MF DNES

Březinovi „sportovci“obviněni

Malé domů ve volejbale, telefonát úředníkům. Policie stíhá členy komise pro granty.

- Jakub Pokorný S přispěním Roberta Oppelta reportér MF DNES

Zastupitel magistrátu a starosta pražských Ďáblic Miloš Růžička nedávno zvedl telefon a zavolal na sportovní odbor magistrátu, aby se dotázal na dotaci pro jeden klub ve své čtvrti. Policie to ale podle Růžičky vyhodnotil­a tak, že dotaci tlačil a úředníky ovlivňoval. Aspoň tak to nyní vypráví sám Růžička.

Detektivov­é z Národní centrály proti organizova­nému zločinu od minulého týdne stíhají několik pražských politiků za to, že loni ovlivňoval­i rozdělován­í grantů pro sport.

„Obvinili mě, protože jsem byl členem komise a hlasoval tam pro nějakou sadu grantů. Mám tam i obvinění, že jsem učinil jeden telefonát dva dny před jednáním komise a ptal se na konkrétní projekt z naší městské části. V minulosti jsem nebyl spokojen s tím, jak se s ním naložilo. Ptal jsem se, jaké dostal hodnocení,“popisuje Růžička. Ten se cítí nevinen.

Obvinění zasedali v grantové komisi, jejímž předsedou byl Karel Březina, bývalý ministr ve vládě Miloše Zemana a pozdější šedá eminence sociální demokracie.

Mluvčí Městského státního zastupitel­ství Aleš Cimbala serveru Seznam Zprávy, který na kauzu upozornil, potvrdil, že policie stíhá celkem devět lidí. Jsou obviněni ze zneužití pravomoci nebo sjednání výhody při zadání veřejné zakázky.

Dva z obviněných – již zmíněný Růžička a starosta Prahy-Vinoře František Švarc – MF DNES sdělili, že policie stíhá i Březinu. U Březiny ani jeho advokáta se to však ověřit nepodařilo. Březina včera nebral mobil a jeho právník Vojtěch Novotný Seznamu už v pondělí řekl, „že ho klient kvůli žádnému obvinění nekontakto­val“.

Obvinění se týká hlavně jednoho konkrétníh­o hlasování z ledna 2018. Policie to vzala paušálně jako kdysi u kauzy Opencard. Kdo byl přítomen a zvedl ruku pro, ten si vysloužil obvinění, kdo byl nepřítomen, ten obvinění ušel. Podle Švarce měl takové štěstí bývalý reprezenta­ční hokejový brankář Petr Bříza, který rovněž v komisi zasedal.

„Jsem mezi obviněnými. Hlasoval jsem ale podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Obviněná je prakticky celá komise kromě, myslím, Petra Břízy, který se toho jednoho jediného hlasování neúčastnil,“potvrdil Švarc. Bříza včera rovněž uvedl, že jej nikdo nekontakto­val.

V komisi dále zasedali právnička

Monika Krobová Hášová, tehdejší radní pro kulturu za KDU–ČSL Jan Wolf, starosta čtvrti Praha-Březiněves Jiří Haramul (ANO) a šéf volejbalov­ého klubu Antonín Lébl.

Haramul včera nechtěl s MF DNES mluvit s tím, že nemá čas, a hned zavěsil. Loni však potvrdil, že byl kvůli této věci vyslýchán. Policie totiž udělala první razii na magistrátu kvůli této kauze už loni 19. června. Jan Wolf včera odepsal, že je ve Vatikánu a o ničem neví. Policisté předávají dotyčným text obvinění vždy osobně, takže je možné, že některé ještě nezastihli.

Dotace rozděloval i přijímal

Zajímavou osobou je v této souvislost­i Antonín Lébl, protože asi i kvůli němu se policie začala o magistrátn­í komisi zajímat. Byl totiž členem komise i příjemcem dotací. Dostával je jeho volejbalov­ý klub TJ

ABC Praha-Braník. Lébl byl v jasném střetu zájmů. Ještě loni dostal pro svůj klub od „své“komise 650 tisíc korun a za poslední roky celkem devět milionů korun. Loni MF DNES vysvětlil, že před hlasováním o volejbalu vždy nahlásil střet zájmů. Včera na SMS nereagoval.

Monika Krobová Hášová včera sdělila, že ji policie s žádným obviněním nekontakto­vala, ale popsala do detailu, jak to v komisi chodilo.

Její členové dostávali návrhy grantů hodně předpřipra­vené od úředníků, dokonce i s navrženým bodovým ohodnocení­m. Většinu návrhů pustili dál bez připomínek. Zajímali se jen o některé vyřazené projekty a občas doporučili někde přisypat peníze. „Někdy jsem třeba navrhovala přidat některým ženským sportům. Nikdo na mě nikdy netlačil kvůli hlasování, a pokud šlo granty nějak ovlivnit, tak podle mě jedině úplně na začátku, když je úředníci připravova­li,“řekla Krobová Hášová.

Komise byla poradním orgánem a dávala doporučení radě. Projekty převzal v obálce radní pro sport. Tehdy tento post zastával dnešní poslanec Petr Dolínek (ČSSD). Dolínek mezi obviněné nepatří, s jeho vydáním by musela souhlasit Sněmovna. „O ničem takovém nevím,“sdělil Dolínek.

Komise bude zasedat veřejně

Nové vedení Prahy, kde je radním pro sport pirát Vít Šimral, chystá na dnešek tiskovou konferenci.

„Jen představím­e, co jsme zatím zavedli ohledně transparen­tnosti dotací, aby se to už neopakoval­o, a co chceme ještě zavést. Hlavní změnou je veřejné jednání komisí,“vysvětlil včera Šimral.

Policie to vzala paušálně jako kdysi u kauzy Opencard. Kdo byl přítomen a zvedl ruku pro, ten si vysloužil obvinění.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Pan vlivný Karel Březina na jednání pražského zastupitel­stva.
Foto: ČTK Pan vlivný Karel Březina na jednání pražského zastupitel­stva.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia