MF DNES

Vegan, který společnost dělí

Brit Hamilton je pošesté mistrem světa F1. Kolik titulů přidá?

- reportér MF DNES Robert Sára

Byl v komfortní zóně, jel třetí a i ta pozice mu zaručovala titul. Jenže on chtěl víc, a tak se inženýrů ptal, co má udělat, aby vyhrál. Aby zase porazil všechny. „Když mi bylo šest, sedm, otec mi řekl, ať se nikdy nevzdávám. To je naše rodinné motto a já se ho držím,“říkal Lewis Hamilton. Bylo krátce po závodě v americkém Austinu a on nakonec skončil „jen“druhý.

Šest zdvižených prstů na jeho rukou však symbolizov­alo jediné – je druhým pilotem v historii F1, který je pošesté mistrem světa, a už jen jeden titul mu chybí k dorovnání Michaela Schumacher­a. „Možná sledujeme nejlepšího jezdce, který kdy v F1 byl,“říká o něm týmový šéf Mercedesu Toto Wolff.

Ano, za jeho úspěchy stojí neporazite­lná mašinerie, která už šest let F1 dominuje, ale zároveň i Hamiltonov­a genialita koncentrov­at se na klíčové okamžiky. Zvládá ve stěžejních fázích závodu zajíždět nejrychlej­ší kola, zároveň jako nikdo jiný umí zacházet s pneumatika­mi.

Schumacher­a dost možná příští rok v počtu titulů vyrovná, klidně ho překoná, co se celkového počtu výher týče (91 vs. 83), ale klíčová je otázka, co nastane pak. Jak se zachová na konci sezony 2020.

Jednak mu vyprší štědrý kontrakt u Mercedesu, jednak se promění i sama F1. Minulý pátek totiž šéfové šampionátu zveřejnili nová pravidla, která začnou platit od roku 2021 a v obecném duchu se dají sesumírova­t do krátkého sdělení: F1 se sice zpomalí, zároveň se promění a rozpočtový strop sváže ruce bohatým stájím, které by tak měly přijít o náskok před „zbytkem světa“.

Hamilton v kontextu těchto zpráv má tři volby: v 36 letech coby král ukončí kariéru. Či zůstane u Mercedesu, protože pro něj bude výzvou vyhrávat v jeho barvách i v „nové“éře F1. Nebo přestoupí jinam, aby dokázal, že jeho výjimečnos­t nestojí jen na výjimečném voze (spekuluje se o přesunu do Ferrari).

 ??  ??
 ??  ?? Šestý titul Lewis Hamilton je znovu mistrem světa formule 1. Foto: Getty
Šestý titul Lewis Hamilton je znovu mistrem světa formule 1. Foto: Getty
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia