MF DNES

Stávka za klima proti vůli fakulty

Okupační stávku v boji za klima včera vyhlásili studenti vysokých škol, kteří obsadili budovu filozofick­é fakulty. Vedení fakulty zprvu pohrozilo, že pokud v noci neodejdou, nechá je vyvést policií. Nakonec jim dovolilo v budově zůstat.

- — s využitím agentury ČTK

Alžběta Šimková Martin Filip

JOSEFOV Transparen­ty, hlasitá provoláván­í do megafonu, koncerty kapel, spacáky a deky na zemi. Studenti Univerzity Karlovy včera spustili okupační stávku za klima a budovu filozofick­é fakulty (FF UK) obrazně řečeno převrátili vzhůru nohama. Na fakultě se neučilo, místo toho protestují­cí pořádali přednášky a diskuse na chodbách.

Kvůli plánu táhnout okupační stávku přes noc se studenti a vedení fakulty dostali do konfliktu. Fakulta žádala, aby studenti budovu po 22. hodině opustili, přestože podle slov proděkana Daniela Soukupa vedení fakulty respektuje protest studentů jako vyjádření jejich občanského postoje.

„Vedení se domluvilo se zástupci iniciativy, že na noc musí všichni budovu opustit. Doufáme, že se to vyřeší v klidu, ale nemůžeme vyloučit, že v případě nutnosti bychom se obrátili na policii,“uvedl odpoledne Soukup. Protestují­cí to vzali jako výhrůžku.

„Hrozit protestují­cím studentům policií, ještě k tomu 30 let po sametové revoluci a okupační stávce proti minulému režimu, mi přijde absurdní,“řekla Michaela Babišová, mluvčí iniciativy Univerzity za klima. Protestují­cí hodlali v budově zůstat i přes odmítavý postoj vedení, nakonec se ale obě strany dohodly: Pokud studenti splní podmínky nastavené vedením fakulty, budou moci přes noc v budově zůstat.

Jednou z podmínek bylo, že musí protestují­cí stanovit, jakým způsobem by vyřešili případné škody v budově a kdo za ně ponese zodpovědno­st. Fakulta také žádala striktní zákaz užívání alkoholu a jiných drog a to, že hluk po 22. hodině utichne. Podmínkou také bylo, že se celá budova na noc uzamkne a otevřený zůstane jen únikový východ.

Studenti o podmínkách hlasovali, shodli se, že jsou přijatelné. Výhrady však měli ke striktnímu zákazu alkoholu. Z pléna také zazněla dotčená reakce, že se studenti budou ke své škole chovat stejně jako v běžný den, kdy tam studují a že je absurdní představa, že budou její zařízení ničit.

„Vláda nedělá dost“

Vysokoškol­áci stávkují za lepší ochranu životního prostředí a požadují důslednějš­í řešení klimatické krize. Vláda a politici podle prohlášení stávkující­ch nedělají dost pro to, aby Česká republika snižovala emise skleníkový­ch plynů.

Filozofick­ou fakultu si studenti zvolili pro protest z toho důvodu, že se nachází téměř naproti Pražskému hradu a Strakově akademii, kde sídlí vláda.

Stávku by měla zakončit dnešní demonstrac­e na Palachově náměstí a pochod k rektorátu UK.

Zástupci iniciativy Univerzity za klima včera v úvodu protestu přečetli před několika desítkami mladých lidí na Palachově náměstí své prohlášení, ve kterém upozornili, že stávkou nemíří proti vedení FF UK, ale chtějí vyzvat vládu k omezení emisí. Společnost podle nich potřebuje změnu ve svém přístupu k životnímu prostředí a lidé by v tomto ohledu měli být aktivnější. Současnou situaci přirovnali k době sametové revoluce před 30 lety.

Následně se skupina vysokoškol­áků vydala do budovy fakulty.

Stávky se dle mluvčího iniciativy Kryštofa Říhy účastní několik stovek studentů z různých vysokých škol. Hlavním požadavkem studentů podle Říhy je, aby vláda začala zavírat uhelné elektrárny.

Nejen klima, vadí i Zima

Kromě klimatu studenti protestují také proti současnému rektorovi UK Tomáši Zimovi. Nelíbí se jim, že za jeho vedení univerzita řešila již několik kauz. Říha připomněl například plagiátors­tví bývalého prorektora UK Martina Kováře nebo nedávnou aféru kolem spolupráce UK s firmou Home Credit. „Home Credit je společnost Petra Kellnera, který například přispívá na Institut Václava Klause, který popírá klimatické změny, a to je prostě nepřípustn­é,“ řekl student. Dnešní demonstrac­e a následný pochod k rektorátu UK proto protestují­cí nazvali Nechceme oteplování, ale ani Zimu!

V chodbách budovy se včera uskutečnil­y různé debaty a přednášky. Například ekolog a bývalý ministr životního prostředí Bedřich Moldan hovořil o ekologické politice dnes a před 30 lety, bývalá ministryně školství za Stranu zelených Dana Kuchtová o spolupráci českých a rakouských aktivistů pro ochranu životního prostředí.

 ??  ?? Změňte systém Vláda a politici podle studentů nedělají dost pro to, aby Česká republika snižovala emise skleníkový­ch plynů. Stávkující vyvěsili transparen­ty s hesly „Změna systému místo změny klimatu“či „Víc lásky, míň uhlí“.
Změňte systém Vláda a politici podle studentů nedělají dost pro to, aby Česká republika snižovala emise skleníkový­ch plynů. Stávkující vyvěsili transparen­ty s hesly „Změna systému místo změny klimatu“či „Víc lásky, míň uhlí“.
 ?? 2x foto: Petr Topič, MAFRA ?? Hradu a vládě na očích Filozofick­ou fakultu zvolili protestují­cí podle svého prohlášení proto, že se nachází téměř naproti Pražskému hradu a Strakově akademii, kde sídlí vláda.
2x foto: Petr Topič, MAFRA Hradu a vládě na očích Filozofick­ou fakultu zvolili protestují­cí podle svého prohlášení proto, že se nachází téměř naproti Pražskému hradu a Strakově akademii, kde sídlí vláda.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia