MF DNES

Bylo jich osm. Jak si vedou české hvězdy draftu?

- — Karel Knap

Právě oni mají zásadně pomoci s křísením skomírajíc­í české hokejové školy. Osm borců, kteří byli v minulých pěti letech draftováni do NHL v prvním kole. Jenže ne všechny výrazné talenty v zámoří prospívají. O koho jde?

2014: 13. Vrána, 25. Pastrňák 2015: 6. Zacha, 13. Zbořil 2017. 12. Nečas, 21. Chytil 2018: 6. Zadina, 16. Kaut Z Davida Pastrňáka je hvězda, o jaké se Boston Bruins možná ani nesnilo.

Jakub Vrána se ve Washington­u prosazoval pomaleji, už třetí sezonu ovšem patří do základní sestavy Capitals a jeho role je čím dál výraznější.

Ač se jim Pavel Zacha nikdy patrně nevyrovná v počtu gólů, za New Jersey už odehrál 219 zápasů a buduje si pověst forvarda, užitečného hlavně při bránění.

Obránce Jakub Zbořil naopak v Bostonu neroste. Nemůže se probojovat z farmy. Ve dvaadvacet­i byl připuštěn pouze ke dvěma střetnutím NHL.

Martin Nečas teď pravidelně nastupuje za Carolinu, ve 20 mačích nastřádal 14 bodů a jeho jméno se objevuje mezi kandidáty na nováčka roku – byť s odstupem za zázračným hochem Calem Makarem, bekem Colorada.

Filipa Chytila poslali New York Rangers po bídném kempu na farmu, kde se český útočník zaskvěl tak, že jej zanedlouho povolali zpátky. A usměvavý mladík se v devíti startech šestkrát trefil.

Martin Kaut dál čeká na premiéru v NHL. Tento podzim zdá se mu asi poněkud nešťastným, neb se v sedmi partiích AHL nezmohl ani na bod, načež se zranil.

Fit bohužel není ani kanonýr Filip Zadina, který v Detroitu strávil tři týdny v únoru a březnu. Jinak se v rezervě v Grand Rapids učí, jak zvládat zámořskou profesioná­lní šichtu se vším všudy.

Po mizerném úvodu sezony 2019/20 se rozjel, v posledních 10 zápasech nahromadil 10 bodů (5+5) a zdálo se, že se mu vrátilo potřebné sebevědomí.

Jenže místo pozvánky „nahoru“přišel úraz. A podobně jako v Kautově případě klub neposkytl informace o jeho vážnosti.

„Dostávám zprávy, ale víc to nechci komentovat,“citoval deník Free Press kouče Jeffa Blashilla.

Čeští vyslanci v Severní Americe podstupují tuze těžké prověrky. Z marodky však díru do světa neudělají.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia