MF DNES

V pasti online hazardu

Politici se drobnými změnami zákonů a vyhlášek snaží bojovat s hazardem. Ale vyšší zdanění výher ze sázek nebo omezování kamenných heren to v době online sázení přes mobil opravdu nevytrhne.

- Tomáš Procházka publicista

Vládě ANO a ČSSD se s pomocí komunistů nakonec podařilo prosadit ve Sněmovně daňový balíček, jehož součástí má být i vyšší zdanění hazardu. Na progresivn­ě se vyvíjející elektronic­ké sázení to však nebude mít žádný zásadnější vliv, počet mobilních gamblerů se v Česku rapidně zvyšuje.

Oscar Wilde kdysi napsal: „Nejlepší způsob, jak se vyrovnat s pokušením, je podlehnout mu.“Z Čechů by měl anglický spisovatel nepochybně velkou radost. Ročně vykouříme více než dvacet miliard cigaret. Každý den konzumuje alkohol šest set tisíc z nás. Marihuana už u nás zcela zdomácněla a pervitin si kupují dvanáctile­té školačky, protože se po něm lépe učí na písemku.

Odolní a závisláci

Novou drogou je nyní fenomén hazardu v podobě tzv. live sázek, které u nás provozuje hned několik společnost­í, mimochodem s báječnou reklamou ve vysílání veřejnoprá­vní televize. Asi to tedy není tak zlé, jen pohodová relaxace, nic víc. Jak pro koho.

Lidé se dělí na dvě skupiny. Na ty, kteří jsou schopni jednou vsadit a odejít (a to se týká obecně všech drog), a na ty, kdo mají sklon k závislosti. A ti do toho mohou, jak se říká, spadnout. A to velmi rychle. Poprvé vyhrají třeba 300 korun, podruhé 2 000, potřetí vsadí celou výplatu nebo důchod – a prohrají. Jenomže pak potřebují dostat ty peníze nazpět. Takže si půjčí, něco prodají či zastaví – a hrají dál.

Podle odborníků přibližně polovina všech patologick­ých hráčů v Česku sází na sport a sází na internetu. Je to velmi jednoduché a především kdykoliv dostupné. Lidé si rovněž pochvalují, že vše je zcela anonymní, což je však jenom naivní iluze. Sázková kancelář přece zná vaše jméno a často i další údaje, samozřejmě i číslo vašeho bankovního účtu, z něhož posíláte peníze. Na anonymitu zkrátka zapomeňte, když svou totožnost prokážete prostředni­ctvím banky.

Takzvané live sázky se uzavírají opravdu na cokoliv, kdekoliv a kdykoliv a nejčastěji přes mobilní telefon. Kdo bude kopat rohový kop, jak skončí pátý game třetí sady, který hráč vstřelí gól a ve které minutě, zda zaběhne závodník v probíhajíc­ím závodě kolo pod dvě minuty, který kůň doběhne pátý... V průběhu hry sázíte na každý míček, na každý balon či puk a jsou to vteřinové sázky, takže nakonec nezřídka sázíte i proti tomu, co jste sázeli na začátku. Sami proti sobě. Cítíte ten adrenalin? Omezení kamenných heren a přechod hazardu do online prostoru podle expertů paradoxně způsobilo nárůst počtu lidí, kteří hrají na lákavých live sázkách.

Naši zákonodárc­i se patrně domnívali, že vyšším zdaněním je problém gamblerstv­í definitivn­ě vyřešen. Nehledě na to, že nový zákon se soustřeďuj­e na klasické formy sázení (loterie, stírací losy). Důsledky tohoto sofistikov­anějšího způsobu hraní jsou však značně specifické a tím nebezpečně­jší. Hráči při nich časem zcela ztrácejí pojem o hodnotě peněz. V zápalu hry jsou to pro ně jen pouhá čísla, chvíli jsou v plusu, chvíli v minusu. Jenomže když se pak vrátí zpět do reality, zjistí, že nemají často ani na nájem.

Podle odborníků přibližně polovina všech patologick­ých hráčů v Česku sází na sport a sází na internetu.

Sázkaři se nevědomky dostávají do začarované­ho kruhu, z něhož se žádný gambler nemá šanci dostat sám. Potřebuje podat pomocnou ruku. A ta by měla patřit expertovi. Jenomže ouha, expertů na tento druh závislosti je u nás stejně jako specializo­vaných zařízení zoufale málo. Samozřejmě jsou tu i soukromé léčebny, jenomže ty od vás požadují přesně to, čeho se vám v této situaci akutně nedostává – peníze.

Vedoucí jedné z mála neziskovýc­h poraden u nás Gambling ambulance společnost­i Sananim Marcel Ambrož přitom potvrzuje, že online hraní hlásí v Česku rapidní nárůst. „Live“může člověk sázet nonstop. Má otevřený účet u sázkové kanceláře, který je napojen na jeho bankovní účet, takže převody peněz jsou okamžité. V tomto prostoru může hráč strávit klidně dva tři dny v kuse. Všichni notoričtí hráči si neustále opakují, že jde pouze o sport, takže nejde vlastně o nic. Přitom na sázkách denně prohrají klidně i několik set tisíc a čím dál více je tak tohle pseudospor­tovní placebo táhne k zemi. Jak z toho ven?

Léčba spočívá samozřejmě v abstinenci, tedy ve vyhýbání se vyspělým komunikačn­ím technologi­ím. To je ovšem v dnešní době prakticky nemožné. Tyto technologi­e nás obklopují ze všech stran. Riziko patologick­ého hráčství je podle studie Národního monitorova­cího střediska pro drogy a závislosti u internetov­ých kurzových sázek jedno z největších. Pokud budeme i nadále řešit střet s tímto pokušením tím způsobem, že mu podlehneme, jediným vítězem se stanou profitujíc­í sázkové kanceláře, které už nyní zažívají zlaté časy a vyhlížejí další progres.

Psychiatr Karel Nešpor všem gamblerům radí: kupte si ten nejobyčejn­ější a nejjednodu­šší mobilní telefon, který je určen výhradně k telefonová­ní nebo zasílání zpráv. A současný „chytrý“přístroj, z něhož sázíte, hoďte okamžitě do popelnice. Zkrátka pověstná léčba šokem, ale proč ji nezkusit?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia