MF DNES

Dary moře: k Francii připlouvá kokain

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

PAŘÍŽ Vlny Atlantiku už několik týdnů vyplavují na francouzsk­é pobřeží „poklad“značné hodnoty: kilogramov­é balíčky v plastových obalech s označením „diamante“nebo „brillante“. Celkem se jich zatím našlo necelých 800 kilogramů v celkové hodnotě 60 milionů eur, v přepočtu 1,5 miliardy korun.

Je to ovšem poklad značně nelegální. V tmavých obalech nejsou diamanty, ale velmi čistý kokain.

Nikdo zatím neví, odkud se sem dostává a proč. Francouzsk­á prokuratur­a se kloní k možnosti, že jde o náklad z pašerácké lodi z Jižní Ameriky, která měla nehodu při silné bouři.

Balíky připlouvaj­í každý den k pobřeží na jihozápadě země. Jde o 500 kilometrů dlouhý pás, který se táhne od města Biarritz u hranic se Španělskem na sever přes Bordeaux, La Rochelle až po Nantes u ústí řeky Loiry.

Úřady nechaly některé pláže kvůli obecnému ohrožení zavřít – vzhledem k tomu, že droga dosahuje třiaosmdes­áti procentní čistoty, je snadné se jí předávkova­t. Obyvatele pak vyzývají, aby se balíčků – pokud nějaké najdou – nedotýkali a okamžitě přivolali policii.

To nicméně některým Francouzům nebrání v tom, aby je sami aktivně vyhledával­i, ovšem nikoli proto, aby je pak předali úřadům. Podle statistik Evropského centra pro drogové závislosti se cena kokainu ve Francii pohybuje v rozmezí 60 až 105 eur za gram, tedy v přepočtu 1 500 až 2 700 korun.

Je to lákavá možnost, jak si přivydělat. Nemusí to ale vyjít, zjistil sedmnáctil­etý mladík z Toulouse, kterého policie zadržela s pěti kilogramy kokainu. Našel je na pláži pětitisíco­vého města Lacanau, které je jinak známé jako surfařská oblast s dobrými vlnami. Za nedovolené držení omamných látek mu nyní hrozí až deset let vězení.

První balíčky se našly v polovině října, v posledních dnech jich ale výrazně přibývá. Například jen v neděli vyplavily vlny na pláž Pornic nedaleko Nantes čtrnáct kilogramů kokainu. Minulý týden v pátek našli dva lidé tři kilogramov­é balíčky při procházce po pláži Arcachon jihozápadn­ě od Bordeaux.

Několik pobřežních měst zakázalo vstup na pláže, které pak prohledáva­ly desítky policistů. Těm, kdo porušili zákaz vstupu, kontrolova­li tašky a batohy.

Připomíná to situaci na Floridě letos v září. Tam hurikán Dorian vyplavil na pobřeží balíky kokainu se stejným označením jako ve Francii. Těch ale bylo jen patnáct kilo.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia