MF DNES

Bakala neuspěl, soud bude řešit miliardy

- — Darek Štalmach

OSTRAVA Až u Nejvyššího soudu se zastavila námitka někdejšího majitele společnost­i OKD Zdeňka Bakaly, který nesouhlasi­l se zahájením řízení, v němž po něm a po společnost­i NWR požaduje Správa pohledávek OKD více než 24,5 miliardy korun. Ty si měl Zdeněk Bakala vyplatit, podle názoru správy, neoprávněn­ě.

Někdejší majitel oponoval, že ostravský soud jej nemá právo soudit. Nejvyšší soud dovolání Zdeňka Bakaly zamítl.

„Žalovaný vznesl námitku nedostatku mezinárodn­í příslušnos­ti soudů České republiky s tím, že jeho bydliště je ve Švýcarské konfederac­i. Navrhl proto zastavení řízení,“řekl s odkazem na text usnesení mluvčí Nejvyššího soudu Petr Tomíček. „Nejvyšší soud jeho dovolání zamítl,“uvedl.

Spor o více než 24,5 miliardy korun tak může ostravský krajský soud začít řešit.

„Předpoklad nařízení jednání je v první půlce příštího roku,“nastínila možný vývoj Klára Krystynová, tisková mluvčí Krajského soudu v Ostravě. Správa pohledávek OKD, společnost, na kterou v průběhu probíhajíc­ího insolvenčn­ího řízení přešly pohledávky a závazky někdejší těžební společnost­i (její těžební část přešla, i s původním jménem, do firmy, kterou následně koupil prostředni­ctvím společnost­i Prisko stát – pozn. red.), požaduje po NWR a Zdeňku Bakalovi více než 24,5 miliardy korun, které někdejší OKD vyplatila své tehdejší mateřské společnost­i NWR na dividendác­h.

S tím ale, stejně jako s výrokem soudu, Zdeněk Bakala nesouhlasí. „Zdeněk Bakala se s usnesením Nejvyššího soudu neztotožňu­je a proti rozhodnutí­m obecných soudů podal ústavní stížnost,“řekla Šárka Samková, mluvčí Zdeňka Bakaly. „Je nadále přesvědčen, že soudy ČR nejsou příslušné k projednání a rozhodnutí této věci. To nemění nic na tom, že je Zdeněk Bakala připraven v rámci soudního řízení prokázat, že žaloba je zcela neodůvodně­ná,“dodala.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia