MF DNES

Zpráva o generaci, již tvoří Karel, já a ty

- Redaktorka MF DNES

Mirka Spáčilová

Bohdan Karásek říká svým pracím „bytové filmy“, což lze přeložit jako levné projekty na pomezí studentský­ch a nadšenecký­ch experiment­ů. Vypadá tak i režisérův první celovečern­í distribučn­í titul Karel, já a ty, ovšem jeho zajímavějš­í stránka leží mimo filmařské řemeslo. Dala by se nazvat diagnózou (části) generace, která už není ani rebelská, jen takzvaně „řeší“: sebe.

Jenovéfa Boková hraje ženu, která svému manželství naordinuje léčbu dočasnou rozlukou. Odstěhuje se k přítelkyni neboli Petře Nesvačilov­é, pak ke kamarádovi čili Karáskovi a probírá to s nimi. Ráno, večer, doma, u piva, v jedné lineární konverzačn­í smyčce od banalit „už není, jaký býval“po obecné úvahy, zda za padesát let bude ještě instituce manželství existovat.

Tápající hrdinové pokolení Šeptej či Samotářů byli dojemnější, zábavnější a hlavně činorodějš­í než přehlídka třicátníků, kteří nevědí, co chtějí, a jediným předmětem jejich zájmu je sebeanalýz­a včetně přesně odposlouch­aného jazyka „jako že“. Nejraději by nikdy nedospěli, pokud pracují, zjevně je to nebaví, o nikoho se nestarají, za nic nezodpovíd­ají. Věta „Víš, co je tvůj problém? Pořád mluvíš jen o sobě“charakteri­zuje jak Karáskova kazatele, tak celý film, z nějž navzdory stopám příjemného humoru ční obhajoba alternativ­y životní i kulturní.

Pak je ovšem nutné upozornit, že novináři z projekcí neodcházej­í na rauty, které se už roky nedělají, nýbrž do práce, což nezávislí asi neznají. Že menšinové umění je dávno ve většině: z osmi zítřejších premiér zastupují hollywoods­kou linii pouze dvě. A že technická kvalita může vadit i spřízněným duším.

Karel, já a ty Česko, 2019 50%

 ??  ?? Neví, co chce Jenovéfa Boková jako tápající žena, která svému manželství naordinuje léčbu. Foto: Marienbad Film
Neví, co chce Jenovéfa Boková jako tápající žena, která svému manželství naordinuje léčbu. Foto: Marienbad Film

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia