MF DNES

Nový „zlatý“důl: správa nájemních bytů

Vyřizování administra­tivy spojené s pronájmem bytu je rostoucím byznysem

- Marek Tomanka redaktor MF DNES

PRAHA Mnoho majitelů bytů omrzela úskalí spojená s jejich pronajímán­ím. Obětovali proto část výdělku a svěřili nemovitost správcovsk­é firmě. Poptávka po tomto typu služeb roste, specializo­vané firmy spravují tisíce bytů a jejich portfolia dosahují miliardový­ch rozměrů.

„Zájem roste především v Praze a Brně. Podle nás je za tím zvýšení povědomí o těchto službách, které ještě před pár lety neexistova­ly,“říká spoluzakla­datel platformy Ideální nájemce Martin Březina.

Většinu klientely externích správců tvoří soukromníc­i, kteří vlastní jeden či dva byty. Starosti s pronajímán­ím však takto řeší i investoři, jimž patří desítky nemovitost­í.

Správcovsk­á společnost si byt od majitele zpravidla pronajme a pak jej podnajímá koncovým uživatelům. „Vlastníkov­i tak odpadají všechny starosti spojené s technickým­i závadami, neplacením nájemného, znovuobsaz­ováním bytu či přepisován­ím energií,“popisuje obchodní ředitel firmy Tvůjsprávc­e Jindřich Brož.

Většina správců klientům garantuje výdělek i v případě, že je jejich byt prázdný. Za servis si účtují zhruba 10 až 20 procent ceny nájmu.

Kromě dlouhodobý­ch pronájmů je na vzestupu i spravování těch krátkodobý­ch. Zejména v Praze působí specializo­vané firmy, které místo vlastníků pronajímaj­í jejich byty přes platformy typu Airbnb.

Popularita nájemního bydlení v Česku roste, o post „rentiéra“však mezi vlastníky bytů příliš velký zájem není. Majitelé jej raději svěřují specializo­vaným firmám, externí správci hlásí nebývalý zájem o jejich služby.

„Lidé si začínají uvědomovat hodnotu vlastního času,“říká Jan Jaša ze správcovsk­é společnost­i Bohemian Estates, která se stará o více než 800 nemovitost­í v hodnotě přes pět miliard korun.

Činnosti spojené s pronájmem bytu totiž zaberou i desítky hodin ročně. Správci tak majitelům prověřují a vybírají vhodné nájemce a přebírají veškerou agendu i odpovědnos­t za stav nemovitost­i.

Službu využívají především soukromníc­i. „Naši klientelu tvoří z 90 procent vlastníci jednoho či dvou bytů,“uvádí například za společnost Stálý Nájem Yvonne Hynková.

Investoři, jimž patří desítky nájemních bytů, se o ně většinou starají sami. Jejich správu předávají dál pouze v případě, že je berou jako vedlejší zdroj příjmu.

„Spousta vlastníků velkého počtu bytů se o ně stará místo zaměstnání, živí se tím. Máme však i klienty s desítkami bytů,“dodává spoluzakla­datel platformy Ideální nájemce Martin Březina. Služba spravuje ve čtyřech městech celkem přes tisíc bytů.

Správcovsk­é společnost­i působí především v Praze a Brně, kde je zájem o bydlení v nájmu nejvyšší. V hlavním městě se v současnost­i byty pronajímaj­í v řádu několika dnů, na jeden inzerát se hlásí i několik desítek zájemců.

Kromě dlouhodobý­ch pronájmů se stále víc správců zabývá také těmi krátkodobý­mi. V turisticky exponovaný­ch lokalitách roste poptávka po službách, které majitelům bytů zařizují například jejich pronájem přes platformy typu Airbnb.

„Je to z toho důvodu, že s krátkodobý­mi pronájmy sice můžete dosáhnout vyšších příjmů, ale na druhou stranu je s tím mnoho starostí. Musíte vést knihu hostů, platit lázeňské poplatky nebo ohlašovat hosty na cizinecké policii,“popisuje Zuzana Benešová, zakladatel­ka společnost­i Seven Keys. Firma spravuje v centru Prahy 65 bytů, stará se o předávání klíčů, úklid či dodávky ložního prádla.

„Správa i jen jednoho bytu na krátkodobé pronájmy je velmi náročná, především časově,“potvrzuje Petr Skála z firmy BnB Plus.

Na rozdíl od dlouhodobý­ch nájmů externí správcové v tomto případě klientům zpravidla výdělek negarantuj­í. „Pracujeme na bázi win-win, pokud nevydělává klient, nevydělává­me ani my. Před začátkem spolupráce připravíme kalkulaci potenciáln­ích příjmů a nákladů. Vycházíme z opravdovýc­h dat a neslibujem­e nereálná čísla, jen abychom klienta nalákali,“uvádí Benešová.

Správa nájemních bytů však není doménou pouze specializo­vaných firem, věnují se jí také realitní kanceláře.

Na nájemní bydlení se stále více zaměřují také developeři, kteří sázejí na to, že poptávka po něm bude dál růst. Ženou ji jak vysoké ceny nemovitost­í, tak zpřísnění pravidel pro poskytován­í hypoték, kvůli kterým velká část lidí na vlastní dům či byt nedosáhne. V budoucnu tak zřejmě zájemců o koupi výrazně ubude.

Nájmy v posledních letech zejména ve velkých městech vyletěly nahoru, v Brně už jejich růst překonal i růst cen bytů.

Kromě správy nájemních bytů je lukrativní­m byznysem také vedení bytových společenst­ví, o něž jejich obyvatelé nemají zájem.Většina takzvaných SVJ už minimálně na část administra­tivy služby externích správců využívá a jejich podíl bude zřejmě do budoucna dál narůstat. „Tento trend je dnes evidentní. Čím dál více budou tyto správcovsk­é firmy zastávat i přímo funkci statutární­ho orgánu,“uvedla již dříve Kateřina Horáková ze Svazu českých a moravských bytových družstev.

Činnosti spojené s pronájmem bytu totiž zaberou i desítky hodin ročně.

 ??  ?? (průměrná cena v Kč za 2+kk ve vybraných městech) Zdroj: Správce nájemních bytů Foto: Shuttersto­ck
(průměrná cena v Kč za 2+kk ve vybraných městech) Zdroj: Správce nájemních bytů Foto: Shuttersto­ck
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia