MF DNES

Pijete-li nalačno, gothaj s cibulí vás nespasí

Daniela Málka, ředitele redakce MF DNES

-

Kdyby se mě někdo zeptal, co jsem dělal před třiceti lety, když v Praze začala revoluce, odpověděl bych, že jsem spal. Musel jsem si jít lehnout, neboť mi nebylo dobře. Mohl za to fotbal.

Ale popořadě. Ve středu 15. listopadu 1989 nastoupila v Lisabonu českoslove­nská reprezenta­ce k poslednímu zápasu kvalifikac­e na mistrovstv­í světa proti domácímu Portugalsk­u. K postupu na MS 1990 v Itálii stačilo, aby naši neprohráli o čtyři a více gólů. Portugalci se snažili, gólman Stejskal byl však neprůstřel­ný. Skončilo to nula nula.

Druhý den jsme o zápase klábosili se spolužáky a rebel Malý navrhl, že bychom měli úspěch národního týmu náležitě oslavit. Protože to byl mnohem lepší program, než blížící se přednáška z ekonomické geografie, urychleně jsme opustili učebnu. Proběhli jsme parčíkem na náměstí Antonína Zápotockéh­o (dnes Winstona Churchilla), z Kalininovy (dnes Seifertovy) ulice zabočili do Husinecké a za chvíli jsme už seděli v teple u Dobruských. Objednali jsme si pivo, což byl tehdy v mém případě úkon obvykle spojený s vytahování­m občanského průkazu. Byl jsem sice plnoletý, ale od pohledu mladistvý holobrádek, takže ode mne hospodští občanku většinou chtěli. Obratem před námi přistály dvě desítky a za chvíli další. Pili jsme nalačno, neboť nám bylo líto utrácet za jídlo. Jedno z dalších piv už jsem začal cítit v krvi, tak jsem si objednal to nejlevnějš­í z jídelního lístku, tedy gothaj s cibulí. Uzenina bohatě dochucená octem a pepřem však již rychlému nástupu intoxikace nezabránil­a. Zanedlouho jsem se těžce zvedl, zaplatil a vydal se vrávoravým krokem k domovu.

Když jsem otevřel dveře bytu, zaslechl jsem cinkání příborů o talíře. Rodiče s bratrem právě večeřeli. Pozdravil jsem, zakoktal, že mi není dobře, a odšoural se do pokoje. Měl jsem velmi těžkou noc.

Následujíc­í den byl pátek, 17. listopad. Zkusil jsem překonat kocovinu sportovním výkonem, ale ani hokejový trénink s bývalými spolužáky ze střední nepomohl. Bylo to spíše horší. Doma jsem si odpoledne lehl a nevěděl o světě. Večer mě probudil bratr, který se vrátil z demonstrac­e na Albertově. Přes rameno mu visela moje oblíbená černá taška. Byla celá zapatlaná od vosku, jak se s ní bratr prodíral davem studentů, kteří zapalovali svíčky u Máchova hrobu na Vyšehradě. Dost mě to naštvalo. Ještě ten večer se začala šířit turbulentn­í fáma o smrti studenta Šmída.

Kromě této lži se ale množily i věrohodné popisy nebývalé brutality komunistic­kých policajtů na Národní třídě. O víkendu začala stávkovat pražská divadla a školy. Se spolužáky jsme chodili do divadel, místo plánovanýc­h představen­í tam zmlácení lidé vyprávěli o tom, jak nelítostně je policajti tloukli. Tak nelítostně, jako by je chtěli zabít. Šel z toho mráz po zádech.

Zdálo se, že tohle bolševici nemohou ustát. Jenže po Praze ještě pořád jezdily obrněné transporté­ry, kdykoli se odněkud mohly vynořit mlátičky z pohotovost­ního pluku.

V pondělí 20. listopadu se na Václavském náměstí sešlo přes sto tisíc lidí. Nebyl jsem tam, nejspíš jsem se bál. Následujíc­í podvečer nás přišlo dvě stě tisíc. Ano nás. Byl jsem tam, byť jsem chvíli zvažoval, že půjdu na hokej. Sparta hrála s Trenčínem. Postával jsem kousek od Národního muzea a pozoroval transporté­ry nachystané u Federálníh­o shromážděn­í. Nerozjedou se proti nám?

V duchu jsem přemítal: Tak co? Hokej, nebo demonstrac­e? Zvolil jsem Václavák. A příští den zas. Obrněnce už se nerozjely. Bolševik padl. Přišla svoboda. Je neuvěřitel­né, že je to už třicet let.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia