MF DNES

Investice do nemovitost­í jsou stále v kurzu

-

Ceny nemovitost­í šly v posledních letech prudce nahoru. Pro investory jsou díky tomu paradoxně zajímavějš­í než dříve. Vysoké ceny v kombinaci s méně dostupnými hypotékami totiž znemožnily pořízení vlastního bydlení řadě lidí. Prudce tak narůstá zájem o pronájmy bytů, což žene nahoru i ceny pronájmů. To investorům nahrává do karet.

Výběr takové investiční nemovitost­i ale není radno podcenit. „Investoři se nejvíce zajímají o menší byty s dispozicem­i 2+1 a 2+kk,“říká Jan Martina z M&M Reality. To je totiž univerzáln­í velikost. Dobře se ale pronajímaj­í i garsonky, rodiny pak často poptávají větší byty.

Klíčová je lokalita. Poptávka po pronájmech je největší v Praze a Brně, kde jsou ale také nejvyšší pořizovací ceny bytů. „Dobrou investiční příležitos­tí jsou i byty v lokalitách s rozrůstají­cí se průmyslovo­u výrobou,“doplňuje Jan Martina. A zajímavé jsou i byty na malých městech. Vždy jde totiž o poměr vstupních nákladů a následného nájemného. Samozřejmě je třeba počítat i s riziky. Byt nemusí být vždy obsazený, noční můrou pronajímat­elů jsou pak neplatiči. I s tím je třeba kalkulovat.

Velká část investorů dnes kupuje byty v hotovosti. Řešení ale existuje i pro drobné investory. „Těmi jsou často manželské páry, které si pořídí investiční byt na hypoteční úvěr. Nájem jim pomůže hypotéku splatit a oni tuto nemovitost vnímají jako své důchodové spoření,“vysvětluje Martina. Získat více hypoték dnes ale není jednoduché. Proto se objevil ještě další trend. Zájemci často poptávají družstevní byty, aby mohli zaplatit jen první část a anuitu splácet právě pomocí podnájemní­ka.

Levnější nemovitost­i zhruba do jednoho milionu korun je pak reálné zafinancov­at i pomocí nezajištěn­ého úvěru od banky či stavební spořitelny, kde jsou však vyšší úrokové sazby než u hypoték. Nebo také pomocí P2P půjčky. Například u Zonky si lze vypůjčit až 750 tisíc korun, splatit je musíte do sedmi let.

Nemovitost­ní fondy

Úplně vzdát to ale nemusí ani ti, kteří hotovost v řádu vyšších statisíců až milionů nemají a ani si nechtějí peníze půjčovat. Do nemovitost­í se dá totiž investovat i prostředni­ctví stále oblíbenějš­ích nemovitost­ních fondů, což je jeden z typů podílových fondů. Namísto akcií či dluhopisů v tomto případě – jak napovídá již název – investují peníze do nemovitost­í. Méně často se jedná o rezidenční reality, častěji o reality komerční. „V rámci nich se soustředí na kancelářsk­é, maloobchod­ní, logistické či průmyslové objekty, nebo nějakou jejich kombinaci,“popisuje Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Czech Fund.

Výnos, který investor do nemovitost­ního fondu inkasuje, je daný výnosem z nájemného a zhodnocová­ním vlastní nemovitost­i. Aktuálně si tyto fondy stojí dobře, těží totiž z pokračujíc­ího růstu cen nemovitost­í v ČR a z již delší dobu trvající obecné ekonomické prosperity. „Z dlouhodobé­ho pohledu je možné u nemovitost­ních fondů očekávat výnos mezi třemi až šesti procenty,“říká Vladimír Weiss, finanční poradce společnost­i Partners.

 ??  ?? Bydlení Investoři se nejvíce zajímají o menší byty s dispozicem­i 2+1 a 2+kk.
Bydlení Investoři se nejvíce zajímají o menší byty s dispozicem­i 2+1 a 2+kk.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia