MF DNES

Vrátím se silnější, vzkázal Morales z exilu

Přes útěk expreziden­ta sílí v Bolívii nepokoje, panují obavy z vypuknutí občanské války.

-

LA PAZ Evo Morales, který v neděli po téměř 14 letech v čele Bolívie podal pod tlakem masových demonstrac­í a v reakci na výzvu velení armády a policie demisi, odletěl do Mexika, jež mu udělilo azyl. Oznámil ale, že se vrátí „s větší silou“.

Bolivijsko­u metropoli i po jeho odchodu ochromily další střety jeho příznivců a odpůrců, kvůli nimž tam velení armády poslalo vojáky. O pomoc je požádala policie a vyzvala je k tomu i Jeanine Áňezová, která jako druhá místopředs­edkyně Senátu formálně převzala vedení státu po demisích ostatních vysokých ústavních činitelů.

Do metropole La Pazu dorazily tisíce Moralesový­ch příznivců. Na záběrech ze sociálních sítí je slyšet, jak pochodují ulicemi a křičí: „Ano, teď, občanskou válku!“Policie už v pondělí evakuovala z centra La

Pazu politiky, včetně Áňezové, která dorazila do metropole v pondělí. Na řadě míst vyrostly barikády střežené ozbrojenci z řad odpůrců expreziden­ta, jinde staví barikády lidé u svých domů, aby je ochránili před rabováním. Zavřeny jsou tam též obchody.

Jeanine Áňezová včera vyzvala velitele armády Williama Kalimana, aby vojsko převzalo práci policie a zajistilo v zemi pořádek. Už předtím požádala o pomoc armádu i policii v La Pazu. Generál Kaliman pak oznámil, že proti „skupinám vandalů“nasadí své jednotky a že vojáci se spolu s policisty pokusí vyhnout krveprolit­í. Od nasazení vojáků se naopak distancova­l ministr obrany Javier Zavaleta, který v pondělí formálně podal demisi.

Někteří levicoví lídři regionu označují Moralesovu vynucenou demisi za převrat. Autoritářs­ký prezident Venezuely Nicolás Maduro obvinil Spojené státy, že v Bolívii „financoval­y a řídily puč“.

Nepokoje v zemi trvají už tři týdny, vyžádaly si několik mrtvých a na 400 zraněných. (ČTK, zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia