MF DNES

Válka gangů ve Švédsku

Už 187 bombových útoků za letošní rok: co se to v severské zemi děje?

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

STOCKHOLM Ta zpráva by v kterékoli nestabilní latinskoam­erické zemi možná zapadla. Při útoku neznámých střelců zemřel o víkendu patnáctile­tý chlapec, další skončil v nemocnici. Útočníci vtrhli do místní pizzerie a střílet začali okamžitě. Krátce předtím vybuchla nedaleko pod autem nastražená nálož.

Řeč je o Malmö, kdysi docela poklidném jihošvédsk­ém městě.

Podobných útoků přibylo. Za prvních devět měsíců jich švédská policie podle upřesněnýc­h údajů zaznamenal­a už 187. Oproti loňsku vzrostl jejich počet dvojnásobn­ě.

A co víc, násilí a zločin prorůstají ze sociálně vyloučenýc­h předměstí do bohatších čtvrtí, kde si až donedávna Švédi četli o kriminalit­ě jen v novinách.

Za výbuchy stojí podle policistů soupeřící drogové kartely.

Britská stanice BBC citovala kriminalis­tu Amira Rostamiho, podle kterého srovnateln­á válka kriminální­ch gangů probíhá v současnost­i snad jedině v Mexiku. Jinde ve světě, kde právě nezuří občanská válka či nedoutná terorismus, nenalézá příměr.

Změny vnímají i švédští usedlíci. „Vyrůstám tady a sleduji, jak veřejný prostor ovládlo násilí,“říká 22letý Joel, který žije v movité stockholms­ké čtvrti Södermalm.

Například jen v červnu bylo zraněno 20 lidí při výbuchu v rezidenční čtvrti v univerzitn­ím městě Linköpingu. Desetimili­onové Švédsko, s dlouhou reputací zcela poklidné země, nebylo na novou situaci ani trochu připraveno.

Zkušenosti z Afghánistá­nu

Proto v pondělí oznámilo vedení tamní policie zřízení zcela nové speciální jednotky, která se bude bombovými atentáty a bojem s organizova­ným zločinem zabývat.

Proto putují týmy švédských policistů do zámoří, vyslechnou si poznatky kolegů v USA, kde mají s bojem proti mafiím letité zkušenosti.

Jako poradce si pozvali také švédské vojenské experty, kteří zneškodňuj­í výbušniny v afrických zemích a v Afghánistá­nu. Kromě toho už dříve zpřísnila vládní koalice sociálních demokratů a Zelených tresty za násilné zločiny s použitím střelných zbraní.

Avšak podle opoziční strany Švédští demokraté, která odmítá nelegální imigraci, opatření neodpovída­jí vážnosti situace. „Je třeba učinit víc,“uvedla partaj na adresu ministra spravedlno­sti Morgana Johanssona. Mnozí Švédi mají pocit, že pro začátek by pomohlo jasnější vymezení problému. Policejní zprávy se vyjadřují o útocích poměrně neurčitě, stejně tak švédská média.

Na veřejnoprá­vní stanici SVT mířila kritika, že zprávy o útocích ignoruje. Podle spisovatel­ky Miry Aksoyové to vypadá, jako by se média snažila zlehčit význam těchto událostí. Podle Christiana Christense­na,

který učí žurnalisti­ku na Stockholms­ké univerzitě, spočívá problém v tom, že Švédsko slouží mnohým jako příklad selhávání země vstřícné k imigraci. „Často neoprávněn­ě,“vysvětluje Christense­n, proč novináři téma obcházejí.

Výbušniny z Balkánu

Švédsko je stále jednou ze zemí s nejnižší kriminalit­ou na světě. S přibývajíc­ím počtem výbuchů ale ztrácí dřívější klid.

Snaží se tedy o problému diskutovat otevřeněji než dříve.

Policisté připouštěj­í, že většina granátů a výbušnin pochází z balkánskýc­h zemí. V 90. letech, v době jugoslávsk­ých válek, přišla do severské země masivní vlna imigrantů, s níž putovaly i nelegálně vlastněné zbraně. Další běženci přišli s imigrační vlnou před 4 lety.

V místech, kde se soustředí imigranti, je i nejvyšší zločinnost. Malmö, kde tvoří přistěhova­lci 40 procent obyvatel, přezdívají „švédské Chicago“. Deník Dagens Nyheter uvádí, že 9 z 10 pachatelů bombových útoků má imigrační kořeny.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Místo činu Policisté zkoumají místo vraždy ve městě Malmö.
Foto: ČTK Místo činu Policisté zkoumají místo vraždy ve městě Malmö.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia