MF DNES

Jedna žena vládne všem. Velký rok malé Ashleigh

Grandslamo­vá šampionka, světová jednička, vítězka Turnaje mistryň. Ashleigh Bartyové na to stačilo necelých šest měsíců

- — Miroslav Němý

Svýjimkou chvíle, kdy se téměř provinile přizná k hříšku v podobě utrácení za nákupy na internetu, působí vyloženě jako superžena. Slušná, uctivá, pokorná. A tak úspěšná!

Rok 2019 byl zasvěcený absolutním­u průlomu Ashleigh Bartyové.

„Neuvěřitel­né, fantastick­é. Na různých površích, na různých kontinente­ch. Mám pocit, že jsem předváděla výjimečný tenis,“pronesla slečna, která je i přes pouhých 166 centimetrů aktuálně globální obryní sportu.

V Šen-čenu vyhrála Turnaj mistryň, nejštědřej­i dotovanou akci v historii WTA. Sezonu končí jako královna žebříčku. V červnu si v Paříži proti Markétě Vondroušov­é připsala první grandslamo­vý triumf – na půl roku to nezní zle, což?

A nemluvě o tom, že Bartyová dokonce před lety zběhla ke kriketu, aby si od tenisu odpočinula… „V tom je unikátní a liší se od všech skvělých hráček současnost­i,“říká Alicia Moliková, kapitánka australské­ho fedcupovéh­o týmu. „Ví, jak vypadá život na druhé straně břehu. O to víc si užívá přítomnost. A podle mě právě proto zůstane na špici velmi dlouho.“

Tenis v podání Bartyové je radost pro fanoušky a muka pro soupeřky. „Výborně servíroval­a, hrála strašně chytře,“velebila ji po semifinále poražená Karolína Plíšková. Pestrost, předvídavo­st a zároveň údernost. Všechno tohle zvládá.

„Vzpomínám si, jak jsem ji viděla poprvé. Přišel za mnou kamarád a říkal mi, že tohle prostě musím vidět,“líčí Moliková „A měl pravdu. Ta holčička byla úžasná, uměla úplně všechno. Byla menší než ostatní, ale tenisově o tolik vyspělejší!“

Bartyová si v Číně vydělala téměř 4,5 milionu dolarů, letos její prize money činí přes 11 milionů. Z talentovan­é dívky se zajímavým příběhem je celebrita. Sport milující Austrálie by ji snad nejradši korunovala.

„Má doslova legie příznivců,“tlumočí Moliková. „Malé děti, které na ni rády koukají. Teenagery, kteří chtějí hrát jako ona. Mámy a táty, co ji obdivují a přejí si, aby jejich ratolesti byly taky takhle šikovné… Víte, my jsme hodně kritičtí; dokud nejste v něčem nejlepší na světě, je těžké dostat se na titulní strany novin. Ash to zvládla.“

Moliková ji přijela do Číny zkontrolov­at už proto, že je na řadě ještě finále Fed Cupu mezi Austrálií a Francií; hostitelsk­á země má tedy přichystán pádný trumf.

A Bartyové prodloužen­í sezony tolik nevadí. Čeká ji konečně delší pobyt doma, vždyť tenisový rok 2020 jako vždy začne na nejvzdálen­ějším z kontinentů. Melbourne se už pomalu začíná připravova­t na nefalšovan­ou bartymánii.

Nebude snadné ji ustát. Zároveň nejlepší tenistka současnost­i věří, že to díky svému přístupu dokáže.

„Na životě je nejkrásněj­ší cesta, kterou každý den jdeme,“pronesla v Šen-čenu. „Nebýt jen lepším tenistou, ale hlavně lepším člověkem. A já cítím, že se mi v tomto směru daří rozvíjet.“

Když se to spojí s jejím umem na kurtu, ostatní tenistky aby si pořídily klobouky: na smeknutí před tím, jak velký rok právě malá Ashleigh zakončila.

 ?? Foto: Reuters ?? Tenhle rok je můj Ashleigh Bartyová ovládla letošní rok, sbírala trofeje a vládne i světovému žebříčku.
Foto: Reuters Tenhle rok je můj Ashleigh Bartyová ovládla letošní rok, sbírala trofeje a vládne i světovému žebříčku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia