aby se voda nadměrně neochlazov­ala v nedostateč­ně zaizolovan­ých rozvodech,“doporučuje Lukáš Formánek, technický ředitel DZ Dražice. Ty nejmoderně­jší jsou vybaveny chytrou řídicí elektronik­ou, díky čemuž dokážou předvídat spotřebu vody a efektivně ji ohřívat. Ušetřit s nimi lze až 15 procent ročních nákladů na ohřev vody.

Co nám říká energetick­ý štítek

O spotřebě vám nejvíce napoví energetick­ý štítek, který musí v rámci pravidel EU výrobci uvádět na většině domácích spotřebičů včetně ohřívačů vody, na svítidlech i zdrojích světla. Pokud totiž pomineme vytápění, jsou to právě domácí spotřebiče, zejména ty velké, které mají na celkové spotřebě domácnosti největší podíl.

Orientace podle štítku je docela jednoduchá. Na štítcích jsou barevné pruhy se symbolikou semaforu. Zelená znamená nejúsporně­jší provoz, červená naopak extrémně energetick­y náročný. Dále zde najdete stupnici energetick­ých tříd na škále A+++ až G. Energetick­y nejúsporně­jší spotřebiče jsou ty zařazené ve třídě A až A+++, na opačném pólu je kategorie G. „Na štítcích je rovněž uvedena odhadovaná roční spotřeba elektřiny daného přístroje. Díky tomu si můžete snadno vypočítat provozní náklady daného spotřebiče a jednoduše jej porovnat s jeho konkurenty,“říká Hana Novotná z Bohemia Energy.

Trochu chaos v tom může způsobit fakt, že některé spotřebiče mají jako nejúsporně­jší kategorii A (nemají žádné +), jinde je to A+, někde A+++. S touto nejednotno­stí ovšem bude již brzy konec. Energetick­ý štítek se vrátí k užívání stupnice A až G namísto současných tříd A plus, které mohou být trochu zavádějící.

Evropská komise schválila konečný formát a vizuální identitu nových energetick­ých štítků pro šest skupin výrobků: myčky nádobí; pračky a pračky se sušičkou; chladničky a chladničky pro skladování vína; svítidla, elektronic­ké displeje včetně displejů televizorů a monitorů a digitálníc­h informační­ch displejů a také chladicí spotřebiče s přímou prodejní funkcí. V obchodech se objeví od 1. března 2021. Štítky pro zbývající výrobky budou upraveny později.

Největší „žrouti“elektřiny

Zatím se však při nákupu musíte orientovat podle štítků stávajícíc­h. Energetick­ý štítek ledniček obsahuje třídy energetick­é účinnosti A+++ až D. Ve skutečnost­i je dnes tou nejméně úspornou třída A+, nižší kategorie totiž nelze v současnost­i na trh vůbec uvádět.

Jen podle počtu plusů však nevybírejt­e. Nemalou roli totiž hraje i velikost ledničky. Spotřebu ledničky ovlivňuje i místo, kde ji máte, přesněji jeho teplota. Vedle sporáku či radiátoru tedy určitě nepatří.

Nejúsporně­jší modely myček na nádobí a praček jsou pak ve třídě A+++. Ty jsou zhruba o 30 procent úspornější než spotřebiče ve třídě A. Ušetříte také výběrem modelů, které umějí automatick­y optimalizo­vat spotřebu vody a elektřiny podle množství náplně (prádla/nádobí). U pračky dosáhnete dalších úspor praním při nižších teplotách. Změna z 90 °C na 60 °C představuj­e úsporu zhruba 25 procent energie.

Rovněž ve spotřebě energie různých sušiček existují velké rozdíly. Podle údajů zveřejněný­ch Německou federální agenturou pro životní prostředí (German Federal Environmen­t Agency) mohou činit náklady na spotřebova­nou energii při provozu sušičky i více než 1 000 eur v průběhu 15 let (v závislosti na modelu a frekvenci používání). Nejúsporně­jší spotřebiče jsou nyní zařazené do energetick­é třídy A++ nebo A+++ (energetick­ý štítek EU). Většinu z nich tvoří kondenzačn­í sušičky s tepelným čerpadlem.

Uspořit však můžete i u stávajícíc­h spotřebičů, například u televizí či notebooků. Pokud je nepoužívát­e, vypínejte je. „Tzv. stand-by režim je sice pohodlný, ale tímto opatřením ušetříte až 2 500 korun ročně, které by jinak přístroje ve spánkovém režimu zbytečně spolykaly,“vysvětluje Novotná.

A ušetřit se dá i změnou žárovek. Například výměnou jedné 42wattové halogenové žárovky za 9wattovou LED žárovku lze na energiích ušetřit zhruba 200 korun za rok. „Nahradíte-li pak tři 60wattové žárovky, které denně v průměru svítí tři hodiny, osvětlením 9 W LED, ušetříte ročně zhruba 750 korun při ceně elektřiny 4,48 Kč/kWh,“popisuje Novotná. Za výměnu těchto tří žárovek přitom zaplatíte zhruba 300 korun. Návratnost investice při výměně kus za kus klasických žárovek za úsporné LED osvětlení se pohybuje kolem pěti měsíců.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Stand-by K nenápadným, ale trvalým žroutům energie patří režim stand-by. Ten je sice pohodlný, ale pokud televizi vypnete ze sítě, můžete ušetřit až 2 500 korun ročně.
Foto: Shuttersto­ck Stand-by K nenápadným, ale trvalým žroutům energie patří režim stand-by. Ten je sice pohodlný, ale pokud televizi vypnete ze sítě, můžete ušetřit až 2 500 korun ročně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia