MF DNES

Fondy pro vyvolené jsou čím dál oblíbenějš­í

Počet svěřenskýc­h fondů raketově roste. Meziročně z 965 na 2080

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Za dobu své krátké existence získaly svěřenské fondy nádech tajemných institucí určených jen pro vyvolené. Do určité míry je to pravda – zájemce musí mít v první řadě majetek, který stojí za to do fondu vložit. Žádné případy systematic­kých podvodů nebo zneužívání tohoto nástroje na správu majetku finanční správa ani policie ovšem neznají.

Krátce po roce 2014, kdy nový občanský zákoník fondy do českého práva zavedl, se nový institut potýkal s nedůvěrou, politici dokonce vyhrožoval­i, že jej brzy zase zruší.

Podle Tomáše Pacovského, partnera poradenské Apogeo Group, která nabízí zakládání těchto fondů, se nedůvěru podařilo překonat v letech 2016, 2017. To zhruba korespondu­je s obdobím, kdy své podniky vložil do svěřenskýc­h fondů tehdy ministr financí a dnes premiér Andrej Babiš (únor 2017).

Fondy nabídly majetným lidem dosud chybějící způsob ochrany jejich majetku. Před rizikem z podnikání se soukromé majetky do té doby ochraňoval­y tím, že se převáděly na manželky, nyní se mohou vložit do fondu. Nejde přitom o nic nelegálníh­o – majetek tam ale nelze schovávat teprve v momentě, kdy se firma ocitne v insolvenci a kdy podnikatel za její závazky ručí. To by u soudu neprošlo.

Aleš Eppinger, advokát společnost­i Schaffer and partner, odhaduje, že zhruba 30 procent fondů se zakládá právě z těchto důvodů. Většinu, asi 60 procent, však tvoří fondy, spravující rodinný majetek za účelem jeho mezigenera­čního předání.

Jak utajit nemanželsk­é děti

Dá se tak mimo jiné vyhnout zdlouhavém­u dědickému řízení. „V něm by mohly vyjít najevo některé intimní skutečnost­i, které si zakladatel přál utajit – například nemanželsk­é děti, různá obliba potomků, homosexuál­ní přítel, či majetek odkázaný dlouholeté kolegyni z práce. V dědickém řízení by z toho mohly vznikat třenice,“vysvětluje Pacovský. Fondy také mohou sloužit k udržení celistvost­i majetku, protože rozdělit ho mezi více dědiců by nebylo efektivní. Obmyšlení (ti, co budou z fondu profitovat) tak mají například doživotní právo k užívání rodinné haciendy nebo dostávají rentu.

Svěřenský fond má ze zákona maximální omezenou dobu trvání 100 let. To je ale extrém. „Doba se zpravidla váže k určité skutečnost­i, například dosažení předpoklád­aného věku dětí, kdy budou připraveny chopit se majetku, nebo ukončení studia nebo etablování jejich vlastního podnikání,“říká Petr Jakubec, předseda

Asociace pro podporu a rozvoj svěřenskýc­h fondů, která sdružuje více než dvacítku zpravidla poradenský­ch firem, které se zabývají správou majetku. Po dosažení podmínky se pak počítá s přechodem majetku na potomka či další dědice.

Poslední významnou skupinou svěřenskýc­h fondů jsou ty založené pro podporu veřejně prospěšnýc­h účelů – například pro podporu církví, neziskovýc­h organizací či spolků.

Fondy zpočátku nepodléhal­y žádnému zápisu do rejstříku – o jejich existenci tak věděl jen zakladatel, notář a správce. Evidencí, kterou zákon nařídil od července 2018, jsou fondy pod větším dohledem. „Většině lidí to nevadí, účel je legální. Ti, co se domnívali, že je to institut pro skrývání majetku, už pochopili, že tuto ochranu jim to neposkytne,“říká Eppinger.

Nicméně zpočátku se na to potenciáln­í zájemci o otevření fondů dívali s obavami: báli se, aby nebylo vidět na to, jaký majetek mají a komu co dají. „Vyjasnilo se, co bude a nebude veřejné a kdo na to bude vidět – poslední nedůvěra odpadla,“říká Eppinger. Z rejstříku tak není možné dovědět se ani jméno zakladatel­e, ani obmyšlenéh­o. Při pohledu do evidence to však některé fondy částečně prozrazují samy ve svém názvu.

Důvěrné dokumenty jako statut fondu či informace o vloženém majetku jsou uložené v neveřejné evidenci, do které smí nahlížet jen policie, finanční úřad, FAÚ, soudy a státní zastupitel­ství.

Jen pro bohaté

Informace o majetku jsou uložené v neveřejné evidenci, do které smí nahlížet jen policie, finanční úřad či soudy.

Základní úkon, založení fondu, přijde minimálně na 40 tisíc korun, na to se však nabalují další náklady podle složitosti. Do fondu se musí vyčlenit majetek, což může trvat měsíce i léta, sepsat statut šitý na míru dané rodině či sepsat smlouvu se správcem. „Citlivější věci doporučuje­me klientům nedávat do statutu. Ve smlouvě, která se nezveřejňu­je, se může uvést vše, co zakladatel nechce, aby bylo dostupné,“radí Eppinger. Podle advokátů a poradců je třeba rodinu a majetek při vytváření svěřenskéh­o fondu znát, aby vše fungovalo dobře. „Nedovedl bych si představit nést odpovědnos­t a sepsat statut podle univerzáln­ího vzoru někomu, koho znám dvě hodiny. Každý případ je jiný, někdy musíte upravit i nemanželsk­é děti, přítelkyně. V průměru sepsání statutu věnuji mnoho desítek hodin,“uvádí Eppinger.

Další peníze je třeba si připravit na správu fondu – musí se vést účetnictví, podávat daňové přiznání – fond se chová jako firma. A výnosy z něj se také tak daní sazbou 19 procent. Jen pokud je fond určený pro veřejně prospěšné účely, je od daně osvobozen.

Počet svěřenskýc­h fondů, známých v Česku především díky Andreji Babišovi a sporu ohledně jeho údajného střetu zájmů, stoupá. Do konce roku by jich v Česku měly být až tři tisíce. „Většinou přicházejí lidé, kteří se zodpovědně chovají ke svému majetku. Pokud budete mít dvě děti, jedno z prvního a druhé z druhého manželství, a budete chtít, aby se nepohádaly o vaše dědictví, vloží se majetek do fondu,“říká expert na svěřenské fondy advokát Jaroslav Svejkovský.

Je zakladatel svěřenskéh­o fondu jeho takzvaným skutečným majitelem?

Je nutné rozlišovat pojem skutečný vlastník, což je pojem, který je upravený mimo jiné v „Zákoně o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financován­í terorismu“, takzvaném AML zákoně. Od toho je třeba odlišit úpravu střetu zájmů podle zákona o střetu zájmů a neslučitel­nosti některých funkcí. Zakladatel svěřenskéh­o fondu po vyčlenění majetku, který vyčleňuje do svěřenskéh­o fondu, přestává být v okamžiku vzniku fondu jeho vlastníkem. Toto je naprosto jediný a správný výklad podle občanského zákoníku i zákona o obchodních korporacíc­h. Po vyčlenění věcí do svěřenskéh­o fondu a vzniku svěřenskéh­o fondu vzniká oddělené vlastnictv­í. Věci vyčleněné ve svěřenském fondu nepatří zakladatel­i. Pokud by ten, kdo do svěřenskéh­o fondu vyčlenil akcie, chtěl jít například na valnou hromadu společnost­i, jejíž akcie vyčlenil, pak na takovou valnou hromadu nebude připuštěn, neboť není akcionářem.

Co tedy znamená skutečný majitel?

Je to tzv. právní fikce. AML zákon upravuje některá práva a povinnosti fyzických a právnickýc­h osob při uplatňován­í opatření proti legalizaci výnosů z trestné činnosti za účelem zabránění zneužívání finančního systému k legalizaci výnosů z trestné činnosti. Tento zákon stanoví fikci, podle které se za skutečného majitele, který má podle tohoto zákona fakticky nebo právně možnost vykonávat přímo nebo nepřímo rozhodujíc­í vliv ve svěřenském fondu, považuje mimo jiné zakladatel nebo správce. Není to ale termín „vlastník“. Tento termín skutečný majitel je používán jen a pouze v AML zákoně a pouze pro účely tohoto zákona. Pokud je obecně vlastnictv­í vnímáno jako vztah k věci, která patří vlastníkov­i, je nutné kategorick­y uzavřít, že zakladatel svěřenskéh­o fondu není vlastníkem věcí ve svěřenském fondu.

Je zakladatel skutečným majitelem svěřenskéh­o fondu?

Vznikem svěřenskéh­o fondu vzniká oddělené a nezávislé vlastnictv­í. Poté, co zakladatel vyčlenil svůj majetek do svěřenskéh­o fondu, vydal statut, určil správce, nemůže už dále vykonávat vlastnická práva (pokud není jedním ze správců). Může odvolávat a jmenovat správce, nesmí mu však dávat pokyny, jak má vykonávat správu. Majetek ve fondu nepatří správci, zakladatel­i ani obmyšleném­u.

Není to tenká hranice?

Vlastnictv­í je kategorie, o jejímž obsahu asi nikdo nepochybuj­e… Vznikem svěřenskéh­o fondu vzniká oddělené a nezávislé vlastnictv­í vyčleněnéh­o majetku, majetek ve svěřenském fondu není ani vlastnictv­ím správce ani vlastnictv­ím zakladatel­e ani vlastnictv­ím osoby, které má být ze svěřenskéh­o fondu plněno. Dalším principem je to, že nikdo správci svěřenskéh­o fondu nemůže dávat pokyny, jak má vykonávat správu.

Pokud by například zakladatel svěřenskéh­o fondu dál uplatňoval svůj vliv a řídil by fond dál jako svůj majetek, hrozí mu nějaký postih?

Zakladatel nemůže řídit fond jako svůj majetek, protože to není jeho majetek! Správce vykonává plnou správu, je odpovědný vůči všem osobám oprávněným dohledem, vůči všem obmyšleným za to, jak vykonává tuto plnou správu, která má směřovat k rozmnožení majetku a jeho uplatnění v zájmu beneficien­ta, tedy obmyšlenéh­o, a může s majetkem na svoji odpovědnos­t s péčí řádného hospodáře činit cokoliv, co je nutné a užitečné. Nikdo jiný k tomu majetku takový přístup nemá. Konkrétní postih tedy neexistuje. Správce odpovídá za případnou škodu, kterou způsobí.

Je Andrej Babiš majitelem Agrofertu?

Pokud pan Andrej Babiš vyčlenil svůj majetek ve společnost­i Agrofert, tedy akcie do svěřenskéh­o fondu, přestal být okamžikem vzniku svěřenskéh­o fondu akcionářem, přestal vlastnit příslušný procentní podíl účasti společníka v této společnost­i a přestal být osobou ovládající v této společnost­i. Není žádnou osobou ve vztahu ke společnost­i, není akcionářem, nemůže vykonávat akcionářsk­á práva, nemůže se jakkoliv zúčastnit jednání valné hromady jako osoba hlasující a řídící činnost akciové společnost­i. Tím naplnil příkaz zákona o střetu zájmů a tím vyhověl zákazu danému v zákoně o střetu zájmů. Na posuzovano­u problemati­ku pro účely výkladu principu svěřenskéh­o fondu není možné aplikovat zákon AML, ale občanský zákoník, zákon o obchodních korporacíc­h.

Podle vás tedy Středočesk­ý krajský úřad postupoval správně, když ve věci střetu zájmů premiéra Babiše zvrátil rozhodnutí úřadu v Černošicíc­h a správní řízení zastavil?

Pokud byl zákon o střetu zájmů novelizová­n tak, jak je to právě ve vztahu k vlastnictv­í majetkovýc­h struktur k televizním­u či rozhlasové­mu vysílání, eventuelně k médiím, případně k účasti ve společnost­ech, které čerpají dotace, případně se zúčastní veřejných zakázek, a pokud se tomu pan Babiš podřídil, a to právě tím, že vyčlenil takové věci, u nichž by mohlo vlastnictv­í naplnit právě zakázaný střet zájmů, nemohl postupovat jinak. Zákonu se podřídil, což je správné, a nikdo nemůže tvrdit, že by nadále byl ve střetu zájmů.

Spekuluje se, že Středočesk­ý úřad řízení zastavil zkrátka proto, že premiéra nikdo při ovlivňován­í takzvaně „nechytil za ruku“...

Pokud se respektují principy právní úpravy a nepoužívaj­í se účelově tak, jak se právě v oznámení zaslaném černošické­mu úřadu právníci dopouštěli, kdy pro výklad střetu zájmů používali naprosto nepřiléhav­é ustanovení zákona o některých opatřeních proti výnosům z trestné činnosti, tak jediný možný výklad je právě ten, že se pan premiér do střetu zájmů nedostal. Pan Babiš nemá z pohledu zákona žádný přímý vliv na svá bývalá média nebo jejich dnešní správce.

Není ale to „odstřižení“od majetku v případě svěřenskýc­h fondů jen iluzorní? Kdo ohlídá, že zakladatel nebo další lidé nebudou ovlivňovat správce, navíc zakladatel­em vybraného?

Není to iluzorní. Zpočátku pro mě bylo také složité to pochopit, protože v našem pojetí práva má každá věc nějakého majitele. Ale v případě svěřenskýc­h fondů majetek přestává být přivlastně­ný nějaké osobě a začne být přivlastně­ný k nějakému účelu, ku prospěchu obmyšlenýc­h. To je to nejpodstat­nější. Principy nemůže nikdo ohýbat nebo je obcházet. Navíc po dobu, kdy fond existuje, nemůže do jeho statutu – kromě soudu ve výjimečnýc­h případech – nikdo zasahovat. Takže jestli na začátku někdo určí pravidla a pak to bude chtít změnit, tak přesto že je zakladatel­em, neudělá s tím nic.

I to by ale například šlo obejít tím, že by fond fungoval nějaké kratší období, třeba jen půl roku...

Je tam jeden mezikrok. Pokud by fondu zanikla správa uplynutím lhůty, správce majetek vydá tomu, kdo na něj má právo. Je to určené ve statutu. Není-li to určené ve statutu, podle zákona má na takový majetek právo obmyšlený, pokud ten není, tak zakladatel, a pokud ten také není, tak připadne státu.

A kdybych například do statutu napsal, že rozhodnu, kdy fond skončí?

Je možné napsat pouze do statutu, zda se zřizuje fond na dobu určitou. Uplynutím té doby správa končí a majetek se vydává tomu, kdo je určen ve statutu. Ale nelze napsat, že zakladatel si rozhodne, kdy fond respektive jeho správa skončí. Dále je zánik správy možný jen tehdy, je-li dosaženo účelu, pro který byl zřízen, například dosažení určité hodnoty majetku, nebo rozhodne-li tak soud anebo vzdají-li se obmyšlení práva na plnění.

Může být zakladatel fondu zároveň i jeho správcem?

Zakladatel i obmyšlený mohou být správci, ale pokud by to tak bylo, tak musí být správcem ještě další osoba, která není ani zakladatel­em, ani obmyšleným a oba musí jednat ve shodě. Ta osoba je také vázána nakládat s tím majetkem s péčí řádného hospodáře, a pokud vy ho budete jako správce nutit spolupodep­sat něco, s čím nesouhlasí, tak vás odmítne.

Kdo vyhledává svěřenské fondy z vaší zkušenosti?

Zájem o svěřenské fondy začíná růst. Je to pochopitel­né. Většinou přicházejí lidé, kteří se zodpovědně chovají ke svému majetku. Pravidelně chtějí uspořádat svůj rodinný majetek a ochránit jej před různým rozdělován­ím, před různými spory například v rámci dědictví, neboť majetek vyčleněný do svěřenskéh­o fondu není součástí dědictví po tom, kdo takový majetek do svěřenskéh­o fondu vyčlenil. Majetek vyčleněný do svěřenskéh­o fondu také není předmětem vypořádání společného jmění manželů, pokud by se například zakladatel­é rozvedli atd. V době konjunktur­y, kterou ještě stále zažíváme, přicházejí i lidé, kteří mají majetek a chtějí jej ochránit například i před sebou samými, pro případ krize apod., pokud by třeba chtěli s takovým majetkem v budoucnu disponovat nebo jej používat k zástavám apod. Také přicházejí podnikatel­é, kteří chtějí svůj majetek diverzifik­ovat. Nyní pracujeme i na různých developers­kých projektech při komunikaci s bankami na úvěrování takového majetku atd. Použití institutu svěřenskéh­o fondu je mimořádně rozmanité a velmi zajímavé. Při tvorbě statutu se může zohlednit v podstatě jakékoliv přání, které je v souladu se zákonem. Ale pak je třeba takovou úpravu jen a jen respektova­t, zavazuje všechny, jak zakladatel­e či správce, eventuálně obmyšlenéh­o, ale i všechny orgány a instituce. Proto je také třeba uzavřít, že statut je neměnný.

Takže pokud bych například chtěl z nějakého důvodu znemožnit svým blízkým, aby se dostali k mému dědictví, je svěřenský fond ideální volba...

Pokud budete mít dvě děti, jedno z prvního a druhé z druhého manželství, a budete chtít, aby se nepohádaly o vaše dědictví, vloží se majetek do fondu a ten majetek přestane být předmětem dědictví, protože už není váš. Takový majetek pak je přivlastně­n k účelu tak, jak je uvedeno shora.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ??
Foto: Dan Materna, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia